Ce boli ascund durerile de urechi

Ce boli ascund durerile de urechi

Redactor Andreea Baluteanu

Adevărul e că nu oferim prea multă atenție urechilor noastre până când nu ne deranjează cu o durere. Ceea ce nu înseamnă că nu apreciem calitatea auzului, emoția unei melodii superbe, veselia unui tril de pasăre sau deliciul hohotelor de râs ale persoanei iubite. Dar, precum în cazul altor probleme de sănătate, nu ne gândim cu adevărat la urechile noastre decât atunci când sunt afectate de o sursă de disconfort.

În general, durerile de urechi sunt comune mai ales copiilor și au loc foarte rar la vârsta adultă. În majoritatea cazurilor, ele trec de la sine, fără să fie semnul unei afecțiuni grave. Sunt însă și situații care ar trebui să te îngrijoreze, despre care îți vom vorbi în rândurile de mai jos!

Simptome ale durerilor de urechi

Te doare urechea: ce ar mai trebui să știi? În realitate, disconfortul nu se manifestă doar prin senzații, ci și prin alte semne, care pot indica afecțiunea de care suferi.

În primul rând, important este tipul de durere pe care îl resimți. Disconfortul poate fi surd, ascuțit sau însoțit de o senzație de arsură sau usturime. Încearcă să descrii întotdeauna natura durerii tale medicului, pentru ca acesta să aibă o viziune completă.

Alte simptome asociate durerii de ureche pot fi:

  • înroșirea urechii;
  • umflarea urechii;
  • sensibilitatea urechii sau a zonei limitrofe;
  • secreții din ureche;
  • febră:
  • congestie nazală;
  • pierderea auzului;
  • amețeală;
  • vertij.

Boli care stau la baza durerilor de urechi

Începem cu o veste bună: majoritatea durerilor de urechi sunt trecătoare și nu sunt provocate de nicio afecțiune. O cauză poate fi reprezentată de schimbările de presiune, resimțite atunci când mergi la munte, când călătorești cu avionul sau când urci la altitudini ridicate cu un lift. Deși sunt fără urmă de îndoială neplăcute, aceste dureri nu sunt deloc îngrijorătoare și pot fi calmate mestecând gumă sau căscând.

Alte boli care se manifestă prin dureri de urechi sunt răceala, gripa sau infecțiile. În acest ultim caz, vei observa și simptome de febră sau chiar pierderea temporară a auzului. Fii foarte atentă, deoarece infecțiile, în special otitele lăsate netratate, pot presupune complicații pe termen lung.

Acumularea de cerumen în ureche poate la rândul său să cauzeze dureri. În cazul în care suspectezi că te afli în această situație, nu încerca să scapi singură de depuneri folosind remedii la domiciliu, ci consultă un specialist.

O cauză mai serioasă a durerilor de ureche poate fi ruptura sau perforația timpanului. De data aceasta, disconfortul poate fi insuportabil și este însoțit în multe cazuri și de secreții incolore sau cu sânge. Cele mai comune cauze ale rupturii de timpan sunt loviturile în zona gâtului sau a capului, schimbările accentuate de presiune în apă sau în aer (ca la scuba diving, de exemplu), infecțiile urechii interne sau, foarte rar, expunerea la zgomote deosebit de puternice. Vestea bună e că majoritatea formelor de ruptură de timpan se pot vindeca de la sine și rareori sunt însoțite de pierderea auzului.

O altă cauză a durerilor de ureche este tinitusul, respectiv senzația de țiuit în ureche, sunete care își au originea în ureche sau în cap. În unele situații, disconfortul poate fi refractar, ceea ce înseamnă că expune de fapt o durere resimțită în altă zonă, așa cum este creierul, maxilarul sau gâtul. Foarte rar, durerea de ureche poate fi cauzată de schimbări de structură în maxilar sau la dinți.

Tratamente pentru durerea de ureche

Ca în cazul majorității afecțiunilor, tratamentul pentru durerile de urechi depinde de natura bolii care le provoacă.

Cel mai adesea, îți pot fi prescrise analgezice precum aspirina sau ibuprofenul, pe care le poți cumpăra fără rețetă. Tratamentul pentru otită constă în antibiotice, de cele mai multe ori, deși este necesar să te consulți și cu alți specialiști dacă ești de părere că infecția nu e suficient de severă.

Picăturile pentru urechi pot să atenueze din disconfort. Uleiul de măsline este un remediu natural, dar te sfătuim să îl eviți dacă suspectezi că suferi de o inflamație sau ruptură a timpanului.

Compresele calde puse pe ureche sau o sticlă cu apă fierbinte pot, de asemenea, să aline durerea. Ai grijă să nu cumva să introduci apă în ureche, periculoasă mai ales în cazul infecțiilor.

Cum previi durerile de ureche

E mai ușor să previi, decât să tratezi, așa că măsurile de mai jos vor constitui un real ajutor!

Evită să fumezi, dar și să te expui la fumul de țigară, deoarece acesta poate cauza dureri de ureche. În aceeași situație se regăsesc polenul și alți alergeni, de care e bine să te ferești.

Dacă ai o sensibilitate aparte a auzului, nu asculta muzică tare și redu intensitatea zgomotelor la petreceri, concerte sau pe stradă. Dopurile de urechi sunt o soluție minunată din acest punct de vedere. Folosește-le și atunci când înoți.

Usucă bine urechile după ce te-ai desfătat în mare sau la piscină, dar și după duș sau baie. Apa care rămâne în urechi se poate dovedi extrem de periculoasă.

Folosește un spray auricular!

DOCUSPRAY e bazat pe elemente marine și se dovedește minunat pentru igiena urechii și menținerea echilibrului natural al acesteia. Produsul nu cauzează leziuni și ține sub control și producția de cerumen, evitând formarea dopurilor. Soluția e ușoară, bazată pe oligoelemente de natură marină, și poate fi folosită și de persoanele care au proteze auditive. Docuspray nu conține gaz propulsor, e sigur pentru timpan și pentru canalul auditiv, contribuie și la eliminarea nisipului din urechi după o zi de plajă și poate fi utilizat și pentru copiii de peste 30 de luni. Folosește o dată sau de 2-3 ori pe săptămână ori mai des de atât dacă lucrezi în medii murdare, porți proteză auditivă sau înoți frecvent. Produsul este disponibil pe Vavian Pharma

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.