Cauzele celor mai frecvente probleme ale mucoasei bucale

Cauzele celor mai frecvente probleme ale mucoasei bucale

Redactor Divahair.ro

Sănătatea cavității bucale influențează în mod direct starea generală a organismului. Mucoasa bucală este o zonă sensibilă, supusă efectelor agresiunilor, de la leziuni provocate de mici accidente de masticație până la iritații provocate de alimente. Vascularizată intens, protejată de secreția salivară, aceasta are sisteme naturale de apărare, iar păstrarea unei bune igiene orale este foarte importantă. Chiar și așa, riscul unor afecțiuni, deseori foarte supărătoare, care afectează calitatea vieții, mâncatul și vorbitul, nu poate fi complet eliminat.

Problemele mucoasei bucale pot afecta gingiile, limba, buzele, pe partea lor interioară și exterioară vizibilă, zona internă a obrajilor, cerul gurii și zona faringiană.

femeie care tine un carton cu o lipba desenata in dreptul gurii

Infecții și leziuni provocate de infecții

Cele mai frecvente leziuni sunt provocate de virusuri sau fungi. Acestea apar prin contaminare sau ca urmare a unui sistem imunitar slăbit. Totodată pot fi un indicator al altor afecțiuni. Din această categorie fac parte leziunile provocate de candidoza bucala și aftele. Detalii aici

Candidoza bucală are drept cauză infecția cu o ciupercă, numită Candida albicans și se manifestă prin apariția unor cruste albicioase. Afecțiunea poate să fie acută sau, în urma unor recidive repetate, cronică. Leziunile sunt dureroase și duc la alterarea gustului. Afecțiunea este mai frecventă la copiii mici și la vârstnici, dar poate apărea la orice vârstă. Candidoza este un semnal de alarmă care anunță un sistem imunitar slăbit sau poate apărea în perioada de convalescență, după afecțiuni tratate masiv cu antibiotice.

Aftele sunt frecvente la copii și adolescenți, organismul dezvoltând o imunitate specifică în timp față de agentul patogen. Deşi cauza exactă nu se cunoaşte cu certitudine, unii specialişti cred că la baza acestora stau probleme ale sistemului imunitar sau infecţii bacteriene sau virale. Factori ca stresul, traumele, alergiile, fumatul, carenţele de fier sau de vitamine, ereditatea, pot influenţa apariţia aftelor. Se manifestă sub forma unor leziuni ulceroase, rotunde, dureroase, bine delimitate. Pot fi ulcerații unice sau multiple, localizate pe mucoasa interioară a obrajilor, în zona sublinguală sau pe partea interioară a buzelor. Alături de candidoză este cea mai frecventă afecțiune a mucoasei bucale.

Respirația urât mirositoare

Această problemă este des întâlnită și, ocazional, poate afecta pe oricine, fără să indice o suferință. Pe de altă parte, în cazul halitozei persistente este necesară identificarea cauzei. Cel mai des respirația urât mirositoare este provocată de afecțiuni dentare și/sau gingivale, unele afecțiuni digestive, fumat, un stil alimentar sărac în carbohidrați, infecții ale gâtului, nasului sau sinusurilor, problemele hepatice cronice, boala de reflux gastroesofagian, unele afecțiuni ale glandelor salivare precum și unele medicamente.

Respirația urât mirositoare este frecvent asociată cu sindromul de gură uscată, care poate fi provocat de disfuncții ale glandelor secretoare sau de unele tipuri de medicamente care au ca efect secundar reducerea secreției salivare (antidepresivele, contraceptivele orale, preparatele pentru afecțiuni neurologice). Saliva are capacitatea de a menține curată cavitatea bucală și de a preveni acumularea de bacterii care pot genera mirosuri neplăcute.
Lipsa sau alterarea sensibilității gustative

Absența senzației gustative poate fi un simptom al unei infecții virale. Frecvent întâlnită ca semn timpuriu al infecției cu SARS-CoV-2, absența sau diminuarea sensibilității gustative apare și în alte forme de infecții virale care afectează căile respiratorii.

Cu toate acestea, alterarea percepției gustului nu înseamnă neapărat o infecție virală. Unele medicamente care produc scăderea secreției salivare determină și alterarea simțului gustativ, saliva fiind un element important în stimularea papilelor gustative. Limba supraîncărcată cu depozite albicioase blochează simțul gustativ.

Fumatul este o altă cauză care afectează sensibilitatea papilelor gustative, la fel și unele afecțiuni neurologice degenerative. O serie de afecțiuni hepatice generează un gust metalic, senzație care poate apărea și la intoxicația sau supradozarea anumitor medicamente.

Problemele cavității bucale pot fi prevenite printr-o igienă orală corectă și prin vizite regulate la medicul stomatolog. Acesta din urmă nu verifică doar starea de sănătate a dinților, ci și a gingiilor și a întregii cavități bucale. Pe de altă parte, eventualele probleme supărătoare și persistente de la nivelul mucoasei bucale trebuie tratate cu seriozitate. Consultul medical și tratamentul adecvat duc, de cele mai multe ori, la rezolvarea acestora.

Sursa foto: Shutterstock.com

Articolul urmator
Cele mai sănătoase băuturi alcoolice
Cele mai sănătoase băuturi alcoolice
Răspunde la câteva întrebări simple și află care e prima impresie pe care le-o lași celor din jur
Incepe quiz
Răspunde la câteva întrebări simple și află care e prima impresie pe care le-o lași celor din jur

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.