Nu Skin
Adevarata Stare de Bine
Optezi sa Impresionezi

Sindromul de sinus bolnav- simptome, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia
Sindromul de sinus bolnav nu reprezinta o boala specifica. Acest termen este utilizat pentru a descrie cateva anomalii ale frecventei cardiace. Nodulul sino-atrial este o zona de celule specializate situata in atriul dreapt al inimii care controleaza ritmul cardiac, cu o frecventa de 60-100/minut.

In sindromul de sinus bolnav, impulsurile electrice sunt anormal descarcate, deoarece stimulatorul natural al inimii nu functioneaza corect. Astfel, bataile inimii sunt neregulate, iar simptomele pot fi bradicardia - frecventa cardiaca anormal diminuata, tahicardia- frecventa cardiaca anormal de rapida sau bradicardia-tahicardia, o combinatie a celor doua.

Sindromul de sinus bolnav este o afectiune care apare mai ales la persoanele in varsta si la cele care au suferit leziuni tisulare cardiace. Barbatii si femeile par a fi afectati in egala masura.

Care sunt cauzele sindromului de sinus bolnav?

Cauzele disfunctiei nodulului sinoatrial pot fi determinate de modificari intrinseci (afectiuni ale tesutului cardiac) sau cauze extrinseci, cum ar fi:
-degenerarea tisulara a nodulului sinoatrial
-boli cronice
-lezari chirurgicale
-expunerea la toxine
-expunere la anumiti agenti farmacologici

Factorii de risc pentru dezvoltarea sindromului de sinus bonav cuprind:
-infarctul miocardic
-varsta peste 50 de ani
-blocanti ai canalelor de calciu
-beta-blocante (foarte utile pentru a regla ritmul cardiac)
-antiaritmice (medicamente utilizate pentru tratamentul aritmiilor )
-digitala

 

Care sunt simptomele sindromului de sinus bolnav?

Majoritatea persoanelor cu sindromul de sinus bolnav nu au simptome. De obicei, primul semn al sindromului de sinus bolnav este o frecventa cardiaca anormal diminuata ( frecventa sinusala mai mica de 60 batai pe minut).

Sindromul de sinus bolnav poate sa nu fie descoperit pentru o perioada lunga de timp deoarece manifestarile sunt similare cu cele ale altor afectiuni. Simptomele in sindromul de sinus bolnav sunt usoare si nespecifice, ele includ:
-ameteli
-durere precordiala
-sincope (pierderea starii de constienta)
-stare de confuzie
-eritem facial (roseata)
-oboseala


Care este diagnosticul sindromului de sinus bolnav?

Avand in vedere ca la multi dintre pacienti simptomele sunt discrete sau chiar lipsesc, pentru stabilirea diagnosticului de sindrom de sinus bolnav sunt necesare o serie de investigatii paraclinice.

Testele folosite pentru confirmarea diagnosticului de sindrom de sinus bolnav sunt:
-electrocardiograma: care va masura activitatea electrica a inimii si poate detecta frecventele cardiace anormale
-monitorizarea Holter: monitorizarea continua cardiaca pentru a observa episoadele de tahicardie si bradicardie intr-o perioada de 24 de ore
-studiile electrofiziologice: teste invazive care evalueaza functia de conducere cardiaca prin electrozi introdusi direct in inima

Care este tratamentul sindromului de sinus bolnav?

Deoarece sindromul de sinus bolnav este o conditie heterogena, manifestarile sale clinice pot varia mult, astfel si tratamentul difera pentru fiecare pacient in parte. Pentru persoanele fara simptome tratamentul poate sa nu fie necesar.

Totusi, sindromul de sinus bolnav este o afectiune progresiva, care poate slabi in evolutie muschiul cardiac si determina insuficienta cardiaca. In cazul persoanelor simptomatice sunt folosite diverse scheme terapeutice. Majoritatea tratamentelor implica terapii separate pentru bradicardie si tahicardie.

Implantarea de pacemaker este foarte eficienta pentru bradicardii. Electrozii sunt plasati in atriul drept si ventriculul drept. Pacemaker-ul este un generator de impulsuri electrice care trimite semnale inimii prin electrozi pentru a o stimula sa se contracte ritmic. Persoanele cu pacemaker implantat prezinta un prognostic foarte bun.

Medicatia care controleaza tahicardia este de asemenea o optiune terapeutica. Pacientii care prezinta fibrilatie atriala cronica au un risc crescut de complicatii tromboembolice si necesita terapie anticoagulanta cu warfarina sau aspirina. Episoadele severe de bradicardie-tahicardie necesita medicamente care sa controleze frecventa cardiaca.

In prognosticul pacientilor cu sindrom de sinus bolnav, cei mai importanti factori de care trebuie tinut cont sunt:
-varsta
-tipul de aritmie
-severitatea bolilor cardiace asociate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!