Cât de mult dăunează vapatul și care este explicaţia?

Cât de mult dăunează vapatul și care este explicaţia?

Redactor Andreea Baluteanu

Atunci când au apărut, în 2003, țigările electronice păreau să revoluționeze lumea. Pentru prima dată după ani întregi, să fumezi era considerat aproape o practică sănătoasă, și, dintr-odată, cool din nou. Adio, riscuri, adio stigmat social, iar cuvintele „vapatul dăunează” nu existau pe buzele nimănui.

16 ani mai târziu, în 2019, apărea însă primul deces cauzat de țigara electronică. Mai mult, anul 2020 începea deja cu 60 de morți confirmate de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA ca fiind cauzate de vapat. De aici și până la o nouă teamă nu a mai fost decât un pas!

Azi îți răspundem la cea mai importantă întrebare a momentului, și anume „vapatul dăunează”! Află la ce riscuri te supui dacă ai legat o relație cu țigara electronică, descoperă părerile specialiștilor și rezultatele studiilor realizate în acest sens!

Vapatul dăunează? Ce substanțe conțin țigările electronice

Deși întrebarea „vapatul dăunează” a fost prezentă încă dinainte de 2019, când s-a înregistrat primul deces provocat de țigara electronică, răspunsul părea să fie, în general, „nu”. Azi, însă, lucrurile stau puțin diferit.

femeie care vapeaza

Țigara electronică folosește în majoritatea cazurilor nicotină, deși sunt și variante ce exclud această substanță periculoasă (despre ele, mai jos). Nicotina nu este eliberată prin combustie, ca la țigara clasică, ci prin vapori, metodă considerată mult mai puțin periculoasă.

Cu toate acestea, nici țigările electronice nu sunt prințese imaculate. Ele includ și arome, uleiuri bogate în propilen-glicol sau glicerină, precum și nitrozamine și dietilen-glicol, cu risc cancerigen. E însă de remarcat că, spre deosebire de țigaretele clasice, concentrația lor este mult mai scăzută, fiind mai degrabă comparabilă cu aceea din plasturii de nicotină sau cu guma de mestecat cu nicotină.

Un punct ce trebuie nuanțat și aici este însă legat de numeroasele substanțe chimice aflate în concentrații extrem de mici, despre care mulți specialiști consideră că nu sunt precizate de către producători. În acest sens, e vital să iei în considerare calitatea brandului pe care îl alegi! Faptul este evident mai ales raportându-ne la faptul că unii specialiști sunt de părere că decesele provocate până acum de vapat au avut drept cauză substanțe de pe piața neagră.

Vapatul dăunează: ce spun studiile

Dacă încă mai sperai ca între tine și țigara electronică să se solidifice o relație armonioasă și fericită, ne pare rău să te dezamăgim. În realitate, majoritatea studiilor indică spre un singur aspect: da, vapatul dăunează.

Principala amenințare vine din efectele nefaste ale țigării electronice asupra inimii. Astfel, într-un studiu din 2018, inițiat de National Academies Press (NAP), era nuanțat faptul că vapatul poate crește ritmul cardiac, dar și tensiunea. Mai departe, într-un studiu din 2019, autorii Paul M Ndunda și Tabitha M Muutu subliniau că riscul de a face infarct sau de a dezvolta boli de inimă este mai crescut pentru cei care vapează. Nu în ultimul rând, cercetarea efectuată în 2017 de specialiști de la University of California și Louisiana State University School of Medicine estima că riscul de boli cardiovasculare este ridicat mai ales pentru cei care aveau deja istoric al acestor maladii.

Ce mai trebuie să te preocupe? Modul în care vapatul dăunează plămânilor tăi. Aici, studiile sunt mai sărace, experții precizând că avem nevoie de circa 20-30 de ani de astfel de cercetări pentru a evalua daunele pe termen lung. Însă un studiu din 2018, cu doar 10 subiecți, ne îngrijora afirmând că, deși persoanele implicate nu fumaseră niciodată, după ce vapaseră, apăreau modificări ale modului de funcționare a plămânilor lor. Cu toate acestea, dat fiind faptul că vorbim despre un studiu restrâns, cercetări ulterioare sunt necesare.

Nici sănătatea orală nu este menajată. Un studiu din 2016 preconiza că vapatul poate să producă inflamația gingiei, determinând astfel apariția bolilor periodentale. Mai departe, un articol din 2014, publicat în Tobacco Control, reliefa potențialul țigărilor electronice de a provoca iritație a gingiilor, a gurii și a gâtului.

Și, din păcate, nu ne oprim aici. Conform aceluiași studiu din 2018 al NAP, despre care ți-am vorbit mai sus, există dovezi substanțiale că vapatul poate cauza disfuncții la nivelul celulelor, poate degrada ADN-ul și poate provoca stres oxidativ. Mai grav e că toți acești factori, mai ales pe termen lung, sunt legați de riscul de apariție a formelor de cancer. Ce trebuie remarcat, însă? La acest moment specialiștii nu pot nicidecum susține că vapatul cauzează cancer.

Un punct care trebuie de asemenea precizat este că vapatul e o amenințare mai ales pentru populația tânără. Astfel, un raport al Centers for Disease Control and Prevention (CDC) scotea în evidență faptul că țigările electronice cu nicotină pot afecta în mod permanent dezvoltarea creierului persoanelor sub 25 de ani. De asemenea, vapatul dăunează și pentru că provoacă dependență, fiind prezent într-un procent ridicat în rândul adolescenților și tinerilor.

fata care vapeaza

Vapatul dăunează mai mult decât țigările?

Fumatul a fost asociat prin dovezi concludente cu afecțiuni precum bolile de inimă, cancerul la plămâni sau infarctul. Dacă ne raportăm la studiile de acum, vapatul nu este la fel de periculos.

Cu toate acestea, așa cum am spus, lipsesc momentan cercetări care să ateste toate efectele pe care țigara electronică le provoacă în organism.

În ceea ce privește expunerea la vaporii degajați, aceasta este de asemenea mai puțin periculoasă decât fumatul pasiv, cu toate că și țigările electronice poluează.

Vapatul fără nicotină dăunează?

Iată una dintre întrebările cele mai de relevanță ale momentului. Răspunsul este, așa cum bănuiești, unul complex.

Vapatul fără nicotină nu este atât de toxic și nici nu presupune un risc crescut de dependență. Cu toate acestea, are aspectele sale negative. Printre ele se numără pericolul de iritare a sistemului respirator, degradarea celulară, provocarea inflamației în corp sau afectarea vaselor de sânge.

O categorie specială este țigara electronică cu cannabis sau CBD, care este considerată una dintre cel mai puțin dăunătoare. Cu toate acestea, și aici pot apărea efecte adverse așa cum sunt oboseala, greața sau starea de iritabilitate.

Mai periculoase sunt țigările electronice aromate. Pe punctul de a fi interzise în Statele Unite, acestea pot afecta celulele și pot provoca numeroase afecțiuni pe termen lung.

Cum poți minimiza pericolele vapatului

Există și câteva metode de prevenție a riscurilor asociate cu vapatul. Ți le expunem în rândurile de mai jos!

  • interesează-te întotdeauna de lista de ingrediente: nu fuma țigări electronice de la branduri în care nu ai încredere;
  • evită țigările electronice aromate;
  • redu doza: dacă vapezi ca să te lași de fumat (sperăm că acesta este cazul), atunci asigură-te că reduci doza, nu că o crești;
  • bea apă după ce ai vapat;
  • spală-te pe dinți pentru a minimiza riscul afecțiunilor orale.

Vapatul dăunează, din păcate, iar studiile au căzut de acord din acest punct de vedere. Tu te numeri printre fanele țigărilor electronice?

Mai ai nevoie de un motiv ca să renunți la fumat? Îl găsești aici

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Care este cea mai sănătoasă pâine, potrivit specialiștilor în nutriție
Care este cea mai sănătoasă pâine, potrivit specialiștilor în nutriție
Te consumi mult sau îți revii ușor? Fă testul și află cât de mult suferi tu din dragoste
Incepe quiz
Te consumi mult sau îți revii ușor? Fă testul și află cât de mult suferi tu din dragoste

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.