Ceai de dafin: când îl poți consuma și ce beneficii îți poate aduce

Ceai de dafin: când îl poți consuma și ce beneficii îți poate aduce

Redactor Raluca Margean

Sunt multe ceaiuri din plante medicinale care îți pot oferi arome deosebite și beneficii extraordinare pentru sănătate, însă ceaiul de dafin este cu adevărat miraculos. Originar din regiunea mediteraneană, America de Nord și Centrală, dafinul este folosit în special pentru prepararea diverselor delicii culinare, însă poate fi savurat și sub formă de ceai.

Ceai de dafin când îl poți consuma și ce beneficii îți poate aduce

Frunzele de dafin au proprietăți terapeutice nemaipomenite, așadar dacă ești în căutarea un ceai plin de personalitate care să-ți întărească organismul, ar trebui să bei un ceai de dafin. Află cât de bun este acesta pentru sănătatea ta!

Ceai de frunze de dafin pentru diabet zaharat

Frunzele de dafin ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și scăderea tensiunii arteriale. Din acest motiv, pentru persoanele cu risc de a dezvolta diabet zaharat sau pentru pacienții care au deja această boală, consumul regulat de ceai din frunze de dafin poate fi de mare folos.

Ceaiul de dafin este bun pentru diabet și datorită faptului că poate contribui la menținerea sănătății inimii. Acest lucru se datorează combinației sale puternice de acid, cafeic, potasiu, antioxidanți și fier. Acidul cafeic ajută la eliminarea colesterolului rău (HDL) din sistemul cardiovascular, iar potasiul ajută la reglarea ritmului cardiac, precum și la scăderea tensiunii arteriale. Antioxidanții ajută la întărirea pereților capilari din inimă, scad inflamațiile din corp și îl protejează împotriva radicalilor liberi. Nu în ultimul rând, fierul este esențial pentru organism deoarece scade riscul apariției bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale.

Și, cum toate acestea nu ar fi fost suficiente, frunzele de dafin uimesc din nou prin capacitatea lor de a întări sistemul imunitar al organismului. Vitamina C și A sunt deosebit de importante deoarece ajută corpul să lupte împotriva agenților toxici și să împiedice îmbolnăvirile de orice fel.

Pentru reducerea nivelului glicemiei, prepară o infuzie de dafin, turnând 3 pahare de apă clocotită peste 5-6 frunze de dafin. Acoperă şi lasă la infuzat timp de 2 ore, apoi bea câte o jumătate de pahar cu 30 de minute înainte de masă, de trei ori pe zi. Tratamentul se face timp de două săptămâni, apoi fă pauză alte două.

Foi de dafin pentru somn

Frunze de dafin uscate într-un borcan

Linaloolul prezent în frunzele de dafin este o substanță care poate ajuta la scăderea nivelului hormonilor de stres din organism, de aceea dafinul este folosit adesea în aromoterapie. Ceaiul de dafin reprezintă un excelent agent de clamare, ajutându-te să rămâi relaxat în momente de anxietate ridicată, dar și să ai un somn liniștitor și odihnitor.

Ceai de dafin pentru ciocuri

Datorită proprietăților sale antiinflamatoare, ceaiul de dafin este folosit în medicina naturistă pentru ameliorarea simptomelor afecțiunilor osteo-articulare, inclusiv pentru ciocuri.  

Osteofitele sau ”ciocurile” sunt excrescente osoase care apar pe oasele din anumite zone sau din jurul articulațiilor și sunt asociate, de obicei, cu afecțiuni precum: osteoartrita, gonartroza, stenoza vertebrală sau degenerarea discului intervertebral. În mod normal osteofitele nu au simptome, însă uneori pot cauza furnicături sau amorțeală, pot reduce flexibilitatea oaselor și pot provoca dureri. Pe lângă exercițiile fizice recomandate pentru osteofite și alte tratamente moderne disponibile în prezent, este indicat si ceaiul de dafin pentru ciocuri.   

Ceai de dafin pentru rinichi

Un studiu realizat în 2014 de Universitatea Iraniană de Farmacie a arătat faptul că extractul de frunze de dafin ar putea ajuta la prevenirea calculilor renali, prin reducerea cantității de uree din organism. Pentru a prepara ceaiul de dafin pentru rinichi, fierbe 5g de frunze de dafin în 200 ml de apă, timp de aproximativ 15-20 de minute, apoi strecoară lichidul şi bea de două ori pe zi.

Ceai de foi de dafin pentru tuse

Frunzele de dafin au efecte carminative (calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale,) expectorant, diaforetic și detoxifiant. Din aceste motive, ceaiul de dafin poate fi utilizat împotriva afecțiunilor respiratorii, precum bronșita, tusea sau răgușeala. Doza recomandată în astfel de situații este de trei ceaiuri pe zi.     

Ceai de dafin pentru ciclu

Datorită proprietăților sale analgezice, ceaiul de dafin ajută la ameliorarea durerilor menstruale, având un efect benefic asupra ciclului neregulat. În plus, el poate fi de folos și în tratamentul sindromului ovarelor polichistice.

Foi de dafin otrăvitoare

Deși unele persoane consideră foile de dafin toxice, nu există studii științifice care să demonstreze acest lucru. Ca orice planta medicinală consumată în exces, dafinul poate dăuna, însă nu se cunosc efecte secundare adverse care să te împiedice să consume cu încredere frunzele de dafin în mâncare sau sub formă de ceai.

În schimb, nu se recomandă consumul frunzelor de dafin întregi, deoarece acestea nu pot fi digerate. Ele se pot bloca în esofag sau poate exista riscul unor perforații la nivelul intestinelor. Ceaiul de dafin este, însă, recomandat în scopuri terapeutice, cu excepția sarcinii și alăptării. Deocamdată nu se cunoaște efectul pe care-l pot avea aceste frunze asupra bebelușului.

Ceai de dafin mod de preparare

Există mai multe modalități de a pregăti un ceai de dafin. Frunzele pot fi folosite la infuzat fie singure, fie în combinație cu portocale sau scorțișoară, pentru o aromă mai deosebită. Iată câteva rețete de ceai de dafin:

Cană transparentă cu ceai de dafin și bețișoare de scorțișoară

1. Ceai de dafin și scortișoară

Combinația de dafin cu scorțișoară are proprietăți antiseptice, diuretice și digestive, reducând gazele și aciditatea din sistemul digestiv.

Ai nevoie de:

  • 1 litru de apă
  • 2 batoane de scorțișoară
  • 5 foi de dafin.

Mod de preparare:

  1. Fierbe apa și adaugă scorțișoara și foile de dafin. Acoperă cu un capac și lasă la infuzat timp de 20 de minute.
  2. Strecoară lichidul și păstrează-l într-un recipient de sticlă.
  3. Bea câte o cană de ceai de dafin cu scorțișoară în fiecare dimineață, pe stomacul gol, apoi o cană după fiecare masă, de 2-3 ori pe săptămână.

2. Ceai de dafin mod de preparare cu portocală:

Ai nevoie de:

  • 4 frunze de dafin
  • Coaja de la o portocală
  • 1l de apă

Ce trebuie să faci:

  1. Pune la macerat frunzele împreună cu coaja de portocală și lasă-le în apă fiartă timp de 4 ore.
  2. Consumă amestecul rezultat în mai multe porții, în fiecare zi pe stomacul gol.

3. Infuzie de frunze de dafin

Ai nevoie de:

  • 10 frunze de dafin
  • 500 ml de apă

Mod de preparare:

  1. Fierbe apa, adaugă frunzele de dafin și stinge focul.
  2. Lasă la infuzat și când se răceşte, consumă lichidul de 3 ori pe zi.

În concluzie, proprietățile terapeutice ale frunzelor de dafin sunt nenumărate, așadar dacă suferi de una din afecțiunile prezentate în acest articol, ceaiul de dafin îți poate fi de folos.

Citește și: Ceai de ghimbir cu scorțișoară pentru imunizare, detoxifiere și pierdere în greutate

Surse foto: iStock.com, Pixabay.com

Articolul urmator
Ce este rambutan și ce beneficii are?
Ce este rambutan și ce beneficii are?
Ce cadou iti va aduce Mos Craciun?
Incepe quiz
Ce cadou iti va aduce Mos Craciun?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (68)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.