Cât întârzie ciclul după pilula de a doua zi?

Cât întârzie ciclul după pilula de a doua zi?

Redactor Andreea Baluteanu

Deși, în teorie, știm cât de importantă este contracepția, majorității femeilor li s-a întâmplat să „calce strâmb” și să ajungă în situația de a se confrunta cu posibilitatea unei sarcini nedorite. Tocmai de aceea, întrebarea „cât întârzie ciclul după pilula de a doua zi” este pe buzele atâtor femei.

Răspunsul nu e nici pe departe unul clar, după cum nuanțează specialiștii. Fiecare organism e unic, iar efectele hormonilor conținuți de pilula de a doua zi vor fi resimțite cu totul altfel de la femeie la femeie. Azi îți spunem cât poate să întârzie menstruația după pastila de a doua zi, dar și care sunt alte efecte adverse cu care te poți confrunta!

Cum acționează pilula de a doua zi?

Înainte de a afla cât întârzie ciclul după pilula de a doua zi, să vedem cum anume funcționează aceasta.

femeie frumoasa si suparata ia pastile cu apa pe o masa lacuita, femeie bolnava

Pastilele de acest tip au la bază un hormon numit levonorgestrel, care intră și în compoziția metodelor clasice de contracepție. Diferența este că în pilula de a doua zi, hormonul se află în cantități mult mai mari, astfel că acțiunea sa e mai rapidă și mai eficientă.

Practic, levonorgestrelul întârzie ovulația sau, dacă aceasta a avut deja loc, conturează în corp schimbări hormonale care pot preveni fertilizarea ovulului deja eliberat. În același timp, acest tip de pilule pot provoca și dereglări ale ciclului menstrual sau alte tipuri de simptome despre care îți vom povesti în rândurile de mai jos.

Cât întârzie ciclul după pilula de a doua zi?

Firește, pentru orice femeie care și-a administrat pilula de a doua zi, aceasta este cea mai importantă întrebare.

În general, nu există un răspuns standardizat, deoarece fiecare organism reacționează în mod diferit la pilula de a doua zi. Ciclul menstrual poate să vină la aceeași dată fixă, după ceas, dar poate și să întârzie sau să apară mai devreme cu o săptămână. Intervalul considerat „acceptabil” de întârziere a menstruației este de circa 4 săptămâni după ce ai luat pastila de a doua zi.

Există și alte modificări de care ar trebui să ții cont și alte dileme de luat în calcul în afară de cât timp îți întârzie menstruația după pastila de a doua zi.

Iată la ce ne referim:

 • durata: prima menstruație după pastila de a doua zi poate dura mai mult sau mai puțin decât cea obișnuită;
 • sângerarea: poate fi mai abundentă sau mai lejeră;
 • alte simptome: lipsă de energie, oboseală, sensibilitate, crampe.

Ciclu abundent după pastila de a doua zi

Nu numai cât întârzie ciclul după pilula de a doua zi ne frământă, dar și consistența sângerărilor.

Dar specialiștii te sfătuiesc să nu te alarmezi, deoarece este normal să ai sângerări mai abundente sau mai lejere decât de obicei, dacă ai folosit pastila de a doua zi.

În cazul în care aceste simptome se mențin însă și la următoarele menstruații, e recomandat să consulți un doctor.

manechin de lemn cu inima rosie in zona intima, concept de ingirijire intima, menstruatii abundente

Citește și: Sângerare după sex, cauze și tratament

Sângerări după pastila de a doua zi

Ai luat pastila de a doua zi și constați că pe hârtia igienică sau pe lenjeria intimă au apărut pete de sânge, de culoare roz, roșie sau maro? Nu e nevoie să îți faci griji, specialiștii consideră că este un fenomen normal.

Citește și: Motivele pentru care sângerezi mai puțin decât de obicei la menstruație

Sângerarea poate fi un efect al modificărilor hormonale provocate în corp de pastila de a doua zi, dar și un semn al unei sarcini timpurii. Tocmai de aceea, e bine să îți urmărești cu atenție ciclul menstrual și să faci un test de sarcină dacă ai dubii.

Pe de altă parte, sângerările după pilula de a doua zi sunt naturale și pot dura o zi sau două. În general, apar la câteva zile după ce ai luat pilula și vor fi mai lejere decât menstruația, nefiind necesar să te protejezi cu un absorbant. Pot fi însoțite și de alte simptome precum:

 • greață;
 • dureri stomacale;
 • oboseală;
 • dureri de cap;
 • senzație de amețeală;
 • sensibilitate a sânilor;
 • stare de vomă;
 • diaree.

Cât întârzie ciclul după pilula de a doua zi: forum

Ne liniștesc răspunsurile specialiștilor la întrebarea cât timp îți întârzie menstruația după pastila de a doua zi, dar adevărul e că ne simțim și mai stăpâne pe noi după ce citim mărturiile femeilor care au administrat pastila.

Într-o discuție găzduită de site-ul Sfatul Medicului, femeile care au luat pilula de a doua zi s-au confesat cu privire la simptomele experimentate. Astfel, conform unei utilizatoare, menstruația poate să apară și în decurs de 25-30 de zile de la administrarea pilulei de a doua zi, așa că nu trebuie să îți faci niciun fel de griji.

Pe de altă parte, femeile care și-au expus simptomele au remarcat și că, după pilulele de a doua zi, au experimentat sângerări și simptome neplăcute.

femeie atragatoare si ingrijiorata cu ruj rosu si imbracata in rosu se uita la un calendar preocupata

În cât timp își face efectul pastila de a doua zi

La fel de important cu a ști cât întârzie menstruația după pilula de a doua zi este să fii la curent cu eficacitatea sa. Cu alte cuvinte, cât de repede acționează?

Uită de denumirea sa: nu trebuie sub nicio formă să aștepți până a doua zi după contactul sexual ca să iei această pilulă. De fapt, pastila de a doua zi are efect imediat, așa că e musai să iei cât mai repede, în maximum 72 de ore după ce ai avut parte de sex neprotejat.

Conform specialiștilor, pilula de a doua zi poate reduce riscul de sarcină cu până la 95% dacă este administrată în 24 de ore de la contactul sexual, iar eficiența coboară până la 88% pe parcursul celorlalte ore. Dacă iei pilula de a doua zi după 72 de ore, ea nu mai are efect.

Există și anumite medicamente care pot interfera cu pilula de a doua zi. Iată despre ce e vorba:

 • barbiturice;
 • medicamente pentru tratamentul HIV sau al tuberculozei;
 • suplimente pe bază de sunătoare.

Cât este normal să-ți întârzie ciclul și când ar trebui să consulți un medic

Ciclul poate întârzia maximum 4 săptămâni după ce ai luat pilula de a doua zi și fenomenul este perceput ca unul normal. Dar sunt și cazuri în care durata cât întârzie ciclul după pilula de a doua zi nu mai este considerată acceptabilă, sau apar alte simptome ce ar trebui să te trimită la doctor.

Iată când ar trebui să consulți medicul:

 • au trecut mai mult de 4 săptămâni de când ai luat pilula de a doua zi și tot nu ai avut menstruație;
 • ai vomitat la mai puțin de 2 ore după ce ai luat pastila;
 • suferi de sângerări abundente după pilula de a doua zi, care nu încetează;
 • suferi de sângerări lejere, dar care se întind pe mai mult de o săptămână de la administrarea pastilei și/sau sunt însoțite de dureri abdominale severe;
 • ai dureri;
 • suspectezi că ești însărcinată.

Ce faci dacă pastila de a doua zi nu a funcționat

Sunt cazuri în care nici nu trebuie să te întrebi cât întârzie ciclul după pilula de a doua zi, deoarece menstruația e perfect regulată. Sunt însă și situații în care aceasta refuză să își mai facă apariția.

femeie imbracata in geaca de blugi cu ceas in dreptul abdomenului, intarziere ciclu menstrual

Ce poți face? În general, testele de sarcină nu sunt recomandate imediat ce ai avut parte de contactul sexual, pentru că pot ieși fals negative. Așa că, dacă bănuiești că nu ai avut menstruație pentru că pilula nu a funcționat, ar fi bine totuși să îți faci testul de sarcină la câteva săptămâni după contactul intim.

Dacă acest test iese negativ, consultă un doctor pentru a afla de ce ți-a întârziat menstruația. Dacă este pozitiv, rămâne să iei decizia ce anume vei face cu sarcina ta.

Cât întârzie ciclul după pilula de a doua zi? Nu este un răspuns ușor, deoarece diferă de la organism la organism fiind profund afectat de reacția pe care corpul tău o are la pastila de a doua zi. Ia însă în calcul sugestiile noastre și ai mare grijă de sănătatea ta!

Surse: Healthline, Sfatul Medicului

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Ce bărbat îți va rupe inima în două?
Incepe quiz
Ce bărbat îți va rupe inima în două?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (17)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.