Nu Skin

Ce să faci ca să nu mai reții apă, în funcție de vârstă

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Peste 70% din corpul uman este alcătuit din apă, lichid care se găsește atât în interiorul celulelor, cât și în exteriorul acestora. Sângele este alcătuit din apă, la fel și organele și mușchii. Retenția de apă apare atunci când o cantitate mai mare de H2O rămâne blocată în sistemul circulator, în țesuturi sau în alte cavități ale corpului.

Corpul uman reține apă atunci când presiunea din interiorul vaselor de sânge se schimbă, când sistemul limfatic este copleșit, când inima nu mai face față sau când circulația sângelui din interiorul rinichilor este afectată. De asemenea, femeile însărcinate sunt mult mai predispuse în a reține apă, dar și persoanele care nu fac mișcare. Apă mai rămâne blocată în organism și atunci când nivelul de proteine este scăzut, în cazul unei inflamații, în cazul unui tratament medicamentos sau ca efect al simptomului premenstrual. Tocmai de aceea trebuie să știi cu ce probleme te poți confrunta în funcție de vârstă și cum poți evita neplăcerile cauzate de reținerile de apă.

femeie care se mangaie pe picioare

Iată ce trebuie să faci ca să nu mai reții apă, în funcție de vârstă!

20-30 de ani

La această vârstă, este aproape destul de greu să crezi că te poți confrunta cu retenția de apă. Organismul nu este predispus la boli, menopauza este departe și ești mai în formă ca niciodată! Totuși, stilul de viață și alimentația îți pot deregla organismul și astfel poți începe să reții apă.

Pentru a fi sigură că te confrunți cu o astfel de problemă, poți încerca un truc simplu, acasă, care să îți arate cum stai cu retenția de apă. Apasă cu degetul în talpa piciorului pentru câteva secunde. Dacă vezi că rămâne o adâncitură după ce ai luat degetul, atunci reții apă. În acest caz, trebuie să elimini sarea din dietă și să eviți mâncărurile procesate. De asemenea, și exercițiile fizice te pot ajuta să scapi de excesul de apă și să îți îmbunătățești funcționarea organismului.

30-40 de ani

La această vârstă, retenția de apă poate fi cauzată de dezechilibrul hormonal provocat de perimenopauză. Da, există cazuri de femei care ajung la perioada premergătoare menopauzei mai devreme decât ar trebui. Astfel, pe lângă starea de balonare, depresie, amețeală, oboseală, insomnie, menstruația neregulată și migrene, este posibil să observi și cum picioarele sau genunchii ți se umflă și că iei și câteva kilograme în plus. De cele mai multe, aceste din urmă simptome sunt un efect al retenției de apă ce poate veni o dată cu afecțiunea. Tocmai de aceea, dacă simți una dintre aceste stări, trebuie să consulți un specialist, mai ales în cazul în care începi să te îngrași fără a exista o explicație logică.

femeie intinsa pe canapea

Simptomele perimenopauzei sunt extrem de neplăcute, iar dezechilibrul de hormoni poate fi corectat doar cu un tratament medicamentos, care să te ajute să te ferești de stările de depresie, dar și de retenția de apă.

40-70 de ani

După 40 de ani, probleme de sănătate încep să fie din ce în ce mai frecvente. Corpul tău îmbătrânește și ești mai predispus bolilor de inimă sau celor ce țin de metabolism. Așadar, o simplă vizită la doctor îți poate confirma faptul că reținerea de apă este cea care te face să iei în greutate și poți începe să îți faci propriul plan de eliminare a lichidelor. Deși ai crede că trebuie să consumi mai puțină apă, adevărul este exact opusul. Pentru a scăpa de apa în plus trebuie să te hidratezi, să faci sport și să ai grijă la alimentație. La acestă vârstă trebuie să te asiguri că ai o dietă bogată în proteine, deoarece lipsa acestor substanțe nutritive împinge organismul să rețină apă. Astfel, dacă vei avea o alimentație bogată în  proteine și substanțe nutritive și vei face mișcare în fiecare zi, nu vei mai reține apă. În filmulețul de mai jos vei vedea care sunt cele mai bune exerciții pentru persoanele care se confruntă cu retenția de apă.

Retenția de apă este o problemă care poate să apară la orice vârstă și care poate afecta pe oricine. De aceea este important să știm ce anume ne împinge organismul să rețină lichide la vârsta pe care o avem și cum să scăpăm de greutatea nedorită.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.9 (10)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta