Tu știi să faci diferența între o infecție virală și una bacteriană?

Tu știi să faci diferența între o infecție virală și una bacteriană?

Redactor Alexa Galgau

Infecțiile virale și cele bacteriene sunt atât de asemănătoare din punctul de vedere al simptomelor, încât este adesea greu să le distingi. Există totuși câteva diferențe fundamentale între cele două, deși ambele sunt cauzate de microbi, iar una dintre el este răspunsul la medicamente.

Descoperă și tu diferențele între o infecție virală și una bacteriană!

 

Infecție virală sau bacteriană?

Atât infecțiile virale, cât și cele bacteriene, pot fi răspândite în aceleași situații:

  • prin tuse și strănut;
  • prin contactul cu persoanele infectate, în special prin sex și sărut;
  • prin contactul cu suprafețe, alimente sau lichide contaminate;
  • prin contactul cu animale de companie infectate sau insecte.

Microbii (bacterii sau viruși) pot provoca infecții acute de scurtă durată, infecții cronice care pot dura luni, ani sau chiar toată viața sau infecții latente, care nu dau neapărat simptome, dar care se pot reactiva după ani întregi. Infecțiile variază ca gravitate și sunt tratate diferit în funcție de factorul declanșator.

Infecțiile virale și cele bacteriene cauzează simptome similare, precum tuse, strănut, febră, inflamație, greață, vărsături, letargie și durere musculară, iar toate acestea sunt metode prin care corpul încearcă să elimine microbii.

Așadar, care este diferența între cele două? Deși bacteriile și virușii sunt prea mici pentru a fi observați fără microscop, structura lor este fundamental diferită. Bacteriile sunt creaturi relativ complexe, unicelulare, cu un exterior dur și o membrană cauciucată care înconjoară lichidul din interior. Ele se pot reproduce singure și există de 3.5 miliarde de ani, pentru că au reușit mereu să se adapteze tuturor condițiilor de mediu, inclusiv în căldură excesivă sau ger. Ele s-au adaptat inclusiv la corpul uman, pe care încearcă mereu să îl „supună”. Cele mai multe bacterii sunt inofensive și o mare parte dintre ele ne sunt necesare pentru supraviețuire, pentru că fac parte din flora noastră naturală și ne ajută în multe procese fiziologice. De altfel, mai puțin de 1% dintre bacterii cauzează boli la oameni.

Virusul este mult mai mic decât bacteria: cel mai mare virus este mult mai mic decât cea mai mică bacterie. Aceste organisme sunt acoperite doar de un strat protector și conțin doar material genetic, fie ARN sau ADN. Spre deosebire de bacterii, virusurile nu pot supraviețui fără o gazdă, pentru că se pot reproduce doar dacă se lipesc de celulele corpului acesteia. În cele mai multe cazuri, virusurile reprogramează celulele să creeze noi virusuri, până când acestea mor. În alte cazuri, virusurile transformă celulele obișnuite în celule canceroase. Spre deosebire de bacterii, cele mai multe virusuri cauzează boli și sunt foarte precise în privința celulelor pe care le atacă. Există inclusiv virusuri care atacă bacterii!

Diagnosticarea infecțiilor virale și a celor bacteriene

Dacă suspectezi că ai o infecție virală sau bacteriană, diferența între cele două o poate face doar un medic. În afară de răceală, care este o infecție banală ce nu necesită tratament de cele mai multe ori, multe infecții pot fi foarte periculoase pentru organism.

Unele boli grave pot fi provocate atât de bacterii, precum și de virusuri - de exemplu, meningita, pneumonia, diareea. De aceea, este nevoie de teste care să arate despre ce este vorba și care să indice tratamentul potrivit.

Infecțiile bacteriene sunt cele care se tratează cu antibiotice. Una dintre cele mai mari greșeli constă în administrarea de antibiotice atunci când nu este cazul, provocând rezistența organismului la acestea, fără a vindeca problema.

Atunci când se face testul pentru detectarea unei bacterii, se face și antibiograma, care arată la ce substanță este sensibilă bacteria respectivă. Din păcate, bacteriile sunt organisme care se adaptează foarte ușor, iar abuzul de antibiotice la nivel mondial le-a făcut foarte rezistente la tratamentele moderne.

În cazul infecțiilor virale, există vaccinuri, care în momentul de față au redus drastic numărul de cazuri de boli virale, precum poliomielita, pojarul, varicela etc. În plus, vaccinurile pot preveni boli precum hepatita, HPV sau gripa, toate cauzate de virusuri, nu de bacterii.

Există, așadar, o diferență mare între infecția virală și cea bacteriană. Reține că nu este indicat să urmezi un tratament la nimereală, ci trebuie să apelezi la medic pentru a ști exact cauza bolii tale.

Pe lângă tratamentul prescris de medicul specialist, întărirea sistemului imunitar este o măsură simplă de prevenţie atât împotriva infecţiilor bacteriene, cât şi ale celor virale. Wellkid Smart masticabil oferă o gama largă de vitamine, minerale şi ulei de seminţe de in vegetarian, special concepută pentru a proteja aportul nutriţional al copiilor cu vârste cuprinse între 4-12 ani.

În primii ani de viaţă, necesarul nutriţional al copiilor este mare pentru a putea face faţă ritmului de dezvoltare şi creştere al acestora. De aceea sunt importante: vitaminele A, D, B6, B12, C, E, fier, zinc, cupru. Wellkid conţine toate aceste vitamine şi minerale în doză corespunzătoare copilului tău. Astfel, Wellkid oferă suportul nutritional necesar pentru o creştere normală fizică, motorie şi intelectuală a copilului.

 Wellkid masticabil tablete, 1+1 gratuit,
magazinvavianpharma.ro, 34.28 de lei

Accesează magazinul online VavianPharma.ro şi descoperă gama completă de soluţii pentru sănătatea de fier a întregii familii!

Articolul urmator
Legătura dintre cafea și tensiune: ce trebuie să știi
Legătura dintre cafea și tensiune: ce trebuie să știi
Stii sa faci fata stresului sau te lasi doborata?
Incepe quiz
Stii sa faci fata stresului sau te lasi doborata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.