Ce înseamnă când ai un singur sân umflat

Ce înseamnă când ai un singur sân umflat

Redactor Andreea Baluteanu

Nu te vom contrazice: umflarea sânilor e aproape întotdeauna motiv de îngrijorare. Deși cel mai adesea este un fenomen inofensiv, cauzat de schimbările hormonale ce au loc în perioada menstruației, a sarcinii sau a menopauzei, atunci când ne confruntăm cu acest simptom, gândul nostru se mută imediat la terifiantul cuvânt care începe cu litera „c”.

Cu totul altfel stau, însă, lucrurile dacă ai un singur sân umflat. Deși cauzele „banale” pot rămâne în vigoare, în același timp poate să fie vorba și de un semn al unei afecțiuni mai serioase. Află ce trebuie să știi din rândurile de mai jos!

Cauzele unui singur sân umflat

Sânii noștri sunt formați din mai multe tipuri de țesuturi, din care cel gras e predominant, urmat de ducturi sau canale galactofore (cu lapte), țesut conjunctiv și diverse tipuri de glande. Așadar, umflarea acestui organ nu e deloc un fenomen necaracteristic și poate avea multiple cauze.

Ce se întâmplă însă atunci când ai un singur sân umflat? Iată care pot fi motivele.

O lovitură sau o traumă. În general, umflarea are loc ca urmare a unei inflamații, ce poate interveni dacă sânul a fost lovit. Se poate să nu îți amintești că s-a întâmplat așa ceva, dar să te trezești cu durere și/sau roșeață.

Schimbările ciclului menstrual. O altă cauză mai mult decât comună pentru care ai un singur sân umflat este legată de ciclul menstrual. Mai ales simptomele PMS-ului (sindromul premenstrual) intervin în ecuație. Înainte să ai menstruație, corpul este în plin proces de pregătire pentru o eventuală sarcină, iar sânii fac și ei parte din această transformare. Producția de estrogen crește, ceea ce poate conduce la mărirea ductelor sau a glandelor mamare, dar și la retenție de apă, de unde umflarea unui singur sân. Simptomul ar trebui să dispară însă odată cu menstruația.

Mastită. Infecția ductelor mamare poartă și numele de mastită și este comună la femeile care alăptează, deși poate apărea (extrem de rar) și în alte situații. Mastita presupune în special crăparea mameloanelor, dar se manifestă și prin umflarea, înroșirea sau durerea resimțită la nivelul sânilor. Starea de greață și febră pot fi de asemenea comune.

Alte infecții. Un singur sân umflat poate fi semn și al unor alte infecții care „înfloresc” în corp. Acestea pot să apară mai ales atunci când bacteriile care „mișună” pe piele pătrund în canalele de lapte prin intermediul crăpăturilor din mamelon, infectând țesutul gras și cauzând umflarea.

Blocarea unui canal de lapte. Se poate întâmpla ca unul dintre canalele galactofore să fie blocat dacă produci lapte într-un ritm prea accentuat. În acest caz, sânul se umflă. Poți să scapi de această problemă singură, acasă, continuând să alăptezi sau să te „mulgi”. Dacă faci febră sau disconfortul persistă, contactează medicul.

Un chist. Foarte comune la femei, chisturile apar prin dezvoltarea unui „sac” plin cu fluid în interiorul sânului. Gândește-te la aceste formațiuni ca la un fel de balon care cel mai adesea dispare de la sine, fără să presupună vreun pericol. Chisturile pot fi întovărășite de umflături, noduli sau durere.

Cancer. Să știi că tumoarea la sân e mai rară decât crezi, dar nu poate fi omisă, mai ales atunci când ai un singur sân umflat. Printre semnele cancerului la sân, de asemenea, apare destul de rar umflarea, mai degrabă fiind prezenți nodulii, întăriturile, roșeața, iritațiile sau scurgerile din mamelon și, extrem de rar, durerea în zona sânului sau a subrațului. Mai frecvent în situația în care ai un singur sân umflat este cancerul la sân inflamator, ce provoacă inclusiv înroșirea sânului. Poți constata că zona e mai sensibilă și țesutul mai „dens”.

Ce poate declanșa cancerul, conform neurologului Vlad Ciurea

E indicat ca după vârsta de 40-45 de ani să faci mamografii anual/o dată la doi ani și să îți palpezi lunar sânii.

Simptome care acompaniază un singur sân umflat

Când ai un singur sân umflat poți să constați și prezența următoarelor simptome:

  • Sensibilitate sau durere;
  • Vene mai vizibile;
  • Piele înroșită sau mai caldă;
  • Senzație de „plin” sau „dens” în țesuturi;
  • Durere;
  • Senzație de mâncărime;
  • Schimbări ale texturii pielii.

Mergi la doctor de urgență dacă experimentezi și noduli, piele crăpată, modificări ale culorii sau texturii mamelonului, dar și eventuale secreții.

Analize necesare în cazul unui singur sân umflat

Ai constatat că ai un singur sân umflat? Cel mai adesea, examinarea fizică (palparea) este primul pas în diagnoză. De asemenea, medicul îți poate pune întrebări legate de istoricul familial de cancer la sân sau de simptomele tale.

Alte analize ce pot fi necesare sunt mamografia sau ecografia mamară. În unele cazuri poate fi necesară o biopsie pentru recoltare de țesut.

doctor care tine in mana doua ecografii la san

Tratament pentru un singur sân umflat

Tratamentul unui singur sân umflat depinde, firește, de problema cu care te confrunți.

Dacă ai o infecție, doctorul va prescrie antibiotice.

În cazul în care schimbările hormonale și menstruația stau la baza modificărilor, poți să ai nevoie de anticoncepționale sau să optezi pentru alte pilule contraceptive, dacă folosești deja.

Chisturile pot să fie drenate sau îndepărtate pe cale chirurgicală, iar dacă suferi de cancer, poate fi recomandată chimioterapia, radiația sau chiar operațiile de extirpare de tumori și/sau sân.

Există și unele tratamente la domiciliu în cazul unui singur sân umflat. Acestea includ aplicarea de comprese reci sau calde, dacă suferi de infecție, purtarea unor sutiene speciale sau perfect potrivite anatomiei tale și o dietă cu un conținut scăzut de cafea sau soia, ce pot determina umflarea.

Cum previi umflarea sânilor

Pentru că ține în general de schimbări ciclice care au loc în corp, nu prea ai ce face pentru a preîntâmpina un singur sân umflat, dar există totuși unele măsuri pe care le poți pune în aplicare, precum:

  • redu consumul de cafeină, dar compensează cu fructe și legume proaspete pentru energie și echilibrarea activității hormonale;
  • redu consumul de sare;
  • fă exerciții fizice și sport în mod consistent și adecvat.

Ai un singur sân umflat? Nu sunt neapărat motive de îngrijorare, dar nu strică să consulți un doctor ca să știi că ești în afara oricărui pericol.

Surse foto: iStock

Surse articol: buoyhealth.com, healthcare.utah.edu, healthline

Articolul urmator
Riscul la care te expui zilnic! Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea din pahare de plastic?
Riscul la care te expui zilnic! Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea din pahare de plastic?
Cu ce animal semeni cand te infurii?
Incepe quiz
Cu ce animal semeni cand te infurii?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.