Ce înseamnă dacă ai reticulocite mărite

Ce înseamnă dacă ai reticulocite mărite

Redactor Raluca Margean

Celulele roșii sunt cele mai frecvente celule din sânge și au rolul de a transporta oxigenul din plămâni către restul corpului. Culoarea roșie a acestor celule este dată de proteinele și fierul din ele. Deoarece globulele roșii trăiesc doar aproximativ 4 luni, organismul uman creează în mod constant altele noi. Globulele roșii tinere sunt cunoscute sub numele de reticulocite și provin din măduva osoasă.

Reticulocitele conțin acizi nucleici reziduali (ARN). După expulzarea nucleului, reticulocitele rămân în măduvă timp de 3-4 zile, iar după ce părăsesc măduva, în 1-2 zile se maturează în circulația periferică și devin celule roșii sangvine mature.

Cum se determină numărul de reticulocite din sânge

Determinarea numărului de reticulocite din organism ajută medicii să vadă dacă pacientul prezintă anumite tipuri de boli care afectează sângele, cum ar fi, de exemplu, anemia hemolitică, o afecțiune în care globulele roșii sunt distruse mai repede decât pot fi făcute.

Valoarea normală de reticulocite din sânge pentru un adult este de aproximativ 0,5% până la 1,5% din globulele roșii. Pentru a stabili numărul de reticulocite din sânge, pacientul va face o analiză de sânge.

reticulocite mărite-sânge analizat pe lamelă de microscop

De ce este utilă analiza de sânge pentru determinarea nivelului reticulocitelor

Analiza care determină numărul de reticulocite din sânge este recomandată ca test suplimentar atunci când o persoană este suspectă de anemie, după ce s-a efectuat testul de stabilire a numărului total de celule din sânge.

Așadar, în cazul în care prezinți simptome precum slăbiciune, oboseală inexplicabilă, dureri de cap și dureri în piept, se poate întâmpla ca organismul tău să nu producă suficiente globule roșii și astfel să suferi de anemie.

reticulocite mărite-sange anemic vs normal

Deoarece anemia este de mai multe feluri, testul de stabilire a numărului de reticulocite îți poate da detalii despre tipul de anemie de care suferi:

  1. Anemie aplastică. În acest caz, numărul de reticulocite va fi scăzut, iar acest lucru înseamnă că măduva osoasă nu produce celule roșii suficient de rapid.
  2. Anemie hemolitică. În acest caz, numărul de reticulocite va fi ridicat și înseamnă că globulele roșii din organismul tău sunt distruse prea repede, iar măduva osoasă trebuie să lucreze în plus pentru a le înlocui.
  3. Anemia cu deficit de fier. În acest caz, număr de reticulocite va fi scăzut, iar motivul ar putea fi că organismul nu are suficient fier pentru a produce hematii.
  4. Anemie pernicioasă. În acest caz, corpul suferă de lipsă de vitamina B12 și produce mai puține reticulocite decât în mod normal.

Totodată, testul de determinare a numărului de reticulocite din sânge este util și pentru persoanele care produc globule roșii în formă de semilună sau seceră. Aceste celulele mor mai devreme și pot fi prinse în vasele de sânge, obstrucționând circulația în diferite părți ale corpului. Ele pot provoca o formă de anemie, deoarece nu există suficiente globule roșii sănătoase pentru a transporta oxigen, dar pot provoca și alte boli care pot pune viața pacientului în pericol. Numărul de reticulocite poate orienta medicii către sursa problemei.

Analiza care determină numărul de reticulocite din organism se recomandă și în cazul în care pacientul a făcut chimioterapie sau radioterapie împotriva cancerului, a fost supus unui transplant de măduvă sau dacă prezintă alte condiții medicale care afectează producția de globule roșii.

Ce înseamnă dacă ai reticulocite mărite sau scăzute

În cazul în care analizele de sânge arată că ai reticulocite mărite, înseamnă că suferi de reticulocitoză. Această condiție medicală poate avea următoarele cauze:

  • Ai pierdut mult sânge
  • Suferi de anemie hemolitică
  • Urmezi un tratament pentru anemia dependentă de tiamină
  • Tratamentul pentru anemia cu deficit de fier este eficient
  • Poți avea o infecție paroxistică (malarie)
  • Suferi de hipoxie (scăderea cantității de oxigen din țesuturi)

În cazul în care numărul de reticulocite este scăzut, e posibil să suferi de următoarele afecțiuni:

  • Anemie aplastică
  • Tratamentul pentru anemia dependentă de vitamina B12 (megaloblastică) este ineficient
  • Boli autoimune
  • Alcoolism cronic
  • Boli renale

Este important ca analizele de sânge să fie citite de un medic specialist pentru a fi interpretate corect. Valorile anormale de reticulocite din sânge trebuie analizate în combinație cu alți indicatori pentru a stabili un diagnostic corect.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Ce înseamnă când ai un singur sân umflat
Ce înseamnă când ai un singur sân umflat
Planifică o nuntă, iar noi ghicim dacă ești căsătorită!
Incepe quiz
Planifică o nuntă, iar noi ghicim dacă ești căsătorită!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.