Cinci boli ale ochiului. Află cum le poți preveni și trata!

Cinci boli ale ochiului. Află cum le poți preveni și trata!

Bianca Geica, redactor DivaHair.ro

Ochii reprezintă cel mai de preţ dar cu care am fost înzestraţi, vederea fiind unul dintre cele mai importante simţuri ale omului. Am putea situa ochii pe locul doi în topul celor mai solicitate şi complexe organe umane, întrucât au peste două milioane de părţi componente. Însă ceea ce foarte multă lume uită este că ochiul rămâne cel mai sensibil organ de simţ al omului, numărându-se printre cele mai expuse părţi ale corpului.

Zilnic, ochii noştri intră în contact cu diverse impurităţi (praf, polen, substanţele din produsele de makeup etc.) şi sunt suprasolicitaţi (mai ales în cazul persoanelor care petrec ore în şir în fața computerului), aşa că nu e de mirare faptul că ne confruntăm destul de des cu diverse afecţiuni. Pe lângă cele mai frecvente boli ale ochiului, precum miopia, hipermetropia, presbiopia, astigmatismul sau strabismul, cazurile de conjunctivită, cataractă sau glaucom sunt din ce în ce mai răspândite. Află cum poți preveni și trata corect cele mai frecvente afecţiuni oculare!

1. Conjunctivita

Conjunctivita este una dintre cele mai frecvente boli ale ochiului şi reprezintă o inflamaţie a membranei conjunctive, al cărei rol principal este acela de a apăra globul ocular şi de a menţine umiditatea ochiului.

Această afecţiune inflamatorie este de mai multe tipuri (bacteriană, virală şi alergică), însă toate formele de conjunctivită au aceleaşi simptome: mâncărime, ochi înroşiţi, senzaţie de corp străin sau de nisip în ochi, vedere înceţoşată, lăcrimare abundentă, secreţie alb-gălbuie care se strânge la rădăcina genelor sau în colţul ochiului, arsuri oculare, fotofobie. Factorii care cauzează apariţia conjunctivitei sunt diverşi: de la infecţii cu virusuri până la pătrunderea bacteriilor, alergenilor şi substanţelor iritante (praf, polen, spray, şampoane farduri, lentile de contact necurăţate) în ochi. Vestea proastă este că această boală se transmite foarte uşor de o persoană la altă, dar nu reprezintă un pericol, atâta vreme cât este tratată la timp.

Cum se tratează conjunctivita? După un control oftalmologic amănunţit şi un tratament local aplicat de medic, se vor prescrie antibiotice sub formă de picături oftalmice, unguente sau capsule, în funcţie de natura şi gravitatea afecţiunii. În cazul conjunctivitei alergice, medicul poate considera necesar şi un tratament cu medicaţie antialergică. Pe perioada tratamentului se recomandă întreruperea folosirii lentilelor de contact. 

Cum poate fi prevenită conjunctivita? Bineînţeles, printr-o igienă riguroasă a mâinilor şi a fetei. Nu folosi produse cosmetice de calitate îndoielnică sau, mai grav, expirate. De asemenea, nu trebuie să folosim la comun produse de makeup sau lacrimi artificiale. Pentru că tot am adus vorba de lacrimi artificiale, îţi recomandăm să le foloseşti la nevoie ori de câte ori simţi că ai ochii uscaţi şi, mai ales, la finalul zilei, când ai ochii roşii din cauza orelor petrecute în faţa laptopului.

2. Cataracta

Cataracta determină scăderea progesivă a vederii prin pierderea transparenţei cristalinului şi apare, de regulă, în rândul persoanelor de peste 60 de ani, însoţind procesul firesc de îmbătrânire. Însă această boală mai poate apărea şi pe fondul altor afecţiuni. Persoanele care suferă de diabet zaharat, hipertensiune arterială, miopie acută și cele care s-au expus excesiv la raze ultraviolete ori au suferit mai multe traumatisme la nivelul ochiului sunt mult mai predispuse la apariţia cataractei.  

Care sunt simptomele cataractei şi cum se tratează? De obicei, pacienţii descriu o înceţoşare a privirii, însoţită de fotofobie (sensibilitate la lumină), schimbări în percepţia culorilor, precum şi creşterea frecventă sau scăderea bruscă a dioptriilor. Cel mai eficient tratament împotriva cataractei este intervenţia chirurgicală, care constă în înlăturarea cristalinului opacificat cu ajutorul unei sonde fine cu ultrasunete.

Deşi nu putem preveni instalarea cataractei, putem încetini apariţia sa. Evitarea expunerii excesive la razele ultraviolete şi purtarea unor ochelari de soare de calitate, cu filtru UV de protecţie, reprezintă o necesitate. De asemenea, este indicat să renunţi la fumat, aceasta fiind una dintre cauzele secundare ale apariţiei cataractei. O alimentaţie bogată în antioxidanţi şi pauzele scurte, o dată pe oră, când stai aproape o zi întreagă în faţa calculatorului, te pot ajuta să încetineşti procesul de degradare a vederii.

3. Glaucomul

Glaucomul este o boală a ochiului care se manifestă prin atrofierea nervului optic şi îngustarea câmpului vizual până la pierderea vederii. Această afecţiune este asociată deseori şi cu creşterea presiunii intraoculare, cauzată de apariţia unui dezechilibru între secreţia şi eliminarea lichidului intraocular.

Care sunt simptomele acestei boli care afectează, în prezent, aproximativ 140.000 de români (conform datelor Societăţii Române de Glaucom)? O lungă perioadă, glaucomul poate fi asimptomatic, manifestându-se de cele mai multe ori doar prin îngustarea uşoară a câmpului vizual, pe care pacientul nu o sesizează. Dacă boala se află într-un stadiu avansat, apar dureri de cap, crampe oculare, senzaţie de presiune la nivelul ochiului, precum şi scăderea vederii din cauza nervului distrus aproape în întregime.

Glaucomul se tratează medicamentos pentru tot restul vieţii. Nu vor lipsi picăturile oftalmice pentru diminuarea presiunii intraoculare, recomandându-se totodată şi intervenţia chirurgicală. Din păcate, chiar şi cu operaţie, glaucomul nu poate fi vindecat, dar se poate încetini semnificativ procesul de orbire, dacă este depistat la timp.

Cum poate fi prevenit glaucomul? Pentru a preveni această afecțiune oculară, se recomandă o alimentaţie cât mai sănătoasă, bogată în produse cu un conţinut crescut de antioxidanţi, și efectuarea periodică a controlului oftalmologic.

4. Orjeletul (ulciorul)

Orjeletul este mai degrabă cunoscut sub denumirea populară de „ulcior” sau „urcior” şi este, la rândul sau, una dintre cel mai des întâlnite boli ale ochiului. Această boală reprezintă o infecţie a glandelor sebacee de la baza genelor. Poate apărea fie în interiorul ochiului, fie la exteriorul pleoapei, care se va inflama şi va deveni uşor dureroasă. În câteva zile, ulciorul ia forma unei colecţii purulente (umflătură), care se sparge și drenează, după care se vindecă de la sine.

Care sunt cauzele apariţiei orjeletului? Precum în cazul conjunctivitei, igiena necorespunzătoare a feţei şi a mâinilor, pe care se întâmplă să le ducem, fără să ne dăm seama, la ochi, reprezintă principalele cauze ale acestei afecțiuni oculare. Praful, poluarea, produsele cosmetice de o calitate îndoielnică sau vechi și înotul în piscine murdare sunt principalii factori care încurajează apariţia ulciorului. Orjeletul poate apărea spontan, la orice vârstă, şi se vindecă de la sine, în majoritatea cazurilor.

Pentru a preveni apariţia ulciorului, acordă o importantă desăvârşită igienei. Spală-te bine pe mâini înainte să le duci la ochi, dezinfectează şi curăţă bine lentilele de contact, înlocuieşte periodic cosmeticele şi poartă ochelari de soare cu filtru UV pentru protecţie.

5. Blefarita

O altă afecţiune care se înscrie pe lista celor mai frecvente boli ale ochiului este blefarita, care se manifestă prin înroşirea şi iritatia pleoapelor, usturime la nivelul ochiului, mâncărime şi senzaţii de înţepături sau de corp străin în ochi. Blefarita este una dintre principalele cauze ale sindromului de ochi uscat și poate apărea atât la adulți, cât și la copii.

Cum se tratează blefarita? Pentru a trata în mod corespunzător blefarita, se recomandă menţinerea unei igiene riguroase la nivelul pleapelor, spălarea şi îndepărtarea scuamelor de la nivelul ochilor, dar şi masarea zilnică a pleoapelor după aplicarea unguentelor antibiotice sau antiinflamatoare. Bineînţeles, blefarita poate fi prevenită printr-o igienă corespunzătoare, dar şi prin administrarea lacrimilor artificiale, în cazul în care îţi simţi ochii foarte uscaţi.

Pentru a preveni infecţiile ochiului şi scăpa de senzaţia neplăcută de ochi uscaţi sau de “nisip în ochi”, contează pe spray-ul Diaclin!

Acesta se aplică direct pe pleoapele închise şi poate fi folosit în siguranţă chiar dacă porţi lentile de contact! Vei putea observa imediat cum ameliorează în mod direct senzaţia de ochi uscaţi şi iritaţi, tratează şi previne senzaţia de mâncărime la nivelul glandelor şi sprijină procesul de vindecare al ochilor infectaţi.
În plus, acesta optimizează flora la nivelul ochiului şi neutralizează bacteriile dăunătoare, ajutându-te să previi şi să tratezi problemele şi infecţiile de la nivelul ochiului.

Diaclin - spray pentru ochi,
magazinvavianpharma.ro, 46.45 de lei

Acestea sunt principalele boli ale ochiului cu care se confruntă zilnic medicii oftalmologi în cabinete. După cum vezi, în majoritatea cazurilor, igiena riguroasă a feței şi a mâinilor joacă un rol deosebit de important în prevenirea şi tratarea afecţiunilor oculare. Diagnosticarea corectă și timpurie poate face minuni, aşa că nu neglija controalele oftalmologice periodice (cel puţin de două ori pe an), chiar dacă nu simţi niciun disconfort la nivelul ochilor!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.