Bărbații care au soții bolnave de diabet ar trebui să facă și ei testul pentru această boală

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

O cercetare recentă a dovedit că bărbații ale căror soții suferă de diabet combinat cu obezitate sunt, la rândul lor, la risc să dezvolte diabet. De aceea, este necesar ca ei să facă testul glicemic în mod regulat, pentru a depista din timp această boală.

Acesta este primul studiu care a arătat că bărbații cu soții obeze, bolnave de diabet, au un risc cu 21% mai mare să facă boala, mai ales pentru că au obiceiuri alimentare deficitare și un stil de viață sedentar similar consoartelor lor.

glicemie

Bărbații cu soții obeze sunt predispuși la diabet de tip 2

Studiul a fost realizat de echipa de la Aarhus University, condusă de dr. Adam Hulman, și a examinat 3.650 de bărbați și 3.478 de femei, cu vârste peste 50 de ani. Participanții au fost urmăriți la fiecare doi ani și jumătate, între 1998 și 2015, demonstrându-se că prevalența diabetului de tip 2 a fost de 12,6 la mia de participanți în cazul bărbaților, respectiv de 8,6 la mie în cazul femeilor.

A doua parte a studiului a urmărit influența obezității și a diabetuiui soției asupra posibilității de apariție a diabetului la soț.

S-a demonstat că la persoanele peste 55 de ani, bărbații care au soții obeze și cu diabet de tip 2 au șanse mult mai mari să facă la rândul lor diabet.

barbat la doctor

Surprinzător este faptul că reversul nu este valabil: femeile care au soți obezi, cu diabet, nu au un risc mai mare de a face boala față de femeile care au soți ce nu prezintă niciuna dintre aceste boli.

Persoanele obeze trebuie să facă screening pentru diabet

O altă concluzie importantă  a studiului a fost că orice persoană care suferă de obezitate ar trebui să facă și testul pentru diabet.

„Cunoașterea faptului că riscul de diabet la persoanele obeze este împărtășit de ambii soți poate îmbunătăți rata de depistare a diabetului și poate motiva cuplurile să crească eforturile de colaborare pentru a mânca mai sănătos și a crește nivelul lor de activitate”, arată dr. Hulman.

Surse foto: iStock

Articolul urmator 30 de lucruri pe care orice persoană ar trebui să nu le mai facă până la 30 de ani

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.