Anemia aplastica - simptome, diagnostic, tratament
Cuprins
- Ce este anemia aplastica?
- Cauzele anemiei aplastice
- Semnele si simptomele anemiei aplastice
- Diagnosticul de anemie aplastica
- Tratamentul anemiei aplastice
Celulele rosii, numite si hematii sau eritrocite, produse in maduva osoasa din celule susa sunt responsabile de transportul oxigenului catre tesuturi si al dioxidului de carbon catre plamani pentru a fi eliminat. Scaderea numarului de globule rosii si a hemoglobinei din sange poarta denumirea de anemie.
Ce este anemia aplastica?
Scaderea numarului de globule rosii poate avea nenumarate cauze:pierderea excesiva prin hemoragii, durata de viata scazuta (anemie hemolitica, proteze valvulare) sau nu sunt produse in numar suficient. Anemia aplastica este o boala caracterizata prin scaderea numarului tuturor liniilor celulare (eritrocite,trombocite, granulocite) in sangele periferic asociat cu insuficienta medulara cantitativa, fara proliferare celulara anormala.
Tesutul hematopoetic (organ care produce celulele sanguine) este disparut total sau partial avand ca rezultat pancitopenie (scaderea globala e elementelor figurate sanguine) de origine centrala.
Este o boala rara, afecteaza in mod egal ambele sexe si de obicei apare pana la 20 de ani sau dupa varsta de 60 de ani.
Cauzele anemiei aplastice
Anemia aplastica poate fi congenitala sau dobandita. Cele mai frecvente cauze de anemie aplastica dobandita includ:
- expunerea la radiatii ionizante si substante radioactive;
- expunere sau contact cu toxice chimice (benzenul si derivatii sai,solventi organici, insecticide, tetraclorura de carbon);
- unele medicamente (Talidomida, Cloramfenicol, Rivotril);
- infectiile virale (virusul hepatic B, HIV) si bacteriene (TBC);
- sarcina, cu ameliorarea anemiei dupa nastere;
- anorexia nervoasa.
Semnele si simptomele anemiei aplastice
Debutul bolii este adesea insidios, simptomele si semnele depind de severitatea scaderii numarului de globule rosii, trombocite si granulocite, precum si de viteza de progresie acestora.
Principalele semne si simptome ale anemiei aplastice includ: - astenie progresiva, fatigabilitate; - tegumentele sunt palide, cu tenta cerata; - echimoze (vanatai) depind de severitatea scaderii numarului de trombocite (elemente ale sangelui implicate in procesul coagularii sangelui); - ameteli, vertij ; - stomatita (inflamatia mucoasei cavitatii bucale), gingivita ; - infectii bacteriene cu diferite localizari (la cei tratati cu antibiotice pot sa apara infectii cu fungi); - sangerari cu diverse localizari (cutanate, mucoase); - splenomegalia (marirea de volum a splinei), hepatomegalia si adenopatiile (marirea de volum a ganglionilor limfatici) apar mai rar si atragatentia catre o patologie asociata. |
|
Diagnosticul de anemie aplastica
Semnele si simptomele (infectii frecvente, hemoragii, astenie, paloare) sunt cele care determina prezentarea la medic. Pentru stabilirea diagnosticului de anemie aplastica sunt necesare o serie de examene de laborator si investigatii:
- examenul sangelui periferic evidentiaza anemie aregenerativa, trombocitopenie si leucopenia (scaderea numarului globulelor albe);
- la analizele biochimice se poate decela scaderea fierului seric si modificarea timpului de sangerare;
- biopsia maduvei osoase este necesara pentru confirmarea diagnosticului de anemie aplastica si deceleaza o maduva hipocelulara, cu absenta celulelor tumorale.
- scintigrafia - incorporarea medulara de fier marcat este diminuata sau intarziata, din cauza absentei celulelor susa.
Tratamentul anemiei aplastice
Tratamentul anemiei aplastice are drept scop insanatosirea cu diminuarea simptomelor si a semnelor, cu imbunatatirea calitatii vietii. Terapia anemiei aplastice beneficiaza de:
- tratament imunosupresor cu globulina antitimocitara (GAT), globulina antilimfocitara (GAL), Ciclosporina, corticosteroizi. Se asociaza obligatoriucu vitamina C si pansamente gastrice.
- tratament simptomatic cu: factori de crestere (Eritropoetina,Trombopoetina), transfuzii de sange, antibioterapie pentru orice puseu febril>38 grade celsius cu durata mai mare de 2 ore.
Tratamentul ideal al anemiei aplastice este reprezentat de transplantul medular.