Adevarata Stare de Bine
Nu Skin

Antibiotice pentru infecția urinară: ce opțiuni ai

Luni, 21.05.2018
de Sorina Corneanu

Infecția urinară debutează atunci când bacteriile ajung în vezica urinară, rinichi sau în altă parte a tractului urinar. Cea mai bună modalitate de a scăpa de durerea din timpul urinării, senzația de arsură și nevoia de a urina frecvent este tratamentul cu antibiotice. O infecție urinară, oricât de minoră, se poate transforma oricând într-o infecție gravă a rinichilor și chiar a sângelui. Antibioticele rămân cele mai puternice medicamente capabile să ucidă bacteriile care cauzează infecția, iar administrarea lor trebuie să respecte întocmai sugestiile medicului!

E.coli - cea mai frecventă cauză a infecțiilor urinare

În aproape 90% din cazuri, infecția urinară este cauzată de E.coli, o bacterie care se întâlnește în mod normal în intestine, fiind inofensivă. Totuși, când aceasta pătrunde în tractul urinar, poate provoca o infecție. Sexul poate declanșa, de asemenea, o infecție urinară în cazul femeilor, pentru că actul sexual „mută” bacteriile din zona anală în apropierea deschiderii uretrei. Curățarea temeinică a zonei intime înainte de sex  scade riscul infecțiilor. Utilizarea spermicidelor, a diafragmei și a prezervativelor, precum și un sistem imunitar slăbit pot crește riscul infecției urinare. 

Vezi 5 semne că organismul se luptă cu bacteria E.coli!

După ce medicul va solicita o probă de urină și va confirma infecția urinară, se va cerceta ce tip de bacterii  au cauzat problema și, în funcție de acestea, se va prescrie tratamentul potrivit.

Cele mai bune antibiotice pentru infecția urinară

Ampicilina

Ampicilina este un antibiotic din seria penicilinelor, care luptă împotriva bacteriilor. Ampicilina este folosită în tratarea și prevenirea multor tipuri diferite de infecții, cum sunt infecțiile vezicii urinare, pneumonia, gonoreea, meningita sau infecțiile intestinelor. Pentru a fi sigură că ampicilina este tratamentul potrivit pentru tine, vizita la medic este obligatorie, la fel și respectarea sugestiilor specialistului. Ampicilina este contraindicată în cazul bolilor grave de rinichi, al astmului și al alergiilor anterioare la antibiotice.

Ciprofloxacina

Ciprofloxacina este un antibiotic utilizat pentru a trata exclusiv o gamă largă de infecții bacteriene. Nu va funcționa ca tratament pentru infecțiile virale, iar utilizarea inutilă sau excesivă a oricărui antibiotic poate duce la scăderea eficacității sale. În caz de infecție urinară, ciprofloxacina poate fi extrem de eficientă, însă contravine administrării multor altor medicamente în paralel. Deși este un medicament pe care îl poți cumpăra și fără rețetă medicală, consultul este indicat, chiar ideal, pentru a fi sigură că îl administrezi corect și nu te lovești de efecte adverse!

analiza urina

Fosfomicina

Fosfomicina este indicată în tratamentul infecțiilor tractului urinar inferior. Deși este în general bine tolerată, există și cazuri în care pot să apară greață, diaree, mâncărimi ale pielii și dureri abdominale. Pentru că intoleranța la fosfomicina poate cauza insuficiență renală, atunci când te confrunți cu infecția urinară, înainte de a lua medicamente după ureche, discută cu medicul. În urma testelor de urină, acesta va fi singurul care poate confirma eficiența tratamentului în cazul tău!

Levofloxacina 

Levofloxacina este un antibiotic puternic recomandat în caz de infecții ale tractului urinar, care necesită în mod obligatoriu recomandare medicală. Contraindicată în sarcină, alăptare și în administrarea alături de alte medicamente, administarea de levofloxacină impune consult și analize medicale amănunțite anterioare.

Nitrofurantoina

Nitrofurantoina este un antibiotic utilizat pentru tratarea și prevenirea infecțiilor tractului urinar. Acesta oprește dezvoltarea bacteriilor și trebuie administrat conform indicațiilor medicului, dozajul fiind stabilit în urma analizelor specifice și a discuției cu specialistul. Nitrofurantoina este contraindicată copiilor mai mici de  o lună, pentru că ar putea cauza anemie hemolitică, o boală severă. Odată prescrisă, chiar dacă simptomele dispar treptat, nitrofuranteina trebuie luată până când se atinge doza recomandată. Oprirea medicamentului prea devreme permite bacteriilor să se dezvolte în continuare și să conducă la o recidivă a infecției. 

Trimetoprim

Trimetoprimul este un antibiotic utilizat în cazul infecțiilor bacteriene, având eficiență deosebită în prevenția și tratarea infecțiilor urinare. Pentru că tratează numai infecțiile bacteriene, administrarea de tritetoprim în caz de gripă sau răceală nu este indicată. Trimetoprim se ia pe stomacul gol, înainte sau la o oră după masă, și poate fi administrat împreună cu alte medicamente. Totuși, administrarea acestuia se face doar conform recomandării medicului, iar dozajul se stabilește în urma unor serii de analize.

Vezi cum tratezi infecția urinară acasă!

Tratamentul potrivit pentru infecția urinară

Antibioticul și doza recomandată depind de tipul infecției: complicată (e posibil să ai o boală cronică a tractului urinar – de exemplu, îngustarea ureterelor, pietre la rinichi sau prostata mărită) sau necomplicată (tractul urinar este normal). 

Pentru o infecție complicată, tratamentul cu antibiotice poate dura 14 zile sau mai mult. Un test de urină  poate arăta dacă germenii au dispărut și este necesar pentru a decide dacă tratamentul trebuie prelungit sau nu.

În cazul unei infecții urinare recurente, e posibil ca tratamentul cu antibiotice să devină unul zilnic, timp de cel puțin 6 luni. Dacă sexul este cauza infecțiilor urinare, va fi necesară administrarea unei doze de antibiotic chiar înainte de actul sexual.

În orice situație, cele mai bune antibiotice pentru infecția urinară rămân cele prescrise de medic, deoarece administrarea medicamentelor fără un consult medical prealabil poate duce la complicații severe!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (32)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!