Cum îți dai seama că ai eliminat o piatră la rinichi

Cum îți dai seama că ai eliminat o piatră la rinichi

Sorina Corneanu

Pietrele la rinichi reprezintă depozite dure din minerale și săruri care se formează în rinichi. Ele pot avea numeroase cauze și pot afecta serios sănătatea tractului urinar. Cel mai adesea, o piatră la rinichi se formează atunci când urina devine concentrată și permite mineralelor să se cristalizeze. Deshidratarea reprezintă principalul factor de risc pentru apariția pietrelor la rinichi!

Află mai jos care sunt simptomele ce pot anunța că ai eliminat o piatră la rinichi!

Cum îți dai seama când elimini o piatră la rinichi

Pietrele la rinichi pot fi destul de dureroase, dar nu duc la probleme grave de sănătate, dacă sunt depistate la timp și ținute sub control. Pentru a elimina o piatră de la rinichi, de cele mai multe ori nu e nevoie decât să consumi o cantitate suficientă de apă. În situațiile în care aceasta se blochează în tractul urinar și produce complicații, poate fi necesară intervenția chirurgicală.

durere intr-o parte

Inițial, durerea este localizată în zona lombară, iar pe măsură ce piatra se deplasează, durerea va fi resimțită și la nivelul abdomenului inferior. Atunci când piatra se află în partea inferioară a ureterelor și coboară în vezica urinară, un simptom foarte neplăcut este nevoia de a urina urgent, care poate fi însoțită de senzația de arsură în zona inghinală.

Anumite medicamente recomandate de medic ajută la scurtarea perioadei de eliminare a pietrei la rinichi. Eliminarea unei pietre ar trebui să dureze între 6 și 8 săptămâni. Dacă pietrele nu sunt eliminate în această perioadă, iar situația se înrăutățește, poate fi necesară intervenția chirurgicală.

Simptomele care anunță eliminarea unei pietre la rinichi

Foarte multe pietre la rinichi sunt nedureroase până când încep să se deplaseze din rinichi în uretere și în vezica urinară. În funcție de dimensiunea pietrei, mișcarea acesteia prin tractul urinar poate provoca dureri severe.

Vezi cum elimini pietrele la rinichi în mod natural!

Există mai mulți factori care influentează capacitatea de a elimina o piatră la rinichi. Acestea includ greutatea persoanei, mărirea prostatei (în cazul bărbaților), sarcina și, bineînțeles, mărimea pietrei. O piatră de 4 milimetri are o posibilitate de eliminare de 80%, în timp ce, pentru o piatră de 5 milimetri, șansele de eliminare scad la 20%.

Eliminarea unei pietre este însoțită sau chiar precedată de câteva simptome comune, cum ar fi:

  • Durere acută în lateral și în spate, sub coaste
  • Durere ascuțită în zona abdomenului
  • Durere severă la urinare
  • Urină roz, roșie sau foarte închisă la culoare
  • Greață și vărsături
  • Nevoia de a urina des

Factori care duc la apariția pietrelor la rinichi

Obiceiurile alimentare pot crește riscul de formare a pietrelor la rinichi. Deshidratarea este un factor major de risc pentru formarea de pietre. Alte greșeli care pot crește riscul de apariție a pietrelor la rinichi includ consumul ridicat de proteine animale, o dietă bogată în sare, consumul excesiv de zahăr și, surprinzător, excesul de vitamina D.

Iată alimentele care te ajută să scapi de pietrele la rinichi!

La intervenția chirurgicală se recurge doar atunci când alte metode de tratament nu sunt eficiente, însă, în majoritatea cazurilor, pietrele la rinichi nu necesită tratament invaziv și pot fi eliminate ușor prin câteva metode simple și eficiente.

Consumul a 2 litri de apă pe zi, medicamentele recomandate de medic și stilul de viață sănătos reduc semnificativ riscul de formare a pietrelor la rinichi și favorizează eliminarea acestora.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Polifenolii: ce sunt și cum acționează
Polifenolii: ce sunt și cum acționează
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?
Incepe quiz
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.