Sângerare după sex: cauze și tratament
Cuprins
Actul intim poate aduce cu sine câteva neplăceri pe care femeile nu știu cum să le gestioneze, mai ales dacă nu sunt lucruri normale. Una dintre aceste neplăceri este sângerarea ce poate apărea după ce s-a consumat partida de amor. Dacă femeia nu se află la menstruație, atunci această sângerare devine un fenomen alarmant.
Pentru că această sângerare nu este firească, se recomandă de urgență vizita la un medic specialist care să determine cauza și să prescrie un tratament adecvat. Consultul este foarte important, mai ales că multe dintre situațiile medicale ce determină hemoragia se pot agrava.
Cauze ale sângerării după ce faci amor
În ceea ce privește cauzele care provoacă aceste sângerări, ele sunt cât se poate de serioase și nu ar trebui tratate superficial sau trecute cu vederea. Într-un studiu realizat de specialiști s-a constatat că riscul de apariție a hemoragiilor după ce faci dragoste, la persoanele femei, este de 5-6%.
În general, infecțiile pot reprezenta o cauză serioasă pentru care o femeie sângerează după ce fac dragoste. De exemplu, o infecție localizată la nivelul colului uterin poate determina sensibilizarea acestuia, astfel că el poate sângera ușor, chiar și în timpul actului intim. De asemenea, gonoreea și chlamydia pot determina această hemoragie.
Medicii care au studiat fenomenul au descoperit că responsabilă pentru episoadele de sângerare de după este infecția cu chlamydia. Astfel de infecții se pot transfera și la mucoasa uterului, astfel că sângerările se declanșează mult mai ușor după contactul intim. În cazul în care femeia folosește anticoncepționale hormonale, riscurile sunt mult mai mari.
O altă cauză a sângerării este reprezentată de fragilitatea țesuturilor colului uterin. Unele femei se confruntă cu o extindere a țesutului normal, fragil, de tip glandular, ceea ce le provoacă hemoragii chiar și după ce li s-au realizat recoltările de secreție pentru testul Papanicolau. Cel mai adesea, această fragilitate depinde de mai mulți factori, precum vârsta, sarcina sau utilizarea pilulelor contraceptive.
Polipii care sunt localizați în zona cervicală pot sângera, în special atunci când cervixul este atins. Acest lucru se întâmplă, cel mai adesea, în timp ce faci dragoste. Polipii de col uterin pot fi observați cu ușurință în timpul unui examen medical, așa că și tratarea lor se va putea face în așa fel încât să nu se dezvolte complicații. De asemenea, polipii endometriali sau fibroamele uterine pot crea o sensibilitate și o instabilitate la nivelul mucoasei uterine. Neregulile pot fi observate cu ajutorul unei ecografii.
Una dintre cele mai grave cauze ale sângerării este displazia cervicală. Aceasta se manifestă prin apariția unor celule bolnave la suprafața cervixului. Dacă rămâne netratată, displazia poate evolua foarte ușor în cancer de col uterin. Persoanele care au avut contacte cu mai mulți parteneri, care și-au început viața sexuală înainte de 18 ani sau care au trecut printr-o naștere înainte de 16 ani prezintă un risc crescut de a dezvolta această afecțiune.
Femeile care folosesc diverse contraceptive hormonale se pot confrunta cu sângerări mai slabe sau în cantități importante. Acestea reprezintă reacții adverse care se întâlnesc frecvent după folosirea acestor contraceptive, tocmai din cauza faptului că mucoasa uterină se subțiază. Aceleași probleme le pot întâmpina femeile care urmează terapia hormonală postmenopauză. La polul opus, îngroșarea mucoasei uterine apare din cauza mai multor afecțiuni hormonale, precum obezitatea, perimenopauza, hipotiroidia sau sindromul ovarelor polichistice.
Menstruația neregulată este un semn clar al mucoasei uterine îngroșate. În acest caz, sângerările ușoare care apar după ce faci dragoste semnifică mici părți din această mucoasă. Se pot forma anumite celule anormale precanceroase, mai ales dacă învelișul uterin are o grosime prea mare. Este recomandat un consult de specialitate, pentru ca medicul să stabilească dacă este necesară efectuarea unei biopsii endometriale.
Sângerări după ce faci dragoste pot suferi și femeile care se află în perioada de postmenopauză și nu urmează terapii hormonale. După acest moment, țesuturile vaginale se subțiază și determină apariția unor hemoragii, dureri sau senzație de uscăciune vaginală.
Tratament pentru sângerarea după ce faci dragoste
Așa cum este de așteptat, un medic specialist te poate ajuta să îți dai seama cu exactitate care sunt cauzele apariției acestor sângerări și ce trebuie să faci pentru a le opri. În cazul în care te confrunți cu hemoragii puternice și cu dureri severe, primul impuls este să iei un medicament pe bază de ibuprofen sau acetaminofen. De fapt, trebuie să mergi de urgență la doctorul ginecolog, căruia să îi prezinți simptomele. Acesta îți va pune câteva întrebări legate de menstruații, frecvența lor și cantitatea de sânge pe care o elimini sau dacă ai observat sângerări anormale după ce faci dragoste.
După această etapă, medicul poate considera necesară realizarea unor controale, astfel că va examina colul uterin și se va asigura că nu sunt prezente infecțiile care se pot transmite sexuală, precum gonoreea sau chlamydia. Dacă este observată dezvoltarea uneia dintre acestea, atunci ți se va prescrie un plan de tratament adecvat care să oprească sângerarea și care să elimine infecția din organism. Folosirea prezervativelor te poate ajuta să eviți contractarea altor infecții de acest tip, dar și sângerarea care ar putea să apară.
În unele cazuri, problema se poate rezolva de la sine. Dacă motivul sângerării este reprezentat de prezența unui polip cervical sau a unor modificări hormonale normale, atunci nu există soluții specifice care să stopeze acest lucru.
Dacă întâmpini o astfel de situație care ți se pare neobișnuită sau care te îngrijorează, este extrem de important să faci o vizită medicului pentru a discuta și a realiza un set de analize. Acesta este primul pas în obținerea unui plan de tratament, mai ales dacă sursa sângerării este de natură benignă.
Surse foto: Unsplash, iStock