Analize de sange: cum te pregatesti si ce trebuie sa stii despre ele

Analize de sange: cum te pregatesti si ce trebuie sa stii despre ele

Redactor Alexa Galgau

Chiar daca ai o sanatate de fier, analizele de sange anuale sunt o necesitate, deoarece pot indica din timp o problema de sanatate. Pe langa cele de rutina, exista o multime de alte teste medicale care se bazeaza pe recoltarea de sange, fiecare cu o importanta aparte.

Daca esti genul de persoana care nu are aproape niciodata drum pe la medic, probabil ca nu stii multe despre analizele de sange.

Iata ce trebuie sa stii despre ele si cum sa te pregatesti!

Tipuri de analize de sange

Frica de ace si teama generala de rezultatele analizelor ii determina pe multi oameni sa sara peste controalele medicale anuale. Adesea, din cauza mentalitatii de tipul "Nu mi se intampla mie nimic", multi ajung la control abia cand situatia este serioasa, fiind obligati oricum sa isi faca analizele de care s-au ferit atat. Pentru ca paza buna trece primejdia rea, este important sa te disciplinezi si sa iti faci macar analizele de sange anuale.

Testele de sange pot avea mai multe scopuri:

- evaluarea starii generale de sanatate;

- confirmarea prezentei unei infectii virale sau bacteriale;

- evaluarea functiei unor organe specifice, precum ficatul sau rinichii;

- diagnosticarea anumitor boli genetice.

Iata cateva dintre cele mai comune tipuri de analize de sange:

1. Hemoleucograma, care masoara nivelurile diferitelor tipuri de celule care intra in alcatuirea sangelui. De regula, aceasta analiza nu este suficienta pentru un diagnostic concret, insa ofera indicii pretioase in acest sens. De exemplu, atunci cand hemoglobina este sub nivelul normal, poate indica anemie, iar atunci cand este prea mare, poate fi un semn al problemelor de plamani sau de maduva. La fel, in cazul celuelor albe, un numar mare al acestora indica o infectie in corp, in vreme ce un numar mic poate avea legatura cu afectiuni ale maduvei spinarii.

2. Biochimia, a doua cea mai importanta analiza de sange, care evalueaza sanatatea sistemului cardiovascular, dar si glicemia si nivelul principalelor minerale importante pentru sanatate. Acesta este testul care determina colesterolul , nivelul glucozei din sange si trigliceridele, iar in urma lui se poate afla daca ai sau nu probleme cu inima ori daca esti in pericol sa faci diabet.

3. Testul de coagulare a sangelui sau de masurare a fibrinogenului, o substanta proteica cu rol in coagularea sangelui. Aceasta creste in cazul bolilor infectioase si al reumatismului articular si scade in cazul bolilor ficatului.

4. Analiza pentru determinarea problemelor cu glanda tiroida . Recoltarea de sange se face cu scopul de a determina nivelurile hormonilor care stimuleaza tiroida (TSH) si ale tiroxinei si triiodotironinei. Astfel, pot fi depistate hiper si hipotiroidia.

5. Testul ELISA, prin care se verifica existenta unei infectii bacteriale, fiind folosit in special in cazul bolii SIDA. Sangele este recoltat pentru a determina daca corpul a produs anticorpii specifici bolii.

Cum te pregatesti pentru analizele de sange

Pentru a nu influenta compozitia sangelui, analizele se fac de regula dimineata, inainte de a manca si a bea. In functie de tipul analizelor, medicul iti va recomanda o anumita perioada in care sa nu consumi alimente ori lichide sau chiar o perioada de dieta. De aceea, daca vrei sa iti faci o serie de teste medicale din propria initiativa, nu uita sa intrebi cum sa te pregatesti pentru ele.

In afara de interdictia de a manca si a bea inainte de recoltarea sangelui, trebuie sa stii ca, uneori, trebuie oprite tratamentele cu anumite medicamente. Alte analize, dimpotriva, se fac numai dupa ce sunt administrate unele substante. De exemplu, in cazul testului de toleranta la glucoza, se provoaca hiperglicemie pentru a obtine rezultate valide.

Este indicat sa te insoteasca cineva atunci cand mergi la analize, deoarece nu putine sunt cazurile in care persoanele de la care s-a recoltat sange sa ameteasca sau sa se simta slabite.

Pentru o persoana sanatoasa este necesara doar o verificare anuala, iar medicul va recomanda probabil hemolaucograma si biochimia. Analizele de sange sunt una dintre cele mai eficiente masuri de monitorizare a sanatatii, asa ca nu sari peste ele!

Articolul urmator
"Gândurile rele sunt mai periculoase decât toate bolile": Helena Roerich te învață cum să-ți vindeci gândirea
"Gândurile rele sunt mai periculoase decât toate bolile": Helena Roerich te învață cum să-ți vindeci gândirea
Test de psihologie: ce trebuie să știi despre tine?
Incepe quiz
Test de psihologie: ce trebuie să știi despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.