Ce boli riști să faci când ai exces de calciu în organism

Ce boli riști să faci când ai exces de calciu în organism

Sorina Corneanu

Hipercalcemia este o afecțiune în care concentrația de calciu din sânge este în exces. Calciul este esențial pentru funcționarea normală a organelor, celulelor, mușchilor și nervilor și are rol esențial în coagularea sângelui. Totuși, excesul de calciu împiedică organismul să își îndeplinească funcțiile normale și poate pune viața în pericol.

Simptomele excesului de calciu

Dacă hipercalcemia este una ușoară, pe lângă faptul că nu va reprezenta neapărat o urgență medicală, nu va fi însoțită de simptome. Dacă excesul de calciu este unul considerabil, atunci apar diferite simptome care afectează unele părți ale corpului.

Simptomele pot varia în funcție de organele pe care le afectează.

Simptomele care anunță că au fost afectați rinichii includ:

- consumul excesiv de apă;

- sete permanentă;

urinare frecventă;

- durere în zona lombară, semn al unor posibile pietre la rinichi.

durere in zona lombara

Simptomele legate de probleme în zona abdominală includ:

- greață;

- durere abdominală;

- pierderea poftei de mâncare;

- vărsături;

- constipație.

Nu în ultimul rând, excesul de calciu poate afecta inima și poate cauza aritmie, stări de slăbiciune și oboseală.

Simptome neurologice

Hipercalcemia poate provoca depresie, pierderea memoriei și iritabilitate. Cazurile severe pot provoca confuzie și comă. 

În cazul în care suferi de cancer și te confrunți cu simptome ale hipercalcemiei, discută imediat cu medicul. Cancerul determină adesea creșterea nivelului de calciu în sânge, caz ce reprezintă o urgență medicală!

Vezi simptomele hipercalcemiei!

Teste pentru diagnosticarea excesului de calciu

Testele de sânge sunt cele mai concludente în vederea depistării hipercalcemiei. Testele urinare care măsoară calciul și proteinele pot fi, de asemenea, de ajutor. Dacă situația rămâne neclară, medicul poate sugera teste mai amănunțite, cum ar fi:

- raze X (pentru eliminarea suspiciunii de cancer pulmonar);

- mamografie (pentru depistarea unui eventual cancer la sân);

- teste RMN (pentru a obține o imagine de ansamblu asupra organelor interne).    

Cauzele excesului de calciu

Organismul folosește interacțiunea dintre calciu, vitamina D și hormonul paratiroidian pentru a regla nivelul de calciu. Hormonul paratiroidian ajută organismul să controleze cantitatea de calciu care intră în sânge din intestine, rinichi și oase, iar creșterea nivelului acestui hormon se produce atunci când există un exces de calciu în sânge, pe care  organismul nu îl mai poate gestiona. 

Cele mai frecvente cauze ale hipercalcemiei includ:

Hiperparatiroidism

Hiperparatiroidismul apare atunci când una sau mai multe dintre glandele paratiroide devin mult prea active și eliberează hormon paratiroidian în exces. Acest lucru creează un dezechilibru al calciului pe care organismul nu îl mai poate gestiona singur. Aceasta este principala cauză a hipercalcemiei, în special la femeile trecute de 50 de ani.

palpare tiroida

Boală pulmonară și cancer

Tuberculoza și sarcoidoza sunt boli pulmonare care pot duce la o creștere a nivelului de vitamina D. La rândul ei, aceasta determină o mai mare absorbție a calciului, ceea ce crește, în mod firesc, nivelul de calciu din sânge. Totodată, unele tipuri de cancer, în special cancerul pulmonar, cancerul de sân și leucemiile, pot crește riscul de hipercalcemie.

Anumite medicamente

Diureticele pot produce hipercalcemie prin eliberarea în exces a hormonilor paratiroidieni. Orice simptom neobișnuit necesită o vizită medicală.Totodată, dacă iei prea multe suplimente bogate în vitamina D și calciu, există riscul de hipercalcemie. Optează doar pentru suplimente alimentare recomandate de medic.

La ce pericole te expui când ai exces de calciu în organism

Hipercalcemia poate provoca probleme renale, cum ar fi pietrele la rinichi și chiar insuficiență renală. Totodată, hipercalcemia netratată poate determina probleme ale inimii și osteoporoză. Confuzia și demența cerebrală sunt alte complicații la care se poate ajunge din cauza excesului de calciu. 

Tratament pentru hipercalcemie

De obicei, cazurile ușoare de hipercalcemie nu necesită tratament. Cu toate acestea, o monitorizare periodică a nivelului de calciu din sânge este obligatorie. În cazul în care hipercalcemia este una severă, va fi nevoie de spitalizare până când nivelul de calciu din sânge va scădea.

Opțiunile de tratament cele mai frecvente sunt:

- fluidele intravenoase care hidratează și reduc nivelul de calciu din sânge;

- medicamentele antiinflamatoare, utilizate în cazurile în care se descoperă vitamina D în exces;

- dializa – necesară pentru eliminarea excesului de calciu din sânge și a altor toxien din corp (aceasta este recomandată doar atunci când celelalte tratamente nu funcționează);

- intervenția chirurgicală de hiperparatiroidism primar.

Descoperă mai multe despre hiperparatiroidism!

În funcție de vârstă, de sănătatea funcției renale și a oaselor, este posibil să fie necesară intervenția chirurgicală de eliminare a glandelor paratiroide anormale. Această procedură vindecă majoritatea cazurilor de hipercalcemie cauzate de hiperparatiroidism.

Dacă hipercalcemia apare la un pacient cu cancer, medicul specialist este singurul care poate decide asupra tratamentului cel mai potrivit pentru a gestiona hipercalcemia fără a interfera cu tratamentul deja administrat în cancer.

Cum previi hipercalcemia

Poți preveni hipercalcemia alegând un stil de viață sănătos, bazat pe o dietă echilibrată și pe exerciții fizice regulate. Hidratează-te corect, deoarece apa menține nivelul de calciu din sânge în echilibru și scade riscul de a dezvolta pietre la rinichi. Fumatul poate accelera pierderea osoasă, așa că renunțarea la acest obicei îți poate fi de ajutor! 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.