Ce trebuie să faci dacă ai ficatul mărit

Ce trebuie să faci dacă ai ficatul mărit

Redactor Alexa Galgau

Ficatul mărit este o problemă de sănătate care afectează numeroase persoane și care poate să devină foarte gravă dacă nu înveți să ai mai multă grijă de tine. Nu doar bolile ficatului duc la mărirea acestuia, ci și cele ale altor organe, care afectează indirect funcția acestui organ vital. De obicei însă, ficatul mărit nu este asimptomatic și, pentru că există multe semne de boală, pacientul ajunge repede la medic din cauza disconfortului fizic.

Află ce trebuie să faci dacă ai ficatul mărit!

Ficat mărit: cauze și simptome

Ficatul este cel mai mare organ intern și, după cum știi, unul dintre cele mai importante, fără de care nu putem trăi. Ficatul unui adult sănătos cântărește cam 1,2-1,5 kilograme și are circa 15 centimetri lățime. Atunci când este mărit, poate fi vorba despre o boală a ficatului, dar și de alte probleme, precum:

- bacterii, viruși și paraziți;

- anumite boli ale inimii;

- boli genetice;

- anumite tipuri de limfom sau leucemie.

Principalele boli ale ficatului care duc la mărirea acestuia este steatoza hepatică, ciroza sau hepatita alcoolică. Problemele cu ficatul pot fi depistate la analize de sânge, dar și la ecografia abdominală, aceasta fiind cea mai bună metodă de a stabili dacă acest organ este mărit.

Tocmai pentru că există mai multe tipuri de boli care pot cauza mărirea ficatului, simptomele pot varia și pot fi asociate cu o mulțime de alte probleme de sănătate. Ficatul în sine, când este bolnav, nu prezintă de obicei simptome decât foarte târziu, când funcția sa este cu mult diminuată.

Ficatul mărit poate să creeze disconfort abdominal, în special în partea dreaptă a abdomenului, nu din cauză că doare organul în sine, ci pentru că se creează presiune în interior. Alte simptome ale ficatului mărit sunt: oboseală, dureri musculare, greață, lipsa apetitului, scădere în greutate, îngălbenirea tegumentelor și a ochilor (icter). Fiecare dintre aceste simptome trebuie să te trimită la doctor.

În mod evident, alcoolul este cel mai mare dușman al ficatului și acesta este principalul factor care duce la mărirea acestuia. Dar există și factori dăunători mai puțin evidenți: de exemplu, un exces de vitamine sau suplimente alimentare ori consumul anumitor plante care suprasolicită acest organ. De multe ori, din dorința de a fi sănătoși, unii oameni își pun sănătatea în pericol fără să își dea seama.

Ce să faci dacă ai ficatul mărit

Există câteva lucruri pe care poți să le faci dacă ai ficatul mărit. Primul lucru este să reduci cât mai mult cu putință consumul de alcool, pentru că acesta este cel mai dăunător pentru ficat. Alte metode de a ajuta ficatul să se recupereze sunt:

  • adoptarea unei diete sănătoase, formată preponderent din legume, fructe și cereale integrale. Carnea trebuie să fie slabă și lactatele cât mai light. Carnea roșie trebuie evitată, pentru că este dăunătoare pentru organism și scurtează viața dacă este mâncată mai des de o dată sau de două ori pe săptămână.

  • dacă iei suplimente alimentare, întotdeauna întreabă doctorul dacă acestea sunt sigure pentru ficat și, dacă da, respectă mereu dozajul indicat pe ambalaj. Dacă depășești dozajul, ficatul ar putea fi suprasolicitat.

  • limitează contactul cu substanțe chimice, precum cele din detergenți, insecticide sau alte produse pe care le folosim prin casă și grădină. Dacă trebuie să le folosești, poartă mască și mănuși și asigură-te că zona este bine ventilată.

  • menține o greutate sănătoasă, pentru că un ficat mărit sau gras este asociat adesea cu obezitatea. Cea mai bună metodă de a slăbi este să reduci din numărul de calorii pe care le consumi zilnic, dar și să faci mișcare, fie și numai o jumătate de oră la intensitate medie.

  • nu folosi niciodată ceaiuri sau medicamente pentru slăbit, pentru că acestea afectează grav ficatul. Multe persoane care au consumat pe termen lung astfel de produse au ajuns să dezvolte insuficiența hepatică și și-au distrus organismul!

Un ficat mărit este un semn că organismul tău suferă pentru că nu ai grijă suficientă de el. După ce afli care este boala care a cauzat acest simptom, este esențial să îți schimbi stilul de viață!

Articolul urmator
Cele mai periculoase alimente pentru ficat. Stai departe de ele!
Cele mai periculoase alimente pentru ficat. Stai departe de ele!
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?
Incepe quiz
Ce trebuie sa faci ca sa te imbogatesti usor?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.