Care sunt cauzele oboselii și cum o poți combate

Care sunt cauzele oboselii și cum o poți combate

Redactor Divahair.ro

Oboseala este un termen general care se referă la lipsa de energie. Uneori, apare ca urmare a unui somn slab calitativ, însă poate avea și cauze neobișnuite, precum prezența unei boli sau administrarea unor medicamente. Ca regulă generală, dacă oboseala nu trece de la sine cu odihnă și alimentație sănătoasă, este recomandat să mergi la doctor. Acesta îți va recomanda investigațiile necesare pentru stabilirea diagnosticului, precum și tratamentul adecvat.

Până la vizita la medic, este important să știi care sunt principalele cauze ale oboselii și ce măsuri poți lua pentru a o combate.

 barbat si femeie obositi

Anemie

Anemia reprezintă cea mai răspândită cauză pentru senzația constantă de oboseală. Afectează mai ales femeile care au menstre abundente sau gravidele.

Cu toate acestea, poate afecta și femeile la postmenopauză sau bărbații. În aceste cazuri, anemia poate apărea pe fondul unor probleme stomacale sau intestinale ori al administrării de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.

Pe lângă oboseală, anemia se manifestă prin senzație de greutate la nivel muscular, precum și prin lipsă de inițiativă.

De cele mai multe ori, schimbarea dietei și administrarea de fier, la recomandarea medicului, ajută la combaterea anemiei. Mai mult, pot exista și cazuri de anemie pe fond de deficit vitaminic. În acest caz, este indicată administrarea de vitamina C și acid folic. Dacă există probleme de absorbție a vitaminei B12, este posibil să fie necesară administrarea intravenoasă.

Lupus

Oboseala apare frecvent și în cazurile de lupus. Detalii aici. Primele simptome pot apărea încă din adolescență, uneori, până la 30 de ani. Pe lângă oboseală, lupusul se manifestă și prin febră inexplicabilă, rărirea părului și iritații ale pielii. Cazurile severe pot include probleme pulmonare sau renale.

Boala se tratează prin administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (din familia ibuprofenului sau naproxenului), corticosteroizi și unele medicamente antimalarie. Bineînțeles că astfel de medicamente ar trebui luate doar la recomandarea medicului.

Lipsa somnului

Lipsa somnului sau un somn slab calitativ poate fi cauza pentru oboseala cronică. Multe persoane dorm opt ore pe noapte, apoi se simt obosite. Acest lucru este cauzat de faptul că, în cazul somnului, contează foarte mult și calitatea.

Poți dormi șapte ore pe noapte și să te simți revigorat la trezire. Pentru a obține un somn de calitate, este indicat să îți stabilești o rutină. Evită ecranele cu minimum o oră înainte de culcare. Bea un ceai cald, ascultă muzică relaxantă, citește o carte lejeră. Acestea sunt doar câteva obiceiuri care te vor introduce într-o stare de relaxare potrivită pentru un somn odihnitor.

O dietă dezechilibrată

Ceea ce mănânci și ceea ce nu mănânci afectează starea generală a organismului. Dacă nu mănânci suficient sau consumi alimente care nu sunt nutritive, poate apărea oboseala. În cazul în care preferi produse dulci, nivelul zahărului din sânge crește și ai foarte multă energie, apoi scade brusc și te simți obosit.

O dietă echilibrată în care să predomine fructele, legumele, cerealele integrale și proteinele slabe ajută la menținerea nivelului energiei la un nivel optim.

De asemenea, cafeina poate afecta relația dintre energie și oboseală. Dacă în moderație cafeaua crește puterea de concentrare, în cantități mari duce la hipertensiune arterială, insomnie și anxietate. Odată ce efectul de hiperactivitate trece, consumatorii de cafea resimt o stare generală de oboseală.

Încearcă să consumi o cafea dimineața, iar în restul zilei să bei mai multă apă sau ceaiuri din plante.

Depresie

Majoritatea persoanelor depresive se confruntă cu oboseala. Mai mult, unele persoane au dificultăți în a se trezi dimineața și a adormi ușor seara. Din păcate, depresia este asociată și cu lipsa de motivație și o stare generală proastă.

În cazul în care crezi că suferi de depresie, vorbește cu medicul. Acesta îți poate recomanda introducerea unor obiceiuri sănătoase și consultarea unui psihoterapeut.

Dacă suferi de stări depresive ușoare, este bine să faci următoarele schimbări:

  • Limitează alcoolul;
  • Adoptă o dietă sănătoasă;
  • Fii activ fizic – mersul, alergatul, înotul sau chiar grădinăritul sunt activități potrivite;
  • Dormi suficient.

Hipotiroidism

Oboseala este comună și în cazurile de hipotiroidism. Această afecțiune apare atunci când glanda nu produce suficienți hormoni tiroidieni. Afectează milioane de oameni în întreaga lume, mai ales femei.

Glanda tiroidă controlează metabolismul, iar atunci când nivelul hormonilor este scăzut, apare oboseala, îngrășarea fără un motiv aparent și senzația de frig. În unele cazuri, boala împrumută din simptomele depresiei.

Hipotiroidismul se tratează mai ales prin administrarea de levotiroxină la aceeași oră din zi. Dacă uiți să iei o doză, ia-o cât mai repede posibil, preferabil la 1-2 ore distanță de ora obișnuită. Dacă ți-ai amintit prea târziu, sari peste ea și ia doza următoare la aceeași oră ca de obicei.

În general, hipotiroidismul este o afecțiune cronică și există o probabilitate destul de mare să fie nevoie să iei medicamente întreaga viață.

Sindromul de oboseală cronică

Sindromul de oboseală cronică este o boală care se manifestă prin extenuare care nu se ameliorează în urma odihnei și care se poate agrava dacă întreprinzi activități fizice sau intelectuale.

Pe lângă oboseală, apar simptome precum probleme de concentrare, dureri articulare și/sau musculare, migrene și dureri de gât.

Durerea se ameliorează prin administrarea de analgezice obișnuite (paracetamol, ibuprofen etc). De asemenea, ajută menținerea unei diete echilibrate, variate și sănătoase. În cazul unor persoane, ajută suplimentele cu vitamina C, vitamina B12, magneziu sau coenzima Q10, însă folosirea lor este indicată doar la recomandarea medicului.

Administrarea unor medicamente

Oboseala poate apărea ca efect secundar al administrării unor medicamente precum:

  • Medicamentele pentru hipertensiune;
  • Statinele (recomandate pentru colesterolul crescut);
  • Inhibitori ai pompei de protoni (indicate în reflux acid);
  • Benzodiazepine (pentru anxietate, spasme musculare, convulsii);
  • Antihistamine (pentru alergii);
  • Antidepresive (pentru depresie);
  • Antipsihotice (pentru schizofrenie, boala bipolară și alte afecțiuni psihiatrice);
  • Antibiotice (pentru infecții bacteriene);
  • Diuretice (indicate în hipertensiune, glaucom și edem).

Oboseala afectează milioane de oameni în fiecare zi. Pentru a-ți da seama dacă este vorba doar de lipsă de somn sau de o problemă serioasă, este important să fii atent dacă apar și alte simptome. Dacă observi că oboseala nu se ameliorează cu odihnă și alimentație echilibrată, este indicat să mergi la medic.

Sursa foto: Shutterstock

Articolul urmator
Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară
Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.