Ai alergie la lapte? Afla acum!

Ai alergie la lapte? Afla acum!

Luiza Valsan

Te simti cateodata balonata, ai mancarimi la nivelul pielii sau diaree dupa ce ai consumat lapte? Te poti confrunta cu o alergie la lapte, o reactie anormala a sistemului imunitar dupa consumul de lapte sau alte produse care il contin.

In general laptele de vaca este principalul responsabil pentru acest tip de reactii alergice, insa nu trebuie neglijate nici alte tipuri de lapte, precum cel de oi, capre sau bivolite.

Nu confunda alergia la lapte cu intoleranta la lactoza. Sunt doua afectiuni medicale distincte si se manifesta diferit. Intoleranta la lactoza reprezinta incapacitatea organismului de a digera lactoza, zaharul predominant in produsele lactate. Aceasta afectiune se manifesta cu episoade de balonare si diaree imediat dupa consumul unor cantitati mari de lapte. Intoleranta la lactoza este rara in randul sugarilor si a copiilor mici, fiind mai comuna la adulti, pe cand alergia este un fenoment care se intalneste tocmai invers.

  

Simptomele unei alergii la lapte

Gradul de severitate a simptomelor poate varia de la o persoana la alta. Persoanele care manifesta moderat o alergie la lapte pot avea mancarimi si urticarie la nivelul pielii, in timp ce persoanele grav alergice isi pot pune viata in pericol, deoarece au dificultati respiratorii si edem al gatului, gurii, limbii sau fetei.

Iata alte simptome ale alergiei la lapte:

- eczeme
- cearcane pronuntate
- voma, greturi, ameteli sau diaree
- stari de irascibilitate
- durere abdominala sau cresterea in volum a abdomenului din cauza acumularii de gaze in stomac sau in intestin (simptom denumit meteorism)
- durere in piep si suierat
- stari de lesin
- crampe
- stranut, rinoree, tuse
- ochi iritati
- incapacitatea de a castiga in greutate

Cum poti afla daca te confrunti cu o alergie la lapte? Mergi la medic pentru efectuarea unor teste alergologice. Cel mai probabil ti se va face o coprocultura, un test de sange si o analiza dermatologica (injectarea unei cantitati mici de proteina lactica sub piele, pentru a vedea daca zona respectiva se umfla si reactioneaza alergic).

Ce produse sa eviti daca ai alergie la lapte

Daca in urma testelor s-a dovedit ca ai alergie la lapte, cel mai bun tratament consta in evitarea laptelui si a produselor care contin lapte:

Produse lactate

- Unt si grasime din unt
- Branza, inclusiv sortimentul cottage, branza topita si sosurile de branza
- Cascaval
- Smanatana, frisca
- Crema de ou si de lapte
- Lapte, lapte batut, lapte praf si lapte conservat (partial sau integral deshidratat, din care s-a evaporat toata apa)
- Iaurt
- Inghetata
- Budinca

  

Alimente care contin lapte

Urmatoarele produse contin in general proteina din lapte de vaca. Citeste etichetele lor inainte de cumparare sau, daca mananci in oras, intreaba-l pe ospatar sau bucatar daca s-a folosit lapte in prepararea lor.

- Mancaruri gratinate si sosuri albe
- Produse de patiserie: paine, prajituri, biscuiti, tort
- Cereale
- Guma de mestecat
- Ciocolata si crema de bomboane
- Crema de cafea
- Gogosi
- Margarina
- Piure de cartofi
- Carne: conserve si preparate procesate, inclusiv mezeluri
- Nuga
- Sosuri de salata
- Serbet

Ingrediente care contin lapte

Daca unul dintre urmatoarele ingrediente se afla pe eticheta produsului pe care vrei sa-l cumperi, inseamna ca are proteina din lapte in compozitie:

- Aroma de branza sau de unt
- Cazeina sau cazinati
- Branza dulce
- Ghee
- Proteine hidrolizate
- Lactalbumina
- Lactoza, lactoglobulina, lactoferina, lactuloza
- Cheag
- Zer sau proteine din zer

Copiii prezinta alergie la lapte pana la varsta de 3 ani

Alergia la lapte apare atat la sugarii care se hranesc cu formule de lapte praf, cat si la cei care sug direct de la san, deoarece proteina trece si in laptele de mama. Din fericire, majoritatea copiilor nu mai fac alergie la lapte dupa varsta de 3 ani.

Intre 2% si 3% dintre bebelusi au o alergie la lapte, care de obicei trece cu timpul. Iar copiii care sunt alergici la laptele de vaca prezinta aceleasi reactii si la laptele de soia, conform studiilor recente. Reactia alergica apare la cateva minute sau ore dupa momentul ingurgitarii lichidului.

Desi alergia la lapte apare mai mult la sugari si la copii, exista posibilitatea sa se manifeste si la un adult. Ea poate fi cauzata chiar de alimentele consumate de obicei fara nicio problema.

Cum sa traiesti cu o alergie la lapte

Multe persoane care se confrunta cu o alergie la lapte vor sa stie daca exista vreun tratament pentru aceasta afectiune. Stim ca alergiile pot aparea in orice perioada a vietii, in copilarie sau la maturitate.

Tratamentul este diferit la fiecare persoana in parte, in functie de gravitate: fie cu antihistamine, fie cu injectarea de epinefrina. Insa cea mai buna metoda consta in evitarea alergenului, adica a laptelui si a produselor ce contin substanta. Exista cazuri cand o alergie la lapte dispare de la sine, deoarece sistemul imunitar isi da seama ca alergenul nu este un inamic.

Iata cateva sfaturi despre cum poti trai cu o alergie la lapte:

1. Gaseste alte surse de minerale si vitamine. Produsele lactate sunt o sursa importanta de calciu, proteine si vitamine D si B12. Daca ai alergie la lapte, alimente precum broccoli, spanac si produse de soia sunt recomandate pentru consum. Apeleaza la un nutritionist, deoarece te poate ajuta cu organizarea unui plan alimentar echilibrat.

2. Incearca inlocuitorii de lactate. Bea lapte de soia, orez si migdale imbogatite cu calciu si vitamina D. Alege inghetata, ciocolata, branza si iaurt care nu contin lapte.

3. Fii atenta la produsele kosher (termen dat alimentatiei sanatoase). Exista cateva sortimente care pot contine proteina din lapte, chiar si cele etichetate "pareve", adica cele care nu au fost gatite sau amestecate cu lactate. Normele kosher sunt cel mai des intalnite si respectate in religia iudaica insa au aparut si pe piata din Romania, unde exista chiar si un magazin specializat pe comercializarea produselor de acest tip.

4. Consulta medicul pediatru referitor la cele mai bune formule de lapte praf pentru copilul tau. Daca acesta are alergie la lapte, doctorul poate recomanda un produs hipoalergenic pe baza de proteine extensiv hidrolizate sau aminoacizi.

5. Evita laptele si in afara bucatariei. Verifica etichetele produselor cosmetice, a cremelor si a unguentelor, sa nu contina lapte de vaca sub nicio forma. Anumite medicamente pot avea zer, substanta fabricata din lapte.

In concluzie, alergia la proteinele dn laptele de vaca este cea mai frecventa alergie alimentara, fiind vorba despre o hipersensibilizare de tip imuno-alergic a organismului. Daca esti destul de norocoasa si eviti consumul de lactate o perioada mai mare de timp, s-ar putea ca aceasta alergie la lapte sa dispara de la sine.
 
 
Articolul urmator
Spirulina vie: beneficii și mod de administrare
Spirulina vie: beneficii și mod de administrare
Ți-ai întâlnit iubirea vieții până acum?
Incepe quiz
Ți-ai întâlnit iubirea vieții până acum?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.