„Nestemata Ayurvedică”: vezi care sunt beneficiile Gotu Kola pentru corp, minte și suflet

„Nestemata Ayurvedică”: vezi care sunt beneficiile Gotu Kola pentru corp, minte și suflet

Redactor Andreea Baluteanu

Începem să realizăm tot mai mult puterea uluitoare pe care o are natura și impactul atât de prețios al plantelor pentru menținerea sănătății noastre fizice și psihice. Și cine ne poate fi mai de folos din acest punct de vedere, dacă nu Ayurdeva? Sistemul de medicină tradițională din India susține o viziune holistică, considerând că echilibrul dintre minte, trup și suflet poate fi obținut de la natură.

Și care este „nestemata” acestui sistem antic atât de benefic, de care abia acum începem să profităm din nou? Nimeni alta decât Gotu kola! Planta ce crește pe teritoriul vast al Indiei îmbunătățește sănătatea sistemului nervos și are beneficii legendare, pe care ți le vom prezenta în rândurile de mai jos!

Gotu Kola, planta zeului Brahma

Chiar dacă abia de câteva zeci de ani a început să fie îmbrățișată și în Occident, Ayurveda este un sistem medical vechi de milenii. Apărând în perioada civilizațiilor de pe Valea Indusului în 3000 î.e.n., a fost transmisă din generație în generație, precum Vedele. Deși atât de veche, abia acum Ayurveda este studiată de oameni de știință, iar beneficiile sale sunt încă în bună parte necunoscute acestora.

femeie bea ceai

Dintre toate remediile ayurvedice, Gotu Kola este considerat „nestemata”. Numele său sanscrit, Brahmi, exprimă perfect prețuirea de care se bucura această plantă. Astfel, Gotu Kola era considerată planta zeului Brahma, responsabil cu forțele creatoare din lume. De asemenea, conform Colegiului Ayurvedic din California, Brahmi mai înseamnă și energie.

Poți găsi această plantă sfântă în zonele de mlaștină din India, Nepal, Sri Lanka, Pakistan sau din estul Asiei. Dar Gotu Kola apreciază și zonele umede, cu apă dulce.

Planta se distinge prin florile mici și albe sau mov deschis, delicate și atât de prețuite.

Care sunt beneficiile Gotu Kola?

Ajungem la capitolul nostru preferat: puterile vindecătoare ale Gotu Kola. Conform Colegiului Ayurvedic din California, Gotu Kola era folosită în India pentru capacitatea sa de revitalizare. Iată ce spun specialiștii: „A fost menționată în mai multe tratate de Ayurveda inclusiv în Charaka Samhita și Sushruta Samhita din secolele al treilea și al unsprezecelea. Pe lângă faptul că este cunoscută ca plantă nootropică (care susține funcțiile cognitive), ea a fost folosită și ca antispastic, astringent, tonic cardiac, diuretic, anticonvulsiv, antiinflamator, analgezic, antipiretic și antiepileptic”.

Cele mai importante atribuții ale Gotu Kola țin în special de calmarea și de revitalizarea sistemului nervos. Astfel, planta este considerată un adaptogen puternic, susținând răspunsul adecvat al organismului la stres și normalizând acest proces.

Ai probleme cu somnul? Tot către Gotu Kola trebuie să te adresezi. Extractele acestei remdiu ayurvedic susțin un somn odihnitor, dar și claritatea minții și a memoriei. De asemenea, Gotu Kola îmbunătățește starea de spirit și circulația sângelui la nivelul creierului, hrănind sistemul nervos. Ce să mai spunem despre capacitatea sa de revitalizare? Oricine are nevoie de un plus de energie azi.

Mai departe, conform site-ului WebMD, Gotu Kola include și anumite substanțe chimice despre care se consideră că scad tensiunea și pot reduce nivelul inflamației din corp. De asemenea, planta este magică deoarece crește nivelul de colagen din corp, luptând astfel împotriva îmbătrânirii premature, dar și pentru vindecarea rănilor.

Localnicii foloseau Gotu Kola și pentru arsuri, pentru circulația deficitară a sângelui, împotriva insuficienței venoase, a cicatricelor și vergeturilor. Iar aceste atribute încep, din fericire, să fie redescoperite și de știința modernă.

Gotu Kola, „fântâna ayurvedică” a vieții

Atunci când apreciezi atât de mult o anumită plantă, nu e de mirare că o alinți cu dragoste. Astfel, Gotu Kola nu este doar „nestemata ayurvedică”, dar și „fântâna ayurvedică a vieții”. De ce? Vechile legende menționau că oamenii din China și India consumau Gotu Kola ca să trăiască mai mult de 100 de ani, de aici derivând și reputația plantei de stimul pentru longevitate.

Chiar și gustul Gotu Kola arată că este o plantă atât de specială. Cu o aromă amară, ușoară, dar rece și dulce, în același timp, respectă principiile ayurvedice conform cărora o masă trebuie să includă alimente de toate gusturile. În același sens, Gotu Kola este utilizată și pentru a echilibra doșele: Kapha, Pitta și Vata. Învățații afirmă că relaxează Pitta, că va calma mintea Vata și va reduce excesul de Kapha din corp.

Aceste atribute care transformă Gotu Kola în „fântâna ayurvedică” a vieții încep să fie înțelese din ce în ce mai mult, din fericire, și de către oamenii de știință. Astfel, specialiștii în Ayurveda Abhishek Joshi și Aparna confirmă că Gotu Kola nu era folosită doar în India, dar și în Thailanda, Indonezia, Sri Lanka sau Bangladesh, astfel că reputația acestei minuni din lumea vegetală transcendea spațiul Ayurveda.

gotu kola

Tot acești doctori apreciau că: „Frunzele de gotu kola sunt similare emisferelor creierului și sunt utilizate pentru a-i stimula funcționarea. Este cunoscută ca una dintre cele mai bune Medhya Rasayana (nootropice pentru creier), care poate crește funcțiile cognitive, memoria, inteligența, creativitatea, capacitatea de învățare și funcțiile de execuție.”

Iar renumele de „fântână ayurvedică” a vieții este întărită și de efectele pozitive pe care această plantă le are pentru pacienții care au suferit de accident cerebral. În cazul lor, Gotu Kola restaurează funcțiile cognitive. Astfel, într-un studiu din 2016, bolnavii care trecuseră printr-un accident cerebral au primit Gotu Kola sau acid folic timp de 6 săptămâni. Rezultatele au fost similare, iar planta sacră a fost considerată la fel de eficientă precum mult mai renumitul acid folic în ceea ce privește îmbunătățirea capacităților cognitive.

Ce spune știința despre Gotu Kola

Am redescoperit legendele antice, să vedem acum cum tratează oamenii de știință Gotu Kola.

Definitorie în acest sens este o cercetare despre Gotu Kola și alte plante populare în Ayurveda, publicată în 2018 de un grup de cercetători care îi includea și pe Akhlaq și Tahira Farooqui, în revista Evidence Based Complementary Alternative Medicine. Conform oamenilor de știință, plantele adulate în Ayurveda (ashwagandha, turmericul, bhrami, shankhpushpi, gotu kola și gugulul) întârzie procesul de îmbătrânire a creierului, îmbunătățesc memoria, regenerează țesuturile sistemului nervos, reduc stresul, întăresc imunitatea și au efecte antioxidante, antiinflamatorii și nutritive.

Iar cercetării subliniază: „validarea științifică și documentarea despre remediile Ayurvedice sunt esențiale pentru evaluarea calității lor și pentru acceptarea la nivel global”.

Tahira Farooqui a nuanțat de asemenea că plantele ayurvedice sunt esențiale mai ales în cazul problemelor de memorie ale vârstnicilor, având efecte pozitive asupra sistemului nervos inclusiv în cazul nemilosului Alzheimer. Dat fiind interesul tot mai crescut pentru acțiunea fitochimicalelor în tratamentul demenței, plantele ayurvedice, inclusiv și cu precădere Gotu Kola, sunt tot mai recomandate pentru aceste boli, înlocuind chiar medicamentele tradiționale ce pot prezenta multe efecte adverse.

O adevărată nestemată a Ayurveda, „fântâna vieții”, Gotu Kola tratează trupul, sufletul și mintea, cu beneficii care merg dincolo de tratamentele moderne adesea unidimensionale și de multe ori periculoase.

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock, Organic India

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.