Afla ce trebuie sa faci pentru a te feri de afectiunile sezonului rece

Afla ce trebuie sa faci pentru a te feri de afectiunile sezonului rece

Masha Florea

Iarna s-a instalat si, odata cu scaderea temperaturilor incep sa apara si afectiunile legate de acestea. Iata cateva probleme de sanatate cu care te poti confrunta pe timpul anotimpului rece si cateva sfaturi pentru a le depasi cu bine.

Piele uscata, cosurile si herpesul

Stresul la care esti supusa in sezonul rece poate poate duce la eliberarea crescuta de cortizol, hormon de stres, si aparitia cosurilor pe o piele deja afectata de deshidratare. Alte cauze sunt reprezentate de consumul de alcool si noptile nedormite.

Ce poti face? Scade nivelul stresului cu ajutorul unei bai fierbinti, urmata de aplicarea de crema hidratanta pe pielea inca umeda pentru a mentine hidratarea acesteia. Alterneaza consumul de cocktailuri cu cel de apa, astfel vei limita excesul de alcool si vei preveni deshidratarea, dar si mahmureala.


 stresul din preajma craciunului

Stresul sau deficitele imune pot declansa si aparitia herpesului. Tratamentul cu Aciclovir ii scade durata, insa cea mai buna modalitate este sa ii previi aparitia: odihneste-te, incearca pe cat posibil sa ai activitati care te binedispun si relaxeaza-te.

Astmul bronsic si alergiile


Astmul poate fi declansat cu usurinta de aerul rece, determinand incapacitatea de a respira in mod corect si senzatie de sufocare. Este bine ca persoanele astmatice sa evite temperaturile scazute sau macar sa poarte o esarfa care sa le acopere nasul si gura atunci cand ies din casa. In plus, trebuie acordata o atentie sporita tratamentului luat, iar inhalatorul nu trebuie sa lipseasca din geanta.

Simptomele alergice pot fi declansate si de mucegaiurile ce se pot dezvolta la nivelul bradului natural, de chimicalele din hartia de impachetat, de potpourri dar si de fumul de la lumanare. Acestea pot fi inlocuite cu brad artificial, iar in locul lumanarilor clasice opteaza pentru cele din soia, neparfumate.

lumanari, potpourri

Depresia


Doua treimi dintre femei sunt afectate de depresie pe timpul iernii, chiar daca ar trebui sa fie o perioada plina de bucurie si speranta. Cauza: la sfarsit de an reevaluezi tot ce ti s-a intamplat pe parcurs, te poti gandi la nesiguranta viitorului. In plus, perioada mai scurta de lumina in timpul zilei este un deprimant natural. Ideal este sa te gandesti la realizarile tale si sa te implici in actiuni caritabile - in urma unui studiu s-a observat ca starea de spirit se imbunatateste cu 25% la persoanele care isi ajuta semenii.

femeie tanara, trista


Hipotermia

Hipotermia reprezinta scaderea temperaturii corpului sub valoarea de 35 de grade Celsius, si poate duce la deces daca nu este decelata si tratata la timp. Desi hipotermia poate sa afecteze orice persoana care se expune la temperaturi scazute, persoanele cu risc crescut sunt varstnicii, in special cei care locuiesc in incaperi insuficient incalzite. Pe termen lung, o temperatura mai mica de 18 grade in camera poate declansa aceasta urgenta medicala.


 termometru inghetat

Cum recunosti hipotermia? Persoana in cauza are puls slab si ritm scazut sub 60 de batai pe minut, respiratie superficiala si lenta, tulburari de memorie, somnolenta, vorbire neclara, temperatuta scazuta a corpului.

Ce poti face? Cheama salvarea sau transporta bolnavul la spital, dar nu inainte de a-l inveli cu paturi incalzite sau cu o perna electrica pentru a evita pierderea de caldura. Nu ii face o baie fierbinte si nu ii administra alcool pentru a nu ii induce socul cardio-vascular.

Degeraturile


Acestea apar cel mai frecvent atunci cand ne expunem extremitatile (nas, urechi sau degete) la temperaturi scazute. Zona afectata poate fi palid-albicioasa, rigida, rece, dureroasa initial, apoi devine amortita.

depunere de gheata pe gene

Ce poti face? Incalzeste treptat zonele afectate, ferindu-le de calduri extreme, pana la revenirea la culoarea normala a pielii. Daca degeraturile sunt la nivelul mainilor, acestea pot fi incalzite intre coapse sau in axila de parte opusa. Evita frecarea zonelor degerate pentru a nu leza tesuturile. Daca degeratura este avansata, transporta persoana la spital.

Informandu-te poti depasi cu usurinta chiar si cele mai serioase afectiuni cu care te-ai putea confrunta in sezonul rece. 

Articolul urmator
Hribi otrăvitori: ce trebuie să știi, ca să îi eviți
Hribi otrăvitori: ce trebuie să știi, ca să îi eviți
Afla ce tendinta din sezonul rece te reprezinta!
Incepe quiz
Afla ce tendinta din sezonul rece te reprezinta!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.