Spirulina vie: beneficii și mod de administrare
Considerată un aliment minune, spirulina vie conține toți micronutrienții necesari organismului pentru a funcționa optim. Bogată în proteine, vitamine, minerale și antioxidanți, spirulina vie oferă un boost de energie și îți păstrează sănătatea generală. Află din acest articol beneficiile pe care le are spirulina vie și cum o poți integra în dieta ta zilnică!
- Ce este spirulina vie?
- Valoarea nutrițională pentru spirulina vie
- Beneficiile pe care le are spirulina vie
- Doza zilnică recomandată de spirulină vie
- Idei de rețete cu spirulină vie
Ce este spirulina vie?
Spirulina este un mic organism unicelular, care trăiește în corpuri de apă alcaline proaspete. Dimensiunea sa este microscopică, între 300 și 500 de microni (0,3 – 0,5 mm).
Acest organism unicelular transformă lumina soarelui în micronutrienți care susțin viața și furnizează energie. Este una dintre formele timpurii de viață apărute acum mai bine de 3,6 miliarde de ani, iar forma sa de spirală îi dă numele comun de spirulină.
Una din principalele sale proprietăți este biodisponibilitatea ridicată, ceea ce înseamnă că este foarte ușor de absorbit de organismul uman. Spre deosebire de plante, care au peretele celular din celuloză (pe care oamenii nu îl pot digera), spirulina are o altfel de structură. Peretele său celular nu este construit din celuloză, ci dintr-un complex de zaharuri și proteine, pe care enzimele umane le poate sparge, digera și absorbi. O astfel de absorbție se face rapid și fără efort.
Conform studiilor, spirulina vie conține un complex bogat de fitonutrienți, aminoacizi, antioxidanti, acizi grași Omega, enzime, vitamine și minerale și este săracă în grăsimi. De exemplu, spirulina oferă mai multe proteine decât carnea de vită, mai mult fier decât spanacul, mai mult beta-caroten (vitamina A) decât morcovii și mai mult calciu decât laptele.
Conform unui studiu NASA din 2012, 1 kilogram de spirulina proaspătă este egal cu 1000 de kilograme de legume proaspete.
Valoarea nutrițională pentru spirulina vie
O singură linguriță de spirulină vie conține:
- Proteine: 4 g
- Carbohidrați: mai puțin de 2 g
- Tiamina: 14% din doza zilnică recomandată (DZR)
- Riboflavină: 20% din DZR
- Niacină: 6% din DZR
- Cupru: 47% din DZR
- Fier: 11% din DZR
- Calorii: 20
De asemenea, conține cantități suficiente de vitamina E, calciu, fosfor, magneziu, potasiu și mangan.
Spirulina oferă, de asemenea, o cantitate mică de grăsime - aproximativ 1 g per lingură, inclusiv acizii grași omega-6 și omega-3 într-un raport de aproximativ 1,5-1,0.
În plus, calitatea proteinei din spirulina este ridicată și oferă toți aminoacizii esențiali de care organismul uman are nevoie.
Beneficiile pe care le are spirulina vie
Datorită nutrienților din compoziția sa, spirulina vie are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Iată care sunt acestea:
1. Spirulina vie este antireumatică, antiinfecțioasă, combate gușa, tonifică glandele endocrine și astfel oprește îmbătrânirea.
2. Oferă energie, ajută la dezvoltarea musculară și este ideală pentru persoanele cu uzură fizică și intelectuală.
3. Spirulina vie are proprietăți antiinflamatoare și este considerată a fi un excelent adjuvant pentru bolile critice la vârstnici.
4. Ajută la creșterea performanței sportive. Spirulina vie îmbunătățește forța musculară și rezistența, minimizând daunele oxidative cauzate de efort.
5. Are activitate antimicrobiană și ajută la regenerarea pielii.
6. Poate fi de folos în cazurile de anemie, care apar în special la oamenii în vârstă. Studiile au arătat că spirulina vie crește conținutul de hemoglobină al celulelor roșii din sânge și îmbunătățesc funcția imunitară.
7. Datorită bogăției de nutrițienți, spirulina vie poate fi folosită ca supliment în regimuri stricte de slăbire și în cazuri de malnutriție și convalescență.
8. Spirulina vie este o sursă abundentă de vitamina B, esențială pentru sănătatea nervilor și a țesuturilor, în special pentru persoanele vegane și vegetariene.
9. Este un puternic regenerator al florei intestinale și un activator eficient al mecanismelor de detoxifiere celulară. Hrănește și protejează ficatul și rinichii.
10. Antioxidanții puternici din compoziția sa contracarează formarea radicalilor liberi, crește imunitatea și ajută la combaterea unor boli grave, chiar și cancer.
Alte beneficii importante ale spirulinei vii sunt:
- Ajută la scăderea colesterolului și trigliceridelor
- Poate reduce tensiunea arterială
- Ameliorarea simptomelor rinitei alergice
- Poate fi de folos în controlul nivelului de zahăr din sânge
- Sprijină sănătatea inimii și a fluxului sangvin
- Îmbunătățește memoria și tulburările de învățare
Doza zilnică recomandată de spirulină vie
Spirulina vie nu este un medicament sau supliment, ci este hrană și trebuie tratată ca atare. Poți consuma, în general 7 – 20gr, iar pentru copii, 1 linguriță este suficientă.
Una dintre cele mai bune și comune modalități de a folosi spirulina proaspătă în paharul cu apă, suc sau smoothie. Folosești cantitatea pe care o dorești, iar restul poate fi pus la frigider sau congelator. Spirulina este o plantă și, spre deosebire de carne, poate fi decongelată și recongelată fără nicio problemă. După decongelare, spirulina vie poate căpăta o culoare de albastru închis. Acea culoare este puternicul antioxidant ficocianina.
Deoarece spirulina proaspătă este inodoră și fără gust, se poate adăuga la alte feluri de mâncare.
Idei de rețete cu spirulină vie
Așa cum spuneam mai sus, poți introduce spirulina vie în smoothie-ul tău zilnic sau o poți amesteca cu iaurt, guacamole, pesto, salate, salsa etc.
Iată câteva idei de rețete cu spirulină vie:
Smoothie din fructe
Poți folosi fructul tău preferat (poate fi măr, pere, banane etc.), pe care să-l pui în blender cu spirulină vie. Adaugă puțin lapte obișnuit, de migdale sau nucă de cocos și amestecă bine până obții o culoare albastru-verde.
Budincă cu spirulină vie și semințe de chia
Dacă vrei un mic dejun sănătos, preparat în doar câteva minute, această rețetă este pentru tine.
Ingrediente:
- 2 căni de lapte vegetal neîndulcit (lapte de ovăz sau de soia)
- 6 curmale înmuiate 10 minute și fără sâmburi
- 4-6 linguri spirulină vie
- 2 linguri scorțișoară
- 3/4 cană semințe de chia
Mod de preparare:
- Amestecă laptele vegetal, curmalele, spirulina și scorțișoara până la omogenizare.
- Toarnă lichidul într-un bol și amestecă bine semințele de chia.
- Toarnă în borcane și pune la frigider să se îngroașe peste noapte.
Dressing cu spirulină vie pentru salate
Acest sos delicios și hrănitor are o textură cremoasă și este deosebit de bun de adăugat la salate.
Ingrediente:
- 1/4 cană apă
- 1/3 cană ulei de măsline
- 1/4 cană semințe crude de floarea soarelui mărunțite bine în blender
- 3 linguri oțet de mere
- 1 cățel de usturoi
- 3/4 linguriță sare
- 1/4 linguriță piper
- 1/2 cană coriandru
- 4-6 linguri de spirulină vie
Mod de preparare:
- Pune într-un blender apa, uleiul de măsline, semințele, oțetul, cățelul de usturoi, sarea și piperul. Amestecă până când este omogen și cremos.
- Adaugă coriandru și spirulina, amestecă până la omogenizare.
- Păstrează într-un borcan ermetic la frigider timp de maxim 1 săptămână.
Așadar, spirulina vie este un superaliment care are o mulțime de nutrienți, vitamine, minerale și antioxidanți. Beneficiile sale pentru sănătate sunt extraordinare și este ușor de integrat în orice dietă zilnică.
Citește și: 10 probiotice naturale pe care să le incluzi în dietă
Surse foto: iStock.com
Surse articol: Freshspirulina.com.au, Healthline.com, Insanelygoodrecipes.com