Ce sunt testele alergologice si cum se realizeaza

Ce sunt testele alergologice si cum se realizeaza

Redactor Alexa Galgau

Oamenii care sufera de alergii stiu cat de neplacute sunt simptomele unei astfel de afectiuni a sistemului imunitar, care poate sa se declanseze oricand pe parcursul vietii. Nu numai ca afecteaza un numar foarte mare de persoane, dar alergiile sunt si de foarte multe tipuri, motiv pentru care este esential sa descoperi ce anume declanseaza in cazul tau reactii alergice, pentru a te putea feri de factorii de risc. Pentru a descoperi "raufacatorul", se fac teste alergologice, niste analize simple, nedureroase, care te ajuta sa iti tii sub control alergia pe viitor.

Afla mai multe despre aceste teste si modul lor de realizare!

Totul despre testele alergologice

Desi nu toate alergiile sunt serioase, unele pot conduce la simptome foarte periculoase si, uneori, chiar letale. De aceea, este indicat sa iti faci teste alergologice si sa descoperi exact care este factorul declansator al reactiilor tale alergice. Testele alergologice pot ajuta la depistarea alergiilor la polen, mucegaiuri, praf, matreata de animal, intepaturi de insecte, alimente si anumite medicamente. 

Exista doua tipuri de teste alergologice la care poti apela: cele care se fac pe piele si analizele de sange. De regula, se apeleaza la prima varianta, deoarece este rapida, exacta si mai ieftina decat prelevarea sangelui. Testul cutanate implica introducerea sub piele a unei cantitati infime din substanta care este suspectata ca ar provoca alergie.

Exista trei tipuri de astfel de teste alergologice:

1. Testul prin zgariere: se pune pe piele o picatura de solutie care contineun posibil alergen, dupa care se efectueaza o serie de zgarieturi superficiale pe suprafata acesteia (pe brat sau pe spate, de regula) pentru a permite solutiei sa intre in piele. Daca pielea devine umflata si prezinta mancarimi, atunci persoana testata este alergica la substanta in cauza. 

2. Testul intradermic: o cantitate foarte mica din substanta presupusa a fi alergenica este injectata sub piele. De obicei, se recurge la aceasta metoda in momentul cand primul test nu da rezultate, dar se suspecteaza in continuare ca substanta in cauza ar fi pricina reactiilor alergice. 

3. Testul epicutanat: solutia care contine presupusul alergen este pus pe un pansament si aplicat pe piele intre 24 si 72 de ore. Scopul acestui test este de a detecta o forma de alergie a pielii numita "dermatita de contact".

Testele alergologice care presupun prelevarea sangelui sunt cele care cauta substante numite "anticorpi". Desi testele de sange nu sunt atat de eficiente in depistarea alergiilor, ele sunt folosite in anumite cazuri, cand pacientul nu poate sa aiba un test cutanat. Cea mai comuna analiza de sange pentru alergii este ELISA, care masoara cantitatea din sange a unui anumit anticorp pe care organismul il produce atunci cand are o reactie alergica. 

Testele cutanate sunt foarte rapide, astfel ca in 20 de minute poti afla rezultatul. Uneori, simptomele unei alergii isi pot face aparitia mai tarziu, dar niciodata dupa mai mult de 48 de ore. Daca ai vreun astfel de simptom, el trebuie comunicat imediat medicului specialist.  In cazul analizelor de sange, rezultatul vine dupa mai multe zile de asteptare. 

Cum sa te pregatesti pentru testul alergologic

In primul rand, tine minte ca orice medicament iei ar putea afecta rezultatul unui test alergologic cutanat, motiv pentru care trebuie sa ii spui medicului despre orice tratament pe care il urmezi, cu prescriptie sau fara. Va fi nevoie sa intrerupi tratamentul cu antidepresive sau antihistamine, de exemplu. 

Daca esti ingrijorata in legatura cu posibila durere a unui test alergologic, afla ca ambele tipuri de teste sunt aproape lipsite de durere. Daca ai o reactie alergica, este posibil sa simti disconfort in zona testata, adica umflarea acesteia si prurit, simptome care insa dispar dupa doar cateva minute. In cazul analizelor de sange, singura neplacere poate fi cauzata de teama de ace. 

Acum ca ai aflat cat de putin invazive sunt testele alergologice, vei avea mai mult curaj sa iti faci si tu aceste analize in cazul in care ai simptome de alergie. 

Citeste si cateva sfaturi pentru alergiile din toate anotimpurile!

Articolul urmator
Guarana: beneficii și proprietăți
Guarana: beneficii și proprietăți
Ce sanse sunt sa fii inselata?
Incepe quiz
Ce sanse sunt sa fii inselata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.