Ce să faci dacă o persoană leșină lângă tine și cum să-i acorzi, corect, primul ajutor

Leșinul reprezintă pierderea bruscă și de scurtă durată a conștiinței. De multe ori este un episod trecător, fără a avea cauze grave și nu prezintă motive de îngrijoare, în cele mai multe dintre cazuri persoanele revenindu-și în simțiri după câteva minute.
Cu toate acestea, o situație în care cineva leșină lângă tine te poate speria sau bloca la început, astfel că este important să cunoști primii pași în acordarea primului ajutor. Este greu de anticipat dacă cineva este sau nu pe punctul de a leșina, dar printre semnele la care trebuie să fii atent se numără căscatul frecvent, amețelile și starea de greață.
Siguranța
Primul pas pe care trebuie să îl faci atunci când un om a leșinat lângă tine este să îi asiguri poziția. Așadar, așează persoana întinsă pe spate, verifică respirația și ridică-i picioarele în sus, la aproximativ 30 de centimetri, folosidu-te de un scaun sau de alt obiect înalt.
Dacă persoana poartă o curea, un guler sau o haină strâmtă încearcă să le îndepărtezi, pentru a o ajuta să respire mai bine. Totodată, trebuie să verifici căile respiratorii și să începi respirația gură la gură dacă observi că nu respiră suficient de bine.
Revigorare
Al doilea pas este să te asiguri că persoana în cauză primește suficient oxigen. Dacă te afli într-un spațiu închis, deschide geamul sau ușa pentru a putea permite aerului să pătrundă în interior.
În cazul în care ești pe stradă sau în oricare spațiu deschis asigură-te că faci loc în jurul persoanei, rugând persoanele care s-au adunat în jur să facă pași înapoi.
Citește și: Senzația de amețeală: semne că trebuie să mergi la medic
Întoarcerea în lateral
Dacă persoana care a leșinat începe să saliveze sau chiar să vomite întoarce-o imediat pe o parte, pentru a permite lichidelor să se elimine cu ușurință și să nu existe riscul sufocării.
Cheamă ajutor
În normal, o persoană își revine în aproximativ 20-60 de secunde după ce a leșinat. Este important să apelezi numărul de urgență, pentru ajutor medical specializat, mai ales în cazul în care aceasta are episoade dese de leșin, este însărcinată, are o afecțiune cardiacă, își lovește capul în timpul leșinului sau i se învinețesc fața sau buzele.
Imediat după ce persoana care a leșinat și-a revenit este recomandat să îi oferi un aliment sau o băutură dulce, pentru a crește nivelul glicemiei, scrie BrightSide.com.
Ce să NU faci când o persoană leșină lângă tine
Chiar dacă ai intenții bune și în dorești să ajuți persoana care a leșinat, trebuie să ai în vedere anumite acțiuni care nu sunt recomandate în acest caz.
- Nu trebuie să plesnești sau să scuturi acea persoană
- Nu o stropi cu apă pe față
- Nu țipa și nu îi striga numele
- Nu așeza o pernă pe abdomenul acesteia
Surse articol: NHS / Webmd / BrightSide



Surse foto: IStock