Care este mărimea ideală a taliei în funcţie de greutate

Care este mărimea ideală a taliei în funcţie de greutate

Redactor Andreea Baluteanu

Într-o lume în care alimentaţia e bazată în mare parte pe semipreparate şi pe produse fast-food, greutatea a devenit nu doar o obsesie estetică, ci şi un factor cu risc ridicat de mortalitate. Nu ne mai punem doar problema că nu arătăm suficient de bine în costum de baie, ci şi că ne putem pierde ani buni din viaţă, pentru că nu reuşim să obţinem o siluetă armonioasă.

Iar ultimele cercetări au arătat că nu neapărat numărul de kilograme sau indicele de masă corporală este cel care contează, cât mai ales mărimea taliei. Descoperă în rândurile de mai jos care este valoare spre care trebuie să ţinteşti, dar şi la ce pericole te expui dacă nu te încadrezi în limitele măsurii normale.

Mărimea taliei, noul indice al sănătăţii tale

Este momentul să încetezi să mai fii obsedată de numărul de kilograme şi să începi să te concentrezi pe mărimea ideală a taliei tale. Nu degeaba „mijlocelul tras printr-un inel” este un vis al femeilor din toate timpurile! Acum există şi dovezi ştiinţifice care atestă că greutatea centrală a corpului poate prezice cât de mult vei trăi!

femeie care masoara talia

De ce ne preocupăm dintr-odată atât de mult de mărimea ideală a taliei? Dincolo de mitul siluetei clepsidră, mijlocul tău ascunde un alt indice mult mai important al stării de sănătate: este vorba despre grăsimea viscerală. Spre deosebire de cea subcutanată (regăsită în regiunea şoldurilor, a braţelor, a coapselor etc.), grăsimea viscerală îngreunează activitatea organelor interne şi apasă ficatul, dar creşte şi riscul de rezistenţă la insulină.

Cum calculezi mărimea taliei? Harvard Medical School ne îndeamnă să plasăm centimetrul deasupra şoldurilor, în regiunea buricului, acolo unde talia ta e cea mai subţire. Expiră liniştită (ca să te asiguri că nu adaugi măsurilor finale şi cantitatea de aer ingerată) şi nu trişa: pielea trebuie să fie perfect întinsă, nu presată sau chiar strânsă, pentru a obţine o valoare mai mică. Momentul zilei are şi el importanţa sa: nu te măsura după ce ai mâncat, ci dimineaţa, pe stomacul gol şi fără haine. Evită zilele cu menstruaţie, mai ales dacă balonarea se numără printre simptomele cu care te confrunţi în această perioadă.

Scrie pe o foaie de hârtie valoarea pe care ai obţinut-o şi apoi compar-o cu mărimea ideală a taliei stabilită de specialişti, conform tabelului de mai jos. Raportează-te la înălţimea şi greutatea ta, valori esenţiale de care trebuie să ţii cont (bineînţeles, o fată înaltă, cu trup atletic, nu va putea rivaliza la mărimea taliei cu o minionă delicată).

tabel marimea ideala a taliei

Risuri la care te expui dacă ai o mărime superioară a taliei

Valorile mărimii taliei tale nu s-au situat în parametrii ideali, ci, dimpotrivă, au traversat teritoriul spre dimensiuni supraponderale sau obeze? Este momentul să faci unele schimbări în stilul de viaţă, deoarece riscul la care te supui e ridicat.

În cazul în care nu am reuşit să te convingem în debutul articolului de cât de periculoasă este grăsimea viscerală, îţi vom comunica rezultatele unui studiu desfăşurat de Mayo Clinic, care a investigat aproape 13.000 de americani, pe parcursul a 14 ani.

Concluziile la care au ajuns oamenii de ştiinţă contraziceau ceea ce ştiam până acum: conform acestora, persoanele cu greutate normală, dar mărime ridicată a taliei, se confruntă cu un risc de 2,08 ori mai mare de mortalitate decât cele considerate obeze! Mai mult, incidenţa bolilor cardiovasculare era de 2,75 de ori mai ridicată în cazul celor cu talie îngroşată şi grăsime viscerală. Nu mai trebuie să te preocupe kilogramele în plus depozitate de şolduri sau pe braţe. Abdomenul va fi de acum încolo sursa ta de îngrijorare!

talie femeie in fata oglinzii

Mai precis, o mărime a taliei departe de cea ideală te aduce mai aproape de boli cardiovasculare, cea mai importantă cauză a mortalităţii în zilele noastre! Elementul de îngrijorare în acest caz este hipertensiunea arterială. În mod normal, presiunea sângelui scade cu 10-20% în timpul nopţii, reglând activitatea inimii. Însă studiul citat a remarcat că, în cazul persoanelor cu procent ridicat de grăsime viscerală, coeficientul de diminuare a presiunii sanguine era mai mic sau chiar absent, ceea ce afecta în timp sistemul cardiac şi ducea la apariţia bolilor de inimă.

Rezistenţa la insulină asociată cu mărimea superioară a taliei presupune şi un risc mai mare de diabet, o altă afecţiunea care decimează într-un procent înfiorător populaţia globului. Din nou, se pare că riscul de diabet este mai mare în cazul persoanelor cu depozite de grăsime abdominală.

În ciuda veştilor negre de mai sus, ai răsuflat uşurată pentru că, până acum, nu am adus în discuţie cuvântul cancer? Ne pare rău, dar trebuie să te dezamăgim în continuare: coeficientul ridicat de grăsime abdominală se numără printre factorii declanşatori ai cancerului la sân! Un studiu efectuat în Marea Britanie, pe un eşantion de 93.000 de femei, în mare parte supraponderale, aflate la menopauză, a indicat că riscurile de dezvoltare a cancerului la sân erau cu 33% mai mari în cazul celor care depăşeau mărimea ideală a taliei.

Sperăm că te-am convins cât de importantă este mărimea ideală a taliei! Discută cu doctorul tău în cazul în care nu te-ai încadrat în măsurătorile indicate de specialişti şi ia în considerare şi o schimbare a regimului de viaţă: alimentaţie echilibrată, mai mult sport şi mai puţin stres.

Citeşte aici care sunt cele mai bune modalităţi prin care poţi reduce coeficientul de grăsime viscerală!

Surse foto: Istock

Articolul urmator
Indicele HOMA: ce este și când este recomandată testarea
Indicele HOMA: ce este și când este recomandată testarea
Quiz: Îți ghicim culoarea părului, în funcție de cumpărăturile pe care le faci!
Incepe quiz
Quiz: Îți ghicim culoarea părului, în funcție de cumpărăturile pe care le faci!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.