Pneumonia - Simptome, diagnostic, tratament
- Cauzele pneumoniei
- Simptomele pneumoniei
- Diagnosticul pneumoniei
- Tratamentul pneumoniei
- Complicatiile pneumoniei
Odata cu venirea anotimpului rece incepe si “sezonul” racelilor, insa si o raceala aparent “banala” poate ascunde o afectiune mult mai periculoasa.
Pneumonia este o infectie la nivelul plamanilor care este cauzata de o multitudine de microorganisme. Netratata, pneumonia duce la complicatii foarte grave, pana la deces.
Pneumonia este o boala grava, insa in primele zile imbraca aspectul unei raceli. De aceea simptomele pot fi ignorate, agravand boala. Cauzele pneumonieiPneumonia apare datorita infectiei cu un microorganism la nivelul plamanilor. Aceste microorganisme pot fi: virusuri, bacterii, fungi si paraziti. Contrar credintei populare, pneumonia nu se face daca stai mult in frig. Singura cale de a face pneumonie este de a ne infecta cu un microb. |
Acest lucru se intampla cand cineva bolnav tuseste si aspiram secretiile ce contin si microorganismul. In functie de imunitatea fiecaruia si de tipul microbilor, unii dintre noi se imbolnavesc mai greu iar altii mult mai repede.
Simptomele pneumoniei
In primele zile pneumonia are aceiasi simptomatologie ca a unei raceli, urmand ca in celelalte zile sa se agraveze. Simptomele variaza in functie de varsta, de imunitatea fiecaruia si de cauzele aparitiei bolii(unii microbi determina stari mai grave).
Cele mai comune simptome sunt:
- febra
- frisoane ce tin o perioada mai lunga de timp, sau chiar un frison unic ce poate dura chiar si jumatate de ora;
- un "jungi" puternic in spate, simptom caracteristic pneumoniei;
- tuse;
- respiratie insotita de suieraturi;
- dureri toracice;
- oboseala marcata;
- pierderea apetitului;
Sugarii si copii mici au simptome foarte nespecifice si de aceea pneumonia este foarte greu de diagnosticat la ei. Printre acestea mentionam diaree, inapetenta, agitatie,etc.
Diagnosticul pneumoniei
Doctorul suspecteaza o pneumonie atunci cand la ascultarea plamanilor se aud anumite zgomote. Radiografia toracica este cea care stabileste diagnosticul. Un alt procedeu de diagnosticare a pneumoniei este examenul microbiologic al sputei, unde se determina ce microorganism a cauzat boala. Din pacate, aceasta analiza dureaza cateva zile, timp pretios pentru bolnav. Testele de sange pot diagnostica o infectie prin cresterea valorilor globulelor albe, VSH, etc.
O metoda de diagnostic mai putin utilizata este bronhoscopia, aceasta metoda consta in introducerea unui tub flexibil pe gura sau pe nas pentru ca doctorul sa examineze direct plamanii pacientului si pentru a lua probe. Bronhoscopia se realizeaza cu ajutorul anesteziei locale. Disconfortul aparut in timpul investigatiei nu explica utilizarea in cazul pneumoniei.
Tratamentul pneumoniei
Tratamentul este foarte divers, in functie de microorganismul care a produs infectia.
Infectiile bacteriene, cel mai frecvent cu Streptococcus pneumoniae, sunt tratate cu ajutorul antibioticelor: Penicilina, Amoxicilina. Pneumoniile determinate de virusi nu raspund la tratamentul cu antibiotice, de aceea sunt lasate sa se vindece. Se administreaza antibiotice in doze mici pentru a preveni aparitia complicatiilor. Infectiile cu fungi sunt rare, se folosesc antibiotice: amfotericina B. La pacientii cu un sistem imunitar scazut se asociaza complexe de vitamine, care ajuta organismul in lupta cu microbul infectant.
Scaderea febrei, un simptom foarte neplacut, se realizeaza utilizand antitermice (Paracetamol, Algocalmin, etc), dar si acestea in doze stabilite de medicul dumneavoastra. Nu uitati de hidratarea organismului, consumati minim 2litri de lichide.
Tratamentul trebuie insa dat numai de medic dupa un consult amanuntit si dupa ce s-a identificat cauza. Nu luati antibiotice fara sfatul medicului deoarece diagnosticul devine dificil, iar boala poate avansa foarte mult.
Complicatiile pneumoniei
La persoanele cu o imunitate scazuta, pneumonia se poate complica, de exemplu cu septicemia, o afectiune mortala. Alte complicatii ale pneumoniei sunt:
- pleurezia: acumularea de lichid intre membranele ce invelesc plamanii;
- abcesul pulmonar : o cavitate la nivelul plamanului ce contine puroi;
Pneumonia este o boala grava, netratata sau gresit diagnosticata, poate avea consecinte nefaste. Deoarece are simptome comune cu ale unei raceli, in primele zile, poate duce adesea la erori de tratament.
O raceala sau o durere de gat care nu raspunde la medicamente si continua sa se agraveze ar putea insemna o pneumonie. Nu luati antibiotice niciodata fara recomandarea unui medic, in cazul oricarei afectiuni, deoarece riscati sa mascati simptomele bolii, agravand-o. De asemenea, puteti deveni rezistenti la antibioticele obisnuite sau pot aparea reactii adverse importante in cazul utilizarii nejustificate.
Bibliografie
Fauci, Harrison - Principiile medicinei interne;
Cunha, Pneumonia Essentials 2010