Câți dinți are un om și de ce sunt importanți
Dacă te-ai întrebat vreodată câți dinți are un om, trebuie să știi că numărul exact depinde de mai mulți factori, și anume vârsta și prezența anumitor afecțiuni. Îți vom explica în acest articol câți dinți și măsele are un om și ce se întâmplă dacă îți pierzi un dinte!
Cuprins
- Câți dinți are un om?
- Câte măsele de minte are un om?
- De ce cad dinții permanenți?
- Ce se întâmplă dacă îți pierzi un dinte?
Câți dinți are un om?
De-a lungul vieții, un om are două seturi de dinți, și anume: dinți de lapte și dinți permanenți.
Dinții de lapte
Primii dinți apar la copii în jurul vârstei de șase luni. Aceștia sunt cunoscuți ca dinți de lapte sau dinți primari și sunt mai mici și mai subțiri decât dinții permanenți.
Copiii au 20 de dinți de lapte, 10 în partea de sus și 10 în partea de jos. În jurul vârstei de 6 ani, majoritatea copiilor încep să-și piardă dinții de lapte, acest proces continuând până în primii ani de adolescență, adică până la vârsta de 12 ani.
Dinții de lapte sunt formați din aceleași componente structurale ca și dinții permanenți, fiind compuși în principal din:
Dentină. Acesta este stratul principal al dinților și constituie cea mai mare parte a structurii dentare. Dentina este mai moale decât smalțul și este esențială pentru susținerea structurii dintelui. Ea acoperă nervul și vasele de sânge care se află în centrul dinților.
Smalț. Acesta este stratul exterior dur al dintelui care protejează dentina. Smalțul este una dintre cele mai dure substanțe din corpul uman și servește drept barieră protectoare împotriva deteriorării dinților.
Pulpă. Aceasta este partea internă a dinților care conține nervul, vasele de sânge și țesuturi vii. Pulpa este responsabilă pentru furnizarea nutrienților și a senzațiilor dinților.
Cement. Este o substanță specializată care acoperă rădăcinile dinților și îi conectează la osul maxilarului sau mandibulei.
Îngrijirea dinților de lapte
Chiar dacă dinții de lapte cad nu înseamnă că aceștia nu au nevoie de îngrijire ca dinții adulți. Rutinele de îngrijire orală ar trebui să înceapă înainte de apariția primului dinte al copilului. Acest lucru se poate face prin trecerea unui prosop curat și umed peste gingiile copilului. Odată ce apare primul dinte, părinții pot spăla dinții bebelușului cu o periuță de dinți pentru sugari și puțină pastă de dinți. Folosirea aței dentare poate începe odată ce dinții bebelușului se ating.
Cum cad dinții de lapte?
Pe măsură ce maxilarul crește, zona rădăcinii dintelui de lapte oferă dintelui permanent un loc pentru a crește și a sparge gingiile. Atunci când dinții permanenți cresc prin zona rădăcinii, dinții de lapte se slăbesc și vor cădea.
Procesul de resorbție osoasă începe în jurul rădăcinii dinților de lapte în timp ce dinții permanenți se dezvoltă sub ei. Această resorbție osoasă face ca rădăcinile dinților de lapte să se dizolve treptat, făcându-i să se clatine și, în cele din urmă, să cadă.
Dinții adulți
După ce ai aflat câteva lucruri despre dinții de lapte, îți putem spune acum câți dinți are un om: majoritatea adulților au 32 de dinți, cu 12 dinți mai mult decât copiii!
Dinții adulți includ:
8 incisivi - Incisivii sunt dinții din centru. Există 4 incisivi pe arcul de sus și 4 pe arcul de jos. Incisivii sunt primii dinți de lapte care erup și cad, precum și primii dinți permanenți care erup. Incisivii primari erup în jurul vârstei de 6 luni și cad în jurul vârstei de 6 ani. Au un aspect plat, larg și funcționează la fel ca o daltă. Marginile lor ascuțite sunt folosite pentru a mușca și a mărunți mâncarea în bucăți mai mici.
4 canini - Următorii dinți lângă incisivi sunt caninii. Există 2 canini pe arcul de sus și 2 pe arcul de jos. Caninii primar erup, în general, între vârsta de 16-20 de luni, începând cu arcul superior. Caninii secundare încep să erupă în jurul vârstei de 9 ani, dar încep cu arcul inferior. Au un aspect ascuțit, care permite ruperea mâncării.
8 premolari - După canini sunt premolarii, 4 pe arcul de sus și 4 jos. Sunt mai mari decât incisivii și caninii, dar mai mici decât molarii. Au o suprafață superioară mai plată, cu diverse creste folosite pentru a măcina alimentele în bucăți mai mici. Premolarii erup în jurul vârstei de 10 ani și sunt dinți permanenți.
12 molari - Acești dinți se situează în partea din spate a gurii și sunt în număr de 6 în partea de sus și 6 jos. Primul set de molari erupe în general în jurul vârstei de 6 ani, al doilea set erupe în jurul vârstei de 12 ani. În jurul vârstei de 17-25 de ani apar și molarii de minte. Dintre toți dinții, molarii sunt cei mai puternici, fiind folosiți pentru a măcina și mesteca alimentele, astfel încât să poată fi înghițite în siguranță.
Câte măsele de minte are un om?
Există 4 măsele sau molari de minte, 2 în partea superioară și 2 în partea inferioară a gurii. Așa cum spuneam mai sus, măselele de minte apar la maturitate, între 17-25 de ani.
Mulți adulți aleg să-și îndepărteze molarii de minte, deoarece nu există întotdeauna suficient spațiu pentru ca aceștia să crească confortabil sau fără a provoca nealinierea celorlalți dinți. Majoritatea oamenilor au un set complet de dinți adulți până la vârsta adolescenței!
De ce cad dinții permanenți?
Câți dinți are un om depinde și de afecțiunile dentare pe care acesta la are. Din păcate, pierderea dinților este surprinzător de comună la adulți. Principalul motiv pentru care adulții își pierd dinții este parodontoza, o afecțiune a gingiilor. Din fericire, această boală poate fi prevenită, prin periajul dinților de două ori pe zi și folosirea zilnică a aței dentare.
Alte motive pentru pierderea dinților includ:
- Cariile dentare
- Displazia ectodermică (o tulburare genetică care poate afecta dinții)
- Reflux gastrointestinal (eroziune severă a dinților care face ca acidul din stomac să urce în gură)
Dincolo de pierderea dinților, există și o afecțiune numită agenezie dentară, în care lipsesc dinți din gură. Această boală poate face ca toți dinții să lipsească sau ca 1-6 dinți să fie lipsă. Această afecțiune este genetică și rară.
De asemenea, există situații când apar dinți suplimentari, cel mai frecvent apărând un incisiv suplimentar situat între doi incisivi centrali.
Ce se întâmplă dacă îți pierzi un dinte?
Pierderea unui dinte poate avea diverse consecințe asupra sănătății dentare și a stării generale. Iată câteva dintre consecințele care pot apărea în urma pierderii unui dinte:
Probleme de mestecare. Pierderea unui dinte îți poate afecta capacitatea de a mesteca alimentele în mod corespunzător, ceea ce poate duce la dificultăți în alimentație.
Dezechilibre în ocluzie. Pierderea unui dinte poate perturba ocluzia sau modul în care dinții se aliniază atunci când muști. Acest lucru poate duce la presiuni inegale pe dinții rămași și poate afecta articulația maxilarului și mușchii faciali.
Probleme de vorbire. Dintele lipsă poate afecta modul în care pronunți anumite sunete și cuvinte.
Creșterea riscului de afecțiuni dentare. Un spațiu lăsat de dinte poate fi un loc ideal pentru acumularea de plăci bacteriene și resturi alimentare, crescând riscul de carii dentare și afecțiuni ale gingiilor.
Modificări estetice. Pierderea unui dinte îți poate afecta zâmbetul și îți poate influența încrederea și stima de sine.
Pentru a gestiona pierderea unui dinte, există mai multe opțiuni de tratament disponibile, și anume:
- Implant dentar (inserarea unui șurub din titan în osul maxilar și atașarea unei coroane artificiale, imitând un dinte natural)
- Pod dentar (fixarea unei proteze care acoperă spațiul lăsat de un dinte lipsă, fixându-se de dinții adiacenți)
- Proteză dentară (înlocuirea mai multor dinți lipsă. Aceasta poate fi detașabilă sau fixă)
Așadar, acum știi câți dinți are un om. Reține că, de obicei, copiii au 20 de dinți, iar adulții au 32 de dinți (28 dacă sunt îndepărtați molarii de minte). Atât dinții de lapte, cât și cei permanenți au nevoie de îngrijire, fii atentă la igiena dentară, astfel încât dinții tăi să fie sănătoși și tu să ai un zâmbet frumos.
Citește și: Pete pe dinți: de ce apar și cum le îndepărtezi
Surse foto: Pixabay.com, Pexels.com
Surse articol: Colgate.com, Laurichdentistry.com