Cât durează astenia de primăvară?

Cât durează astenia de primăvară?

Redactor Andreea Baluteanu

Vreme minunată, adiere blândă, grădini ce par desprinse din Rai: cum ai putea să nu îndrăgești primăvara? Dar, deși majoritatea dintre noi ne simțim inimile ușoare și pline de bucurie de cum cresc temperaturile, sunt și persoane care dezvoltă sentimente de apatie și chiar melancolie și tristețe la sosirea primăverii.

Fenomenul poartă numele de astenie de primăvară și este posibil să îi fi resimțit și tu impactul. Fiind o afecțiune sezonieră, nu clinică, nu durează însă mult, așa cum vei vedea în rândurile de mai jos!

Ce este astenia de primăvară?

De ce când toată lumea se bucură de vreme tu stai închisă în casă, tristă și meditând la sensul vieții? Poate fi vorba despre astenia de primăvară, o afecțiune provocată de schimbările sezoniere și care constă în instalarea unei oboseli continue, însoțită de melancolie și chiar de simptome de depresie moderată.

fata obosita primavara care sta in fata calculatorului

Astenia de primăvară e mai acută la persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani și e mai puternic resimțită de femei.

Dacă ești deosebit de sensibilă la vreme, e posibil să experimentezi simptomele asteniei și toamna.

De ce te confrunți cu astenia de primăvară?

Cum poate un sezon atât de colorat și de vesel să provoace sentimente atât de întunecate, te întrebi? Să aruncăm mai întâi o privire asupra modului în care sunt produse emoțiile.

Creierul este cel care reglează dispoziția, emoțiile și somnul prin eliberarea de neurotransmițători precum serotonina, melatonina sau cortizolul. Această producție de hormoni este însă influențată și de expunerea la lumina solară. E adevărat că în timpul primăverii cantitatea de lumină crește, dar corpul trebuie mai întâi să se adapteze acestor schimbări, ceea ce poate perturba ritmul circadian și produce simptomele asteniei.

Alți factori care determină instalarea asteniei de primăvară sunt: alergia la polen, caracteristică sezonului, care cauzează la rândul său oboseală și tristețe, și stresul sau viața sedentară, care nu fac decât să acutizeze astenia de primăvară.

Simptomele asteniei de primăvară

Am înțeles, ne simțim obosite și melancolice, dar care sunt celelalte semnale care arată că am căzut și noi în capcana asteniei de primăvară? Descoperă-le mai jos!

  • supărare sau tristețe;
  • senzație de epuizare în ciuda unui somn odihnitor;
  • dificultate de concentrare și lipsă de motivație;
  • dificultăți de a adormi sau insomnie;
  • descreșterea libidoului;
  • lipsă de poftă de mâncare;
  • iritabilitate;
  • durere de mușchi;
  • migrene.

Până la urmă, cât durează astenia de primăvară?

Iată veștile bune: experții insistă că astenia de primăvară nu durează mai mult de 2-3 săptămâni, în cele mai serioase cazuri extinzându-se până la o lună.

Cel mai adesea, astenia debutează în lunile martie-aprilie, totul depinzând și de vreme, dar și de sensibilitatea ta. De cele mai multe ori simptomele psihice, fizice și emoționale vor fi moderate ca manifestare.

Cum faci față asteniei de primăvară?

În felul ei, astenia de primăvară îți aduce aminte că ar fi cazul să duci un stil de viață mai sănătos, spun experții. Pentru alinarea simptomelor sale nu ai nevoie de medicație, doar de schimbări pozitive de lifestyle.

Iată ce să faci!

Mișcare. Exercițiile fizice contribuie la eliberarea serotoninei, hormonul fericirii, ne eliberează de tensiune, îmbunătățesc sănătatea fizică și mentală, ne fac mai recunoscători și mai veseli.

Adaptare. Dacă știi că nu reacționezi bine la schimbarea orei, care are loc primăvara, nu ar strica să începi să îți modifici programul de trezire și de culcare cu câteva minute în fiecare seară până ce ajungi gradual la noua oră. Totodată, propune-ți să petreci cât mai mult timp afară, mai ales dimineața. Să te ridici din pat cu o jumătate de oră mai devreme pentru a medita sau a face sport în grădină, pentru o repriză de jogging matinală sau pentru a merge pe jos până la job sunt decizii minunate pentru starea ta de spirit.

Alimentație. Umple-ți farfuria cu legume și fructe proaspete, că tot e primăvară. Verdețurile de sezon, ceapa și usturoiul, salata, sparanghelul, sfecla și ridichiile, dar și căpșunile sunt ideale acum.

Exerciții de respirație. Detoxifică mintea și plămânii executând exerciții de respirație dimineața și seara.

Odihnă. E musai să dormi cele 8 ore pe noapte fiindcă atunci corpul și creierul nostru se refac.

Hidratare. Necesarul de apă consumat zilnic te energizează și îți păstrează mintea trează.

Primăvară fără astenie și fără stres! Omni Biotic Stress Repair e sprijinul tău!

Luptă contra stresului care poate acutiza manifestările asteniei cu suplimentul alimentar Omni Biotic Stress Repair. Conține 9 tulpini bacteriene pe care le regăsești în mod natural în intestinul uman, o veste extraordinară, și care potențează rolul de apărare și de barieră al sistemului digestiv, întăresc sistemul imunitar și previn colonizarea cu germeni și patogeni. Asimilarea este activată prin procedeul „în cascadă”, cu ajutorul matricei de enzime și de minerale, ceea ce înseamnă că substanțele benefice ajung exact acolo unde trebuie.

Omni Biotic Stress Repair

O porție din acest supliment alimentar include nu mai puțin de 7,5 miliarde de bacterii din cele 9 tipuri, după cum urmează:

  • Lactobacillus casei W56
  • Lactococcus lactis W19
  • Lactobacillus acidophilus W22  
  • Bifidobacterium lactis W52
  • Lactobacillus paracasei W20 
  • Lactobacillus plantarum W62
  • Bifidobacterium lactis W51 
  • Bifidobacterium bifidum W23
  • Lactobacillus salivarius W24      

Cum administrezi? Super simplu! Dizolvă un plic în 1/8 l de apă călduţă, așteaptă timp de 1 minut și apoi bea cu gândul la ziua minunată care te așteaptă. Poți să iei suplimentul o dată pe zi, înainte de micul dejun sau seara, la culcare, ori în ambele ocazii.

Omni Biotic Stress Repair e o alegere excelentă în perioadele stresante și te ajută să ții piept asteniei de primăvară. Descoperă suplimentul online sau în farmacii!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Hemoglobina glicolizată: ce este, valori normale și afecțiuni indicate
Hemoglobina glicolizată: ce este, valori normale și afecțiuni indicate
Cat mai dureaza pana iti gasesti jumatatea?
Incepe quiz
Cat mai dureaza pana iti gasesti jumatatea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.