Tot ce trebuie să știi despre agricultura regenerativă: sănătate și conștiință în farfuria ta

Tot ce trebuie să știi despre agricultura regenerativă: sănătate și conștiință în farfuria ta

Redactor Andreea Baluteanu

Ți-ai pus vreodată întrebarea cum anume este cultivat produsul care ajunge în farfuria ta? Dacă ți-am spune că, în cazul în care provine din agricultura industrializată, este posibil ca și cel mai hrănitor aliment să își piardă din nutrienți sau chiar să aibă aport negativ pentru sănătatea ta?

Necesitatea de a cultiva alimente care să ne hrănească în mod corespunzător, dar și obligativitatea de a proteja mediul înconjurător a dus la apariția agriculturii regenerative. Află totul despre acest concept din rândurile de mai jos și vezi de ce este atât de important pentru supraviețuirea rasei umane!

Ce este agricultura regenerativă?

Acum 100 de ani, cele mai multe alimente pe care le consumam erau lipsite de toxine, crescute într-un sol bogat în nutrienți. Însă creșterea populației și necesitatea de a îndeplini tot mai multe nevoi și de a face profit a determinat apariția „agriculturii industrializate”, ce folosește produse chimice, fertilizatori artificiali, pesticide și erbicide care ajung nu numai la tine în farfurie, dar îi îmbolnăvesc și pe lucrătorii de la ferme, distrug pământul și mediul înconjurător.

legume

În aceste condiții, acum e mai important ca niciodată să fii extrem de atentă la ceea ce pui în farfurie. Nu mai este suficient să alegi alimente sănătoase, ci trebuie să te interesezi și de originea lor.

Speranța prezentului este agricultura regenerativă, cea care abordează holistic, cu înțelepciune, cultivarea plantelor, punând pe prim plan nu numai nutriția, dar și integritatea, sustenabilitatea și calitatea vieții.

Emisiile de carbon, un pericol al agriculturii industrializate

Știm deja cât de periculoase sunt emisiile de carbon, dar erai conștientă că ele sunt produse inclusiv de agricultură? Acest aspect a fost pus pe tapet de către cercetătorii de la Yale School of Forestry & Environmental Studies care au corelat degradarea solurilor din cauza agriculturii nesustenabile cu miliarde de emisii de carbon. Conform experților, solurile cultivate în întreaga lume au pierdut circa 70% din propriile rezerve de carbon ce au devenit dioxid de carbon emanat, ce contribuie la încălzirea globală și la schimbările climatice cu care ne confruntăm azi.

Mai departe, conform lui Amber Yang, de la Universitatea de Stat din San Francisco, agricultura industrializată, cea care este preponderentă, este cea care a „sărăcit” solul de atât de necesarele sale depozite de carbon. Astfel nu numai că s-a compromis calitatea alimentelor, dar s-au periclitat ecosisteme, este pus în primejdie mediul înconjurător, sunt distruse pădurile și este destabilizată clima din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră (printre care amintim dioxidul de carbon, metanul și protoxidul de azot).

De partea cealaltă, raza de lumină este reprezentantă de agricultura regenerativă. Aceasta nu numai că poate să protejeze solul de la degradare, dar îi poate înapoia și carbonul pierdut.

Cercetătoarea nuanța de asemenea că acest proces de distrugere sistematică a solului este prezent pe tot globul, iar agricultura regenerativă îl poate stopa și chiar inversa. De asemenea, practicile sale pot crește productivitatea pământului, pot mări rezistența la inundații și secetă și pot susține nu numai culturile, dar și pădurile și ecosistemele.

Grație tehnicilor agriculturii regenerative, carbonul poate fi fixat din nou în sol, ceea ce duce la creșterea producției și la minimizarea impactului pesticidelor și fertilizatorilor. Mai departe, vindecând pământul prin principii holistice putem încetini sau diminua schimbările climatice: exact ceea ce aveam nevoie acum.

Cât de mult contează hrana organică sau ecologică?

Firește, enorm de mult. Dar specialiștii insistă că nu trebuie să fii atentă doar la titulatura se „eco” sau „organic”, dar și la tipul de agricultură care a dăruit acel produs.

femeie in gradina

În acest sens, „Regeneration International” reprezintă un grup care ajută fermierii de pretutindeni să treacă de la agricultura clasică la cea regenerativă. Ei predau tehnicile care regenerează și revitalizează solul, care va oferi astfel o hrană mai bună, de o calitate superioară, va susține apariția fermelor mai productive și va contura economii și comunități sănătoase.

Ce mai e de precizat? Că agricultura regenerativă este întotdeauna organică, având la bază principii holistice. De asemenea, ea are grijă de ecosisteme și permite naturii să își urmeze cursul, fără a fi nicidecum forțată, cu apă colectată în mod natural și cultivarea unei diversități de soiuri. Este exact opusul la monocultură, care predomină acum, și care se bazează pe un singur tip de culturi.

Deși hrana organică a devenit populară de mai bine de 20 de ani, trebuie să știi că ea nu se referă doar la alimente de o calitate superioară. Dimpotrivă, implică și creșterea calității vieții lucrătorilor, grija față de mediu și comunități, susținerea ecosistemelor, principii holistice.

Acum, când este mai simplu ca niciodată să cumperi, uneori cu un singur click, trebuie să fim mai atenți ca niciodată la ceea ce alegem. Nu ai nevoie numai de alimente care să îți potolească foamea, cât mai degrabă de mâncăruri care să pornească dintr-un pământ sănătos, născute printr-o agricultură regenerativă.

Fii activă în protejarea sănătăţii tale și a celor dragi ţie și vei descoperi puterea de a aduce un impact pozitiv atât în viața ta, cât și în jurul tău! Intră în Comunitatea #AdevarataStareDeBine și descoperă beneficiile celor mai renumite plante medicinale ayurvedice, 100% certificate organic, oferite cu iubire și conştiinţă de ORGANIC INDIA.

Pentru detalii, vizitează www.organicindia.ro.

Surse foto: iStock, Organic India

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.