Avertismentul unui expert sud-coreean pentru întreaga omenire: coronavirusul se ia și prin aer! Ce să faci ca să te ferești

Avertismentul unui expert sud-coreean pentru întreaga omenire: coronavirusul se ia și prin aer! Ce să faci ca să te ferești

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Cu siguranță una dintre cele mai proaste vești pe care le puteam primi în contextul actual – coronavirusul se răspândește și prin aer și rămâne în camere mult timp, chiar și după ce persoana infectată nu mai este acolo.
Un ilustru medic din Coreea de Sud, Kim Woo-Jiu, a fost cel care a lansat avertismentul lumii, menționând detaliat, în cadrul unui interviu, condițiile în care coronavirusul poate fi luat și prin aer.

Citește și Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, mesaj de importanță națională: totul despre închiderea Bucureștiului din cauza coronavirus

Kim Woo-Jiu, care activează în present la Spitalul Universitar Guro din Seul și are experiență de circa trei decenii în combaterea bolilor infecțioanse - printre care SARS, gripa porcină, MERS și Ebola - a explicat mecanismul de răspândire a COVID-19.

Condițiile în care ajungi să iei coronavirus din aer

”Când tuşim sau strănutăm expulzăm picături. Practic, scuipăm. Trebuie să fie mai mari de 5 microni pentru a fi considerate picături, iar o singură picătură conţine multe virusuri. Mă refer la cele provenite de la o persoană infectată. Pentru că picăturile sunt mai mari de 5 microni, acestea urmează o traiectorie curbă, ca un curcubeu, şi aterizează de regulă la o distanţă între 1 metru şi 2 metri. În acel moment, virusul te poate infecta prin ochi, nas sau gură”.

Ajută să purtăm mască?

Când i-a fost pusă această întrebare, Kim Woo-Jiu a răspuns ferm: ”Sigur că da. Altfel de ce le-ar mai purta doctorii în spitale? Măştile şi-au dovedit utilitatea în prevenirea infecţiilor. Uitaţi-vă la China, Hong Kong, Japonia şi Coreea. În ţările din Asia, oamenii poartă mască. Dar dacă vă uitaţi la multe dintre ţările europene şi la SUA, virusul se răspândeşte rapid. Unul dintre motivele pentru care Coreea are o rată relativ mică de infecţii este că lumea poartă mască şi se spală frecvent pe mâini.Am menţionat ochii, nasul şi gura pentru că în ele sunt membrane mucoase, în pleoape, în interiorul nasului, în gură. Virusul nu poate intra în piele, dar mucoasele au un receptor care se numeşte ACE2. Virusul trebuie să se lipească de aceşti receptori, pe care nu îi avem şi în piele. Pielea noastră acţionează ca o barieră. Virusul nu poate intra nici prin urechi.

Citește și Cum face curățenie Adrian Streinu-Cercel în propria locuință, în plină pandemie de coronavirus. Sfaturile care ajută în această perioadă

De ce nu poartă europenii și americanii mască pe stradă

Kim Woo-Jiu s-a declarat șocat de faptul că Occidentul - Europa şi SUA – nu poartă mască: ”nu prea vezi occidentali purtând mască. Mi se pare straniu. În Statele Unite, şeful sistemului sanitar public le-a spus oamenilor că nu este nevoie să poarte mască. OMS a recomandat acelaşi lucru. Dar eu nu sunt de acord. Mesajul acesta trebuie pus în context. Cred că scopul a fost împiedice ca publicul să facă stocuri de măşti şi asta pentru că personalul medical are mai multă nevoie de ele. Dacă personalul medical nu mai are măşti, nu mai poate trata pacienţii. Cu alte cuvinte, pentru că sunt puţine măşti în SUA, personalul medical trebuie să aibă prioritate”.

 Urmărește harta interactivă a îmbolnăvirilor cu coronavirus aici.

Surse foto: captura Youtube

Articolul urmator
Atenție români! 10% din țânțarii din România sunt purtători ai virusului West Nile 
Atenție români! 10% din țânțarii din România sunt purtători ai virusului West Nile 
Stii sa faci fata respingerii unui barbat?
Incepe quiz
Stii sa faci fata respingerii unui barbat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (22)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.