Alergiile - simptome, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia

Primele descrieri ale bolilor alergice dateaza cu aproximativ 3.000 de ani in urma. Ultimul secol a adus progrese mari in descifrarea mecanismelor acestor afectiuni.

Alergiile reprezinta o reactie exagerata a sistemului imunitar la substante care, la majoritatea oamenilor, nu cauzeaza simptome. Atunci cand un alergen vine in contact cu corpul, acesta determina sistemul imunitar sa dezvolte o reactie inadecvata, numita reactie alergica.

Cauzele alergiilor si factorii de risc ai alergiilor

Spre deosebire de alte boli, terenul genetic nu are o importanta majora in aparitia bolilor alergice. Factorii de mediu sunt cei care au o influenta decisiva:

- expunerea precoce si sus­tinuta la trofalergene (alune, soia, crustacee) si pneumalergene (acarieni si mucegaiuri din praful de casa, polenuri, epitelii ani­male)
- poluarea (in special particulele din gazele de esapament, ozon, compusi organici volatili si form­aldehida)
- vaccinarile extensive si mediul hiperprotector

In general, copiii si adultii tineri sunt mai vulnerabili in fata alergiei. Persoanele varstnice dezvolta mai rar aceste afectiuni.

Anumite categorii profesionale sunt mai expuse: morari, patiseri, laboranti si cres­catori de animale, cei care lucreaza in industria lemnului, vopselelor, bumbacului, tutunului.

Tipurile de alergii

Alergiile alimentare

Alergiile alimentare sau intoleranta la anumite alimente afecteaza pe aproape oricine la un moment dat. Toate simptomele alergiilor alimentare apar intr-un interval de cateva minute, pana la o ora dupa masa. Reactia incepe cu senzatia de mancarime in gura si dificultati de a inghiti sau respira.

Cele mai frecvente alimente care pot determina o reactie alergica sunt: arahide, alune, nuci, fistic, fructe de mare, peste, lapte, soia, grau, oua.

Cele mai intalnite simptome sunt:

- urticarie
- greturi
- varsaturi
- diaree
- senzatie generalizata de caldura, mancarimi sau inrosirea pielii
- puls accelerat

Alergiile medicamentoase

Medicamentele care cauzeaza cel mai frecvent alergie sunt: penicilina, sulfamidele, medicamente antiaritmice, antiinflamatoare nesteroidiene (aspirina, ibuprofen).

Simpomele sunt reprezentate de:

- urticarie 
- edem al glotei (umflarea gatului)
- astm
- scaderea tensiunii arteriale
- ritm cardiac neregulat
- greata, varsaturi, crampe abdominale
- deces

Alergiile la insecte

Reactiile alergice apar la intepatura urmatoarelor insecte: albine, viespi, furnici.

Manifestarile includ:

- urticarie pe suprafete mari ale corpului
- umflarea gatului si a limbii
- respiratie si inghitire dificila
- ameteala, dureri de cap severe
- crampe abdominale, greata, diaree
- soc si pierderea cunostintei

Febra fanului

Majoritatea persoanelor alergice sunt sensibile la polenul plantelor ierboase, care infloresc in fiecare an intre lunile aprilie si august.

Simptomele sunt reprezentate de:

- stranut
- nas infundat
- inrosirea si lacrimarea ochilor
- mancarimea gatului

Rinita alergica

Cele mai frecvente cauze ale acestei alergii sunt acarienii din praful de casa sau alergenii de la animale (pisici, caini, cai).

Simptomele predominante sunt nasul infundat sau care curge si stranuturile.

Diagnosticul si tratamentul alergiilor

Pentru diagnosticul unei alergii, in afara de un istoric medical amanuntit, doctorul efectueaza o serie de teste cutanate si/ sau un test de sange. Exista trei teste cutanate utilizate pentru a evalua si diagnostica alergiile: metoda inteparii, testul intradermic si testul patch.

In tratamentul bolilor alergice, primul principiu este evitarea alergenilor:

- utilizati aerul conditionat in casa si masina
- schimbati pernele de puf, paturile de lana cu materiale sintetice sau din bumbac
- utilizati filtre de aer
- folositi un dezumidificator
- stati in interior dimineata (atunci cand cantitatea de polen este mai ridicata) sau in zilele cu vant

Cand evitarea sau controlul unui alergen nu este posibila, tratamentul medicamentos este indicat. In practica se folosesc decongestionantele si antihistaminicele.

Preventia alergiilor

Exista cateva masuri simple care vizeaza copiii si care pot reduce riscul aparitiei bolilor alergice:

- alaptatul matern minimum sase luni
-  introducerea tardiva si progresiva a alimentelor solide, cu evitarea unor alimente intens alergene (alune, crustacee, soia etc.)
- evitarea vaccinarilor excesive (copilul nu va mai dezvolta boli infectioase, dar va dezvolta alergii)
- consumul minimal si cu stricta indicatie medicala a antibioticelor

Articolul urmator Sindromul Ramsay-Hunt: cauze, simptome și tratament

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.8 (58)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    gavriloaia (anonim)
    14 ianuarie 2013 12:12

    copilul meu este alergic la multe alimente si il maninca buzele mereu nu inteleg ce se intimpla ca este la regim maninca ce are voie