Ceai de trandafir: beneficii și mod de preparare
Încântă vizual simțurile într-o grădină, îți ridică instant moralul atunci când le inhalezi parfumul în vază și, evident, câștigă puncte de dragoste și apreciere când sunt dăruiți într-un buchet fabulos. Însă dacă ți-am spune că acum ai și mai multe motive ca să nu uiți să iubești trandafirii? Constituie un ingredient fantastic pentru o cană de ceai grozavă.
Ceaiul de trandafir are multiple beneficii și, cât timp ai la dispoziție petale sau boboci de la această miraculoasă floare, e atât de simplu de preparat. Așadar, lasă să îmbobocească în inima ta dorința de a te relaxa, căci avem cele mai bune vești pentru admiratorii catifelatei flori!
Cuprins
- Ce este ceaiul de trandafiri?
- Beneficiile pe care le are ceaiul de trandafiri
- Cum prepari ceaiul de trandafiri
- Ce gust are ceaiul de trandafir?
- Ce trandafiri se folosesc la ceai
- Ceai de trandafiri: contraindicații
Ce este ceaiul de trandafiri?
Evident, răspunsul simplu ar fi o băutură preparată din petale sau boboci de trandafir proaspeți sau uscați peste care turnăm apă fierbinte și pe care o lăsăm apoi la infuzat. Această băutură pe bază de plante a fost pregătită pentru prima dată, pare-se, în China, cu toată că tradiția e străveche și în India și în Orientul Mijlociu.
Orice tip de trandafir e în esență pretabil la a deveni „subiectul” preferat pentru cana ta de ceai, dar să știi că unele sortimente sunt mai dulci, în timp ce altele au o aromă mai pregnantă sau mai lejeră.
Azi, ceaiul de trandafiri e parte integrată a medicinei tradiționale chineze, cu atât mai mult cu cât se consideră că reglează qi-ul, și anume energia vieții. Conform specialiștilor asiatici, reconfortanta băutură avea rol în diminuarea durerilor menstruale, în îmbunătățirea digestiei, în reducerea oboselii și ameliorarea calității somnului și în eradicarea tulburărilor de dispoziție.
Oamenii de știință au contribuit cu aplomb la această pleiadă de beneficii, alăturând efecte pozitive stârnite de bogatul conținut nutrițional al ceaiului de trandafir, ce include rezerve de vitamina C, A și E, dar și calciu și fier.
Beneficiile pe care le are ceaiul de trandafiri
Crede-ne că o să rămâi perplexă când o să descoperi cât de apreciat e!
Iată ce beneficii îți aduce ceaiul de trandafir!
Poate să aline durerile menstruale. Mai mult de jumătate dintre femei experimentează o formă de disconfort în timpul menstruației, și se pare că acest delicat ceai îți poate sări în ajutor. Conform specialiștilor, alină dismenoreea (durerea resimțită în partea inferioară a abdomenului), dar și crampele, balonarea, tulburările de dispoziție și schimbările hormonale. Studiile au fost la datorie, astfel că o cercetare executată în Taiwan, ce includea 130 de participanți ce consumaseră două căni de ceai de trandafir pe zi, pentru 12 zile, începând cu o săptămână înainte de menstruație, demonstra că această băutură reducea toate simptomele asociate „nesuferitei perioade” și intensifica și starea de bine.
8 motive pentru care sângerezi mai puțin decât de obicei la menstruație
Conține antioxidanți cu numeroase beneficii. Știm deja că antioxidanții reduc efectele negative ale radicalilor liberi, și ceaiul de trandafir abundă în ei: dacă nu ne crezi pe cuvânt, îți spunem că activitatea antioxidantă a acestei băuturi este egală sau chiar mai mare decât a ceaiului verde! Dintre antioxidanți abundă acidul galic, cu proprietăți anticancer, antimicrobi, analgezice și antiinflamatorii, dar și antocianii, „responsabili” cu o memorie mai bună, o inimă mai sănătoasă și o îmbătrânire armonioasă.
Susține sănătatea creierului. Polifenolii din ceaiul de trandafir sunt cei care pot stimula activitatea cerebrală, căci reduc rata de îmbătrânire neuronală și pierderea memoriei.
Câți ani trăiește un pacient cu demență
Pot proteja de cancer. Tot fitonutrienților cu caracter antioxidant trebuie să le fii recunoscătoare din acest punct de vedere. Oamenii de știință consideră că aceste substanțe pot perturba înmulțirea celulelor canceroase.
Te ajută să slăbești. Obții silueta perfectă în timp ce savurezi conținutul nobil al cănii aburinde? Se poate, deși trebuie să te avertizăm că studiile sunt încă în stadiul preliminar. Conform lor, ceaiul de trandafir poate să scadă greutatea pentru că reglează apetitul, stimulează metabolismul și contribuie la oxidarea grăsimilor. Mai mult, această băutură nu conține calorii, minimizându-ți grijile.
Îmbunătățește digestia. Strămoșii noștri din Orientul Antic se confruntau cu constipația cu un gest simplu: pur și simplu smulgeau petalele de trandafir și le consumau proaspete pentru a îmbunătăți digestia. Parcă vedem acum cu alți ochi gestul romantic de a primi un buchet din aceste flori!
Totodată, compușii naturali din trandafir au efecte laxative și diuretice lejere, contribuind la eliminarea toxinelor și la echilibrarea digestiei. Nu ești încă convinsă? Se pare că stimulează și secreția sucurilor gastrice, ameliorând astfel absorbția nutrienților din mâncare.
Nu în ultimul rând, unii cercetători subliniază că trandafirul poate să ajute și la producția bilei, o altă metodă prin care e de ajutor digestiei tale.
Poate să prevină instalarea bolilor cronice. Readucem în scenă antioxidanții, căci încă nu am terminat să le adresăm scrisoarea de recunoștință. Grație capacității polifenolilor de a proteja celulele, suntem apărate de bolile cardiovasculare, de obezitate, diabet și afecțiuni cognitive.
Abundă în proprietăți antiinflamatorii. Ia cu „un grăunte de sare”, cum zic americanii, aceste informații, dar se pare că ceaiul de trandafir poate să reducă durerea asociată rănilor fizice sau artritei. Ba, mai mult, potențialul e comparabil cu cel al aspirinei sau al ibuprofenului, dar fără efecte adverse. Studiile sunt însă în etape preliminare.
Te ajută să adormi. Ceaiul de trandafir trebuie să se odihnească pe noptiera ta, înainte de culcare. Are efect sedativ și reglează eliberarea hormonului somnului, melatonina.
Te menține hidratată. Hei, o știam pe asta, poți exclama, minimizând acest efect benefic. Îți reamintim atunci cu drag că hidratarea previne mai departe pietrele la rinichi, îmbunătățește digestia și înfrumusețează pielea, printre altele. Funcționezi mai bine cu abordarea inversă? OK, atunci iată câteva dintre pericolele asociate deshidratării: oboseală, dureri de cap, crampe musculare, ritm cardiac rapid sau tensiune scăzută.
Susține imunitatea. Pare că lista de beneficii a ceaiului de trandafir nu se mai oprește, nu? Avem aici a mulțumi tot antioxidanților și vitaminei C, care întăresc capacitatea de protecție a organismului. Infecțiile nu mai au nicio șansă, cercetările subliniind și rolul ceaiului de trandafir în reducerea tusei și a congestiei nazale.
Poate să reducă anxietatea. Să știi că nu sunt încă dovezi științifice care să sprijine cu argumente irefutabile aceste afirmații, dar iată că trandafirul poate să calmeze și una dintre cele mai acute afecțiuni ale psihicului, anxietatea. Conține teanină (l-teanină), un aminoacid ce calmează și îmbunătățește funcțiile cerebrale. Și simplul fapt de a inhala aroma delicată a acestui ceai te poate ajuta să te relaxezi!
Poate să înlocuiască cana de cafea. E atât de bun și de benefic sănătății tale încât e posibil să te îndepărteze de cafea. Dar, stai, și cafeaua are beneficii! Are, dar aduce cu sine nervozitate, iritabilitate și aplecare spre anxietate, efecte adverse de care ceaiul de trandafir e străin.
Catifelează și iluminează pielea. Ce filtre de pe Instagram? Minunatul ceai de trandafir le întrece pe toate. Antioxidanții combat fotoîmbătrânirea, capacitatea de hidratare asigură ten luminos și catifelat, vitamina C previne apariția ridurilor și stimulează producția de colagen. Mai mult, proprietățile antiinflamatorii combat roșeața și iritația, iar tu vei arăta de parcă ai fi trecut printr-o epopee zen.
Susține sănătatea scalpului. Nici pielea de pe cap nu a fost uitată, stai liniștită. Aici, ceaiul de trandafir acționează reducând producția de sebum și deci fenomenul de îngrășare al părului, dar și roșeața, mâncărimile și riscul de infecții fungice.
Alte beneficii ale ceaiului de trandafir. Te înțelegem dacă în acest moment deja faci planurile pentru o plantație de trandafiri pe balcon sau în grădina ta, căci elixirul despre care vorbim azi mai poate avea efecte pozitive în reducerea convulsiilor sau a simptomelor unor boli mentale precum demența, în reducerea severității atacurilor alergice, împotriva depresiei, pentru ameliorarea rezistenței la insulină și tratarea bolilor de ficat. Sunt însă puține argumente științifice care să susțină aceste revendicări. Dar experiența tuturor celor care le-au încercat pe propria piele are greutatea sa, nu?
Cum prepari ceaiul de trandafiri
Super simplu, să știi. În general, sunt folosite ori petale de trandafiri, ori boboci, dar în comerț vei găsi și adevărate „poțiuni” formate din extracte de trandafir și alte ingrediente cu care această floare se înțelege de minune.
Fie că alegi eleganța revigorantă a petalelor de trandafiri sau dulceața tinerească a bobocilor, esențială e sursa. Dacă cultivi aceste mărețe flori în grădina ta, ești fericită! Dacă nu, asigură-te că nu au fost tratate cu pesticide. Prin urmare, te sfătuim să eviți să aduni încântată petalele căzute din buchetul cumpărat la florărie, căci nu știi de unde provin și în ce condiții au crescut.
Acestea fiind spuse, poți folosi la infuzie fie două cești de petale spălate în prealabil, proaspete, fie o lingură de boboci sau de petale uscate. Dacă utilizezi floarea în stare fresh, pur și simplu fierbe în apă timp de cinci minute și lasă la infuzat.
Pentru petalele uscate, e recomandat să aștepți până la 20 de minute pentru prepararea ceaiului.
În toate cazurile, să știi că această băutură magică are un gust și mai sofisticat cu miere, scorțișoară sau cu lapte.
Ce gust are ceaiul de trandafir?
Nu te îngrijora dacă nu ai mai băut până acum, e super bun! Aroma sa e lejeră, delicată, dar deprinde note diferite de la o specie la alta.
Unele ceaiuri sunt mai dulci, altele mai amare și mai revigorante. Notele florale sau fructate sunt și ele prezente.
Degustătorii fac diferența în funcție de soi. Se pare că băuturile preparate din R. damascena sunt cele mai dulci.
Ideea e să experimentezi!
Ce trandafiri se folosesc la ceai
Așa cum am specificat și anterior, nu ai interdicții în ceea ce privește soiul de trandafir. Cel mai des întâlnit e Rosa Damascena roz, cu o aromă dulce și moderată. Printre cele mai mult de 130 de specii poți găsi însă și nuanțe amărui sau efervescente.
Dacă vrei să fii mai catolică decât papa, ascultă de ce îți spune temuta FDA (Food and Drug Administration, instituție guvernamentală americană responsabilă cu reglarea alimentației umane și animale). Conform acestor specialiști, doar 4 tipuri de trandafir sunt recomandate pentru ceai: R. alba, R. centifolia, R. damascena și R. gallica.
Dacă preferi să ții cont de experiența chinezilor, întinsă de-a lungul secolelor, află că aceștia preferau Rosa rugosa (Mei Gui Hua).
Mai degrabă, oamenii de știință te sfătuiesc să fii atentă la metoda de uscare a plantelor. Tot mai multe fabrici folosesc energie solară, dar se pare că tot deshidratorul de alimente e cel care prezervă cel mai bine proprietățile plantelor.
Ceai de trandafiri: contraindicații
În mare parte, ceaiul de trandafir e safe. Nu strică însă, dacă ai probleme de sănătate, să ceri și avizul unui medic.
Problematice sunt alergiile și astmul, unii constituenți din trandafir putând acutiza aceste manifestări.
Ceaiul de trandafir poate de asemenea să interfereze și cu efectele și eficiența unor medicamente precum antidepresivele și anticoagulantele.
La supradozaj, poți experimenta diaree, greață, dureri de cap și arsuri stomacale, dar nu ar trebui să îți faci prea multe griji, căci poți consuma fără probleme două cești pe zi fără astfel de preocupări.
Pentru că include vitamina C, ceaiul de trandafir poate să cauzeze și pietre la rinichi; din nou, când vei sorbi cantități industriale. Tot în aceeași situație poate să exacerbeze absorbția fierului, problematică la persoanele cu afecțiuni de acest tip.
Ești însărcinată sau alăptezi? Consumă fără probleme ceai de trandafir!
Cu un conținut admirabil de antioxidanți, vitamine și minerale, cu potențial antiinflamator și atât de multe beneficii, ceaiul de trandafir poate fi o revelație a gusturilor pentru oricine!
Surse foto: iStock
Surse articol: timesofindia.indiatimes.com/, artoftea.com, webmd.com, healthline.com, teapro.co.uk, medicinenet.com