Ai dureri de sani? Afla care sunt principalele cauze!

Ai dureri de sani? Afla care sunt principalele cauze!

Viorica Ghinea, redactor

Durerile de san mai poarta si denumirea de mastalgie si reprezinta o problema des intalnita la femei. Aceasta afectiune se caracterizeaza printr-o sensibilitate la nivelul sanilor, perceputa ca o senzatie de arsura sau intepatura.

Te confrunti des cu dureri de sani si nu stii ce factori le pot provoca? Iata care sunt principalele si cele mai frecvente cauze ale sensibilitatii la sani.

Sindromul premenstrual si durerile de sani

cauze dureri de san

Durerile de san ciclice apar o data pe luna si au legatura cu sindromul premestrual si cu hormonii. Unele femei simt un disconfort mare in aceasta perioada, in timp ce altele nu au nicio problema. De obicei, durerile de san ciclice scad in intensitate sau dispar dupa sarcina si menopauza.

Instalarea menopauzei

Desi la menopauza nivelul hormonilor de reproducere se diminueaza, totusi unele femei pot simti sensibilitate in zona pieptului, inaintea instalarii menopauzei, in special daca se urmeaza un tratament de substitutie hormonala. Dupa ce se incheie procesul nu ar trebui sa mai ai neplaceri de acest fel.

Unele tratamente hormonale iti pot da dureri de sani

Desi in unele cazuri se recomanda anticonceptionale pentru a scapa de sensibilitatea de la nivelul sanilor, totusi unele pilule sunt asociate cu acest disconfort si este indicat sa le schimbi. De asemenea, anumite tratamente pentru infertilitate sau antidepresivele iti pot provoca dureri de san.

Chisturile mamare

Chisturile mamare sunt formatiuni pline cu lichid, de natura benigna (nu cresc riscul dezvoltarii cancerului mamar), care devin o problema atunci cand au dimensiuni mari sau sunt tari. Acestea se depisteaza prin palparea sanilor si se prezinta sub forma unor umflaturi ovale sau rotunde. De obicei, inainte sa-ti vina ciclul menstrual, isi maresc volumul si devin sensibile la atingere, dupa care revin la stadiul normal.

Infectii la nivelul sanilor

Infectiile de la nivelul glandelor mamare pot provoca mastita - o afectiune des intalnita in cazul femeilor care alapteaza. Aceasta infectie se caracterizeaza prin mancarime, inflamatie, scurgeri, dureri si inrosirea pielii.

Alte cauze care provoaca dureri de sani

Durerile de san nonciclice sunt temporare sau permanente si pot avea si alte cauze la baza, cum ar fi anumite traume simtite in zona pieptului (operatii, lovituri, un sutien nepotrivit), o dimensiune mare a sanilor (provoaca disconfort si la nivelul gatului, al spatelui sau chiar al umerilor), o alimentatie necorespunzatoare (consum mare de sare sau alimente grase) sau stresul. In plus, nu toate durerile simtite in zona sanilor au legatura cu ei. Spre exemplu, durerea poate sa iradieze din peretele toracic, inima, articulatii sau muschi.

Atunci cand ai dureri de sani, nu te speria cu gandul ca este neaparat vorba despre cancer, ci incearca sa afli care este factorul declansator si adreseaza-te unui specialist pentru alte recomandari.

Sursa: mayoclinic.com

 

 

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.