Ce să nu faci iarna ca să eviți problemele intime

Ce să nu faci iarna ca să eviți problemele intime

Redactor Andreea Baluteanu

Infecții vaginale, disconfort vaginal, mâncărimi, iritații, miros neplăcut: problemele de natură intimă nu ne mai dau pace și reprezintă unele dintre cele mai comune surse de îngrijorare. Tocmai din acest motiv ne bucurăm că a venit iarna: nu mai transpirăm și nu mai mergem la ștrand, deci ce ar putea să ne mai afecteze sănătatea intimă?

În realitate, se pare că există un cumul de erori pe care le comitem în anotimpul rece și care ne afectează din plin sănătatea intimă. Vezi despre ce e vorba în rândurile de mai jos!

4 greșeli pe care le comiți iarna: evită-le, pentru un vagin fericit

Disconfortul vaginal nu ține, din păcate, seama de anotimpuri: pentru el, iarna e ca vara și nu contează nici măcar faptul că se apropie Crăciunul. Iritațiile, infecțiile intime, mâncărimile, roșeața și usturimile sunt la fel de familiare când ninge afară ca atunci când e extrem de cald. Cum le pui capăt? Evitând să mai comiți aceste greșeli, proprii sezonului rece, care îți perturbă echilibrul intim.

Te ascunzi noaptea sub un morman de pături și dai căldura la maximum

Știi că urmează o noapte de iarnă geroasă, ca în povești, așa că te înarmezi cum se poate împotriva ei. Construiești un fort de pături, îmbraci cea mai groasă pijama și mai dai și căldura la cea mai înaltă temperatură posibilă.

Însă, peste noapte, temperatura corpului crește, așa că vei ajunge să transpiri. Fenomenul e delicat mai ales în regiunea genitală, deoarece zona intimă e deja populată cu bacterii. Cele benefice nu ne îngrijorează, ci cele „rele”, care adoră spațiile umede, încălzite, exact ceea ce descoperă sub plapumă în nopțile de iarnă. De aici și până la o sensibilitate crescută față de infecții vaginale nu mai e decât un pas.

Soluția: noaptea ai nevoie de temperaturi mai mici, așa că dă căldura mai încet, renunță la lenjeria intimă și mai degrabă investește într-o pilotă de calitate, care să mențină temperatura corpului constantă.

Nu ții cont de diferențele de temperatură când te îmbraci

Când vezi că au înghețat și geamurile, iar pisica ta nu mai vrea să coboare dintre pături, ai tendința de a exagera puțin din punctul de vedere al vestimentației, așa că apelezi la straturile de haine. Și te înțelegem din plin: până la urmă, nici nouă nu ne place să plecăm la job iarna îmbrăcate în blugii care rezonează cu bucurie cu temperaturile de afară și îngheață imediat. Urmarea naturală e că îmbrăcăm dresuri pe sub jeans și ne felicităm pentru inițiativă. Dar situația nu devine deloc mai bună, ci se complică atunci când urcăm în metrou, de exemplu. Încălzite de pe drum și prea gros îmbrăcate, transpirăm. Problema? Mediul umed și cald din regiunea intimă și hainele care nu lasă pielea să respire vor conduce la proliferarea bacteriilor, așa cum ți-am povestit în rândurile de mai sus.

Soluția: în loc să asociezi dresurile cu blugi, mai bine apelează la pantaloni de lână sau de stofă ori la treninguri căptușite, care lasă pielea să respire.

Faci dușuri fierbinți

Care e cel mai bun aliat împotriva gerului de crapă pietrele? Un duș sau o baie fierbinte, care să îți șteargă toate supărările când ajungi acasă. Stai în apă până ce uiți de toate, apoi te ștergi în pripă și te îmbraci repede, ca nu cumva să pierzi din căldura prețioasă. Tocmai am descris unul dintre factorii care pot cauza uscăciune vaginală. Apa fierbinte nu afectează doar labiile, dar și interiorul vaginului, conducând la fenomenul neplăcut. Mâncărimile și iritațiile sunt și ele riscuri la care te supui, dacă nu vrei să cobori nici măcar cu un grad temperatura apei. Pentru ca scenariul să devină de-a dreptul terifiant, putem adăuga și obiceiul de a ne rade în regiunea intimă sub jetul fierbinte, ceea ce poate conduce și la descuamarea pielii.

Soluția: chiar dacă e una dintre plăcerile tale existențiale, încearcă să nu urci temperatura apei până la limita cea mai de jos a suportabilității. Chiar dacă apa călduță pare mult mai puțin ofertantă, în realitate e mult mai benefică sănătății tale, mai ales pe termen lung.

Iei antibiotice fără a-ți proteja flora vaginală

E iarnă, deci tărâmul de vis al gripei și al răcelilor. Iar atunci când sistemul imunitar nu mai funcționează nici el ca altădată și nu mai reușește să te protejeze, principalul tău aliat în sezonul rece vor fi antibioticele. Acestea distrug virusurile și bacteriile, dar nu fac distincție în cazul acestora din urmă între cele rele și cele bune. Dat fiind faptul că flora vaginală are o populație însemnată de bacterii benefice, atacarea acestora de către antibiotice va slăbi echilibrul zonei intime și va conduce la proliferarea bacteriilor rele și, deci, la contractarea infecțiilor intime.

Soluția: ca să te ferești de acest fenomen, însoțește întotdeauna tratamentul cu antibiotice de un probiotic, care să te protejeze. De asemenea, evită să iei antibiotice fără prescripție medicală și apelează la ele doar atunci când nicio altă metodă nu mai poate avea câștig de cauză.

Multi-Gyn Actigel e gelul pentru prevenirea și tratarea disconfortului vaginal de care ai nevoie în această iarnă. Acesta alină și previne vaginozele bacteriene, mâncărimile, roșeața, usturimile și iritația. De asemenea, reduce scurgerile vaginale cu miros neplăcut și optimizează nivelul de bacterii bune în zona vaginului: exact ceea ce ai nevoie acum. Conceput pe bază de polizaharide bioactive (complex 2QR), Multi-Gyn Actigel inhibă dezvoltarea microorganismelor patogene și stimulează creșterea numărului de lactobacili. Îl ai la dispoziție la Vavian Pharma!

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.