Ai un ganglion umflat la gat? Cum trebuie să procedezi?

Ai un ganglion umflat la gat? Cum trebuie să procedezi?
Redactor Raluca Margean
Miercuri, 19.10.2022

Un ganglion umflat la gât este un semn de infecție în corp. De cele mai multe ori, problemele care cauzează inflamarea ganglionilor sunt minore, fiind asociate cu infecții ale tractului respirator superior, carii dentare sau infecții ale urechilor. Află din acest articol când trebuie să te îngrijorezi din cauza ganglionilor umflați și când trebuie să te adresezi unui medic specialist!

Cuprins

Tipuri de ganglioni în zona gâtului

Ganglionii limfatici sunt organe mici, în formă de boabe de fasole și se găsesc în tot corpul, inclusiv în axile, gât sau inghinal. Rolul ganglionilor limfatici este de a filtra substanțele din lichidul limfatic, care se scurge din celule și țesuturi. Lichidul limfatic conține proteine, minerale, grăsimi, nutrienți, dar și globule albe, celule deteriorate sau bacterii și viruși.

Ganglionii filtrează și reciclează lichidul limfatic de care are nevoie corpul tău. Celulele din ganglionii limfatici atacă, distrug și elimină deșeurile și agenții invadatori, ajutând sistemul imunitar să păstreze sănătatea organismului.

Există mai multe tipuri de ganglioni limfatici, care sunt clasificați în funcție de localizarea lor.

Astfel, avem:

1. Ganglioni limfatici cervicali - la gât

Aici sunt mai multe tipuri de ganglioni. Unii sunt localizați în partea din față a gâtului, alții în spate și în zona osului occipital. Când se umflă cei din față, poate fi vorba doar de o simplă răceală. Când sunt inflamați cei din spate este posibil să fie mononucleoză, iar când se umflă cei din zona occipitală, poate fi din cauza infeciei cu HIV.

2. Ganglioni limfatici axilari - localizați în zona axilelor

În zona axilelor se află în jur de 10 - 40 de ganglioni limfatici, care au un rol important în diagnosticul cancerului de sân. Când celulele canceroase sunt eliminate dintr-o tumoare la sân, ele ajung mai întâi la nodulii axilari, putând fi rapid identificați.

3. Ganglioni limfatici inghinali - în zona inghinală

Ganglionii inghinali au rolul de a filtra lichidele limfatice de la picioare până la vintre și se pot umfla din mai multe cauze, precum: diverse leziuni, boli cu transmitere sexuală, infecții ale pielii sau cancer.

4. Ganglioni limfatici mediastinali - în cavitatea toracică

Acest tip de ganglioni nu pot fi simțiți atunci când se inflamează, putând fi observați doar la testele de imagistică. Inflamarea lor este asociată cu cancerul de plămâni sau limfoame.

5. Ganglioni limfatici pelvini - în pelvis

Ganglionii limfatici pelvini sunt localizați în abdomenul inferior, acolo unde se află oasele șoldului, vezica urinară, rectul și organele reproducătoare. Ganglionii limfatici pelvini pot fi văzuți doar în studiile imagistice și, atunci când se inflamează, poate fi un semn al cancerului de vezică urinară, de prostată, de col uterin, ovarian sau anal.

6. Ganglioni limfatici retroperitoneali - în spatele abdomenului

Acești ganglioni devin umflați din cauza gastroenteritei (gripa stomacală), dar sunt uneori afectați și de boala inflamatorie intestinală (IBD) sau limfom.

7. Ganglioni limfatici supraclaviculari - deasupra claviculei

Aceștia sunt situați chiar deasupra claviculei și, în general, atunci când se inflamează este din cauza unei boli grave, precum cancerul pulmonar sau de sânge.

Cauzele ganglionilor umflați la gât

Femeie care își palpează ganglionii gâtului
Sursa foto: iStock.com

Poți avea un ganglion umflat la gât din cauza unei infecții virale sau bacteriene. Infecția poate fi strict legată de țesuturile ganglionilor (în acest caz vorbim de limfadenită cervicală) sau poate fi din cauza unor infecții sau probleme care țin strict de gât și sinusuri (în acest caz este vorba de limfadenopatia cervicală).

În general, limfadenopatia cervicală poate apărea atunci când organismul se luptă cu una din următoarele condiții:

  • Infecție în gât, inclusiv răceală;
  • Probleme dentare;
  • Infecția urechii;
  • Bronşită;
  • Infecție oculară.

În cazurile grave, limfadenopatia cervicală poate fi cauzată de un anumit tip de cancer, precum: cancer de piele și alte țesuturi moi, nas, sinusuri, gură, gât, corzi vocale, glande salivare sau tiroide.

De ce te dor ganglionii din zona gâtului?

Un ganglion umflat la gât poate fi sensibil la atingere, poate provoca un anumit disconfort și chiar durere. În general, acesta se simte tare, ca un cauciuc și poate rămâne într-un singur loc sau se poate muta sub piele.

Alte simptome care însoțesc inflamația ganglionilor cervicali includ:

  • Pielea roșie sau caldă la atingere;
  • Febră;
  • Durere de gât;
  • Congestionare și tuse;
  • Eczemă;
  • Pierderea poftei de mâncare;
  • Dureri musculare și de cap;
  • Senzație de oboseală;
  • Pierdere în greutate fără explicații‌.

Dacă nu există deloc durere, dar ganglionul este umflat și tare la atingere, poate fi vorba de o tumoare canceroasă.

Ce medic se ocupă de ganglioni?

Dacă observi un ganglion umflat la gât, este important să te adresezi unui medic. În prima fază, te vei programa la un medic generalist, care va efectua un consult fizic. În funcție de simptomele și istoricul tău medical, doctorul va recomanda teste suplimentare și te va îndruma spre alți medici specialiști.  

Doctor care palpează un pacient la gât
Sursa foto: iStock.com

Pentru un diagnostic corect, pot fi necesare următoarele investigații:

  • Ecografie;
  • Scanare CT sau RMN a gâtului;
  • Analiza completă a sângelui.

În cazul în care inflamația ganglionilor este asociată și cu alte simptome mai severe, precum oboseală, febră, transpirații nocturne, poate fi nevoie de o biopsie. Aceasta este o procedură medicală prin care se pot identifica anumite anomalii în țesuturi.

Tratament pentru ganglionii umflați la gât

Tratamentul pentru ganglionii umflați la gât depinde de cauza inflamației. În general, limfadenopatia cervicală se rezolvă de la sine atunci când afecțiunea de bază este tratată.

Medic care prescrie medicamente
Sursa foto: iStock.com

Cele mai obișnuite tratamente pentru ganglionii cervicali umflați sunt:

  • Medicamente antimicrobiene sau antibiotice - în cazul infecțiilor bacteriene;
  • Medicamente antiinflamatoareși comprese calde pentru reducerea inflamațiilor și tratarea durerii;
  • Îndepărtarea ganglionilor prin intervenție chirurgicală;
  • Tratamente adecvate pentru tratarea afecțiunii de bază.

Pe lângă tratamentele medicamentoase, este nevoie și de adoptarea unei diete sănătoase, hidratarea corespunzătoare și exerciții fizice regulate. Acestea ar putea să nu reducă inflamația, dar pot ajuta la îmbunătățirea condițiilor de sănătate care determină umflarea ganglionilor limfatici la gât.

Așadar, un ganglion umflat la gât nu este o boală în sine, ci un simptom al unei infecții sau alte afecțiuni medicale. Prin urmare, este important să  te adresezi unui medic de îndată ce observi creșterea în dimensiune a ganglionilor sau umflarea lor. De asemenea, nu uita să ai grijă de corpul tău prin menținerea unui stil de viață sănătos, doar în acest fel ganglionii și sistemul tău limfatic vor funcționa cel mai bine.

Vezi si
Guarana: beneficii și proprietăți
Guarana: beneficii și proprietăți
Andreea Baluteanu | Miercuri, 19.10.2022

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Webmd.comVerywellhealth.com

Articolul urmator »
Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi
Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi
Andreea Baluteanu | Miercuri, 20.03.2024
Incepe quiz
Ce trebuie sa schimbi la iubitul tau?
Ce trebuie sa schimbi la iubitul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (3)

Ne găsești pe