Care sunt cele mai bune tratamente pentru psoriazis

Care sunt cele mai bune tratamente pentru psoriazis

Roxana R

Schimbarea stilului de viață și folosirea unor remedii naturiste pot constitui un bun tratament pentru psoriazis.

Psoriazisul este o boală a pielii care apare din cauza înmulțirii necontrolate a celulelor tegumentare. În timp, aceste celule formează depozite de celule moarte, îngroșate, de culoare albă și roșie. Aceste plăci de celule moarte sunt inestetice și apar de obicei în zona coatelor, la genunchi, pe scalp, dar și în zona genitală.

Iată cum poți ameliora simptomele acestei boli, prin tratamente pe care le poți face chiar acasă!

Cauzele psoriazisului

Psoriazisul este o boală autoimună ale cărei cauze nu sunt foarte clare. Medicii spun că este provocată de celulele T, un tip de leucocite. În mod nomal, acestea protejează organismul de boli și infecții. Uneori însă, celulele T devin prea active și declanșează o reacție exagerată a sistemului imunitar, care duce la această boală dermatologică.

Boala nu se poate vindeca și nici nu poate fi prevenită, însă stilul de viață are un impact semnificativ asupra acestei afecțiuni. Prin urmare, ca să reduci cât mai mult riscul de a face psoriazis sau să ameliorezi simptomele, trebuie să iei câteva măsuri simple de protecție:

- evită expunerea la frig și la aerul prea uscat;

- încearcă să reduci stresul și anxietatea;

- evită medicamentele antiinflamatoare, dacă nu sunt neapărat necesare;

- renunță la consumul de alcool.

psoriazis la cot

Simptome care ar putea arăta că suferi de psoriazis

Psoriazisul se manifestă prin plăci îngroșate de piele, de culoare roșie și albă, cu aspect lucios. Uneori, pot să apară sângerări, din cauza descuamării leziunilor cutanate. Mai ales la nivelul scalpului pot să apară cruste, unghiile se îngălbenesc și se pot desprinde, iar în zonele afectate apar mâncărimi. În unele cazuri, psoriazisul poate duce la artrită psoriazică, o boală care se manifestă prin dureri articulare.

Dacă ai aceste simptome, trebuie să mergi la medic pentru stabilirea unui diagnostic cert, pentru că există și alte boli dermatologice care au manifestări asemănătoare.

Complicații pe care le poate provoca psoriazisul

Cea mai frecventă complicație pe care o pot face pacienții care suferă de psoriazis este artrita psoriazică. Statisticile arată că aproximativ 10% dintre pacienții care au psoriazis vor dezvolta și o inflamație la nivelul articulațiilor, numită, în cazul lor, artrită psoriazică.

Această complicație apare din cauza imunității scăzute sau ca urmare a unor infecții și traumatisme pe care le suferă bolnavul. Artrita psoriazică poate să apară la câteva luni sau chiar ani după primele simptome de psoriazis.

Articulațiile afectate sunt de obicei la nivelul genunchilor, gleznei și piciorului. Acestea se inflameaază, devin dureroase, umflate și roșii. De multe ori, boala se poate extinde la degetele de la mâini sau de la picioare, care se tumefiază și capătă aspectul inestetic de „cârnat”. Această complicație este numită dactilită. Există și cazuri în care este afectată unghia, care se decolorează și se îngroașă. În artrita psoriazică simptomele se resimt mai ales dimineața, când articulațiile sunt mult mai rigide.

Există trei tipuri de artrită psoriazică: artrita inflamatorie asimetrică (aceasta apare în peste 70% din cazuri), artrita simetrică și spondilita psoriazică (formă care afectează coloana vertebrală).

psoriazis la mana

Tratament pentru psoriazis

Această boală nu se vindecă definitiv, însă există metode eficiente prin care poți ameliora simptomele sau le poți chiar elimina, cel puțin temporar.

Iată ce poți să faci!

1. Ia suplimente alimentare

Există suplimente nutritive care pot ameliora disconfortul produs de această boală. Sunt recomandate suplimentele cu ulei de pește, vitamina D, aloe vera și ulei de primula. Ai însă grijă ca aceste suplimente să nu fie contraindicate dacă suferi și de alte afecțiuni!

2. Evită uscarea pielii

Folosește creme speciale pentru hidratarea pielii și evită aerul uscat. Poți cumpăra un aparat care crește umiditatea aerului. În acest fel vei ameliora simptomele neplăcute ale bolii.

3. Nu folosi parfum

Trebuie să renunți la săpunurile și cosmeticele care conțin parfumuri, coloranți și alte chimicale care îți irită pielea. Poți alege produse concepute special pentru pielea sensibilă, chiar dacă acestea nu miros la fel de plăcut. Uleiul de măsline te poate ajuta, dacă îl folosești prin masaj local, pentru că stimulează desprinderea plăcilor de celule moarte.

4. Ai grijă la dietă!

Dieta are un rol foarte important dacă suferi de psoriazis. Renunță la carne roșie, grăsimi și snacksuri care pot produce inflamații la nivelul pielii. Este bine să mănânci mult pește, semințe, nuci și produse bogate în acizi grași Omega 3, care pot reduce inflamația.

5. Fă o baie în apă călduță

Apa călduță te ajută să te simți mai bine, mai ales dacă baia relaxantă este urmată de hidratare cu uleiuri speciale sau ulei de măsline. Evită însă apa fierbinte, care va irita foarte tare pielea!

6. Încearcă să reduci cât mai mult stresul

O boală cronică și incurabilă cum este psoriazisul poate fi o sursă importantă de stres, ceea ce duce la formarea unui cerc vicios, pentru că stresul agravează și mai rău simptomele bolii.

7. Renunță la alcool

Studiile au demonstrat că persoanele care consumă alcool au un risc crescut de a face psoriazis. Astfel, femeile care beau zilnic o bere au un risc de două ori mai mare de a dezvolta această boală, comparativ cu femeile care nu consumă alcool.

8. Consumă turmeric

Turmericul (curcuma) poate reduce erupțiile cutanate și disconfortul produs de psoriazis. Îl poți consuma sub formă de supliment sau condiment în mâncare. Medicii recomandă un consum de 1,5-3 grame zilnic, însă este bine să discuți mai întâi cu doctorul tău.

9. Lasă-te de fumat

Fumatul crește foarte mult riscul apariției bolii, iar dacă deja suferi de psoriazis, atunci va agrava simptomele bolii.

10. Încearcă terapia cu ultraviolete

O metodă de tratament penru psoriazis este terapia prin expunere la lumina ultravioletă. Trebuie să mergi însă la un medic specializat în această procedură. Dacă stai prea mult la soare sau mergi la solar, afecțiunea se va agrava în loc să se amelioreze. Această terapie trebuie urmată regulat, cu ședințe destul de frecvente.

Iată câteva soluții la îndemână pe care le poți încerca pentru a reduce cât mai mult disconfortul provocat de psoriazis. Este bine să încerci mai multe variante de terapie din cele menționate, pentru că unele pot avea un efect deosebit în cazul tău, în timp ce altele nu te vor ajuta prea mult. Eficiența lor depinde de fiecare pacient în parte și de severitatea bolii.

Vezi și ce cosmetice îţi provoacă afte!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cele mai sănătoase băuturi alcoolice
Cele mai sănătoase băuturi alcoolice
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.