Ceai pentru circulația sângelui: ce și cât să consumi

Cuprins
- Ce fel de ceai este bun pentru circulația sângelui?
- Ceaiul bun pentru circulația sângelui: ceai de ghimbir
- Ceai natural pentru circulația sângelui: ceaiul de coada calului
- Ceai de păpădie, excelent pentru circulația sângelui
- Ceai de salvie, bun pentru circulație, contraindicat gravidelor
- Ceai de urzică pentru circulația sângelui
- Ceai de nuci. Cât trebuie să beau pentru circulația sângelui?
- Cel mai bun ceai pentru circulația sângelui la picioare
Natura oferă leacuri pentru aproape orice problemă de sănătate, așadar poți apela cu încredere la remedii naturiste atunci când te confrunți cu diverse afecțiuni. Circulația sangvină are un rol deosebit de important pentru funcționarea optimă a organismului, iar când aceasta este deficitară, pot apărea diverse probleme precum: mâini și picioare reci, furnicături la nivelul membrelor, paloarea pielii sau senzația de oboseală constantă. Dacă ai și tu astfel de simptome, încearcă să bei un ceai pentru circulația sângelui, vei observa că te vei simți rapid mult mai bine! Află din acest articol ce ceai este bun pentru a stimula circulația sângelui!
Ce fel de ceai este bun pentru circulația sângelui?
Conform cercetătorilor de la Harvard Medical School , persoanele care beau ceai în mod regulat sunt mai puțin predispuse să dezvolte boli cardiovasculare, comparativ cu cele care nu obișnuiesc să bea această băutură. Explicația constă în faptul că ceaiurile din plante medicinale conțin o doză mare de flavonoide care au efecte benefice asupra sănătății inimii și vaselor de sânge. Flavonoidele reduc inflamațiile din corp, iar acest lucru poate, la rândul său, să reducă acumularea de plăci de colesterol din interiorul arterelor.
Studiile pe termen scurt au arătat că ceaiul este bun pentru circulația sângelui deoarece poate îmbunătăți reactivitatea vasculară (cât de bine răspund vasele de sânge la stresul fizic sau emoțional). De asemenea, unele ceaiuri, precum ceaiul negru sau verde pot scădea nivelurile colesterolului rău LDL și pot reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
Astfel, dacă vrei să-ți păstrezi o inimă sănătoasă și să ai o circulație sangvină bună, specialiștii îți recomandă să consumi moderat ceai din următoarele plante medicinale cu un conținut bogat de flavonoide:
- Ceai de arnică. Pe lângă flavonoide, florile de arnică conțin carotenoizi, acizi organici, taninuri, fitosteroli, săruri minerale și vitaminele B1, B2, C și E, care sunt substanțe esențial pentru funcționarea optima a organismului. Ceaiul de arnică are proprietăți antiinflamatoare, îmbunătățește circulația sângelui, încălzește extremitățile (mâini, picioare), ajută la ameliorarea stresului și întărirea imunității.
- Ceai de păducel. Acesta este un ceai bun pentru circulația sângelui deoarece are capacitatea de a întări mușchii cardiaci și forța cu care aceștia pompează sângele. În plus, dilată vasele de sânge și fluidizează lichidul vital, ajutând la reglarea hipertensiunii arteriale și prevenirea cheagurilor și trombozelor. De asemenea, ceaiul de păducel poate reduce nivelul de cholesterol rău LDL și de triglyceride din organism.
- Ceai de gălbenele. Cunoscute încă din vechi timpuri pentru proprietățile lor terapeutice, florile de gălbenele sunt folosite pentru divere scopuri medicinale, în special pentru afecțiuni gastrice. Totuși, puțină lume știe că acest ceai este bun și pentru circulația sângelui. Gălbenele au un conținut bogat de vitamina A, flavonoide, saponine, tanine și carotenoide, substanțe cu efecte antiinflamatorii și antioxidante.
- Ceai de muşetel. Planta aromată și colorată de mușețel are proprietăți antiinflamatoare, calmante și imunostimulatoare. În plus, datorită flavonoizilor din compoziția sa, mușețelul îmbunătățește circulația sângelui, ajută la reducerea tensiunii arteriale și menținerea colesterolului în limite normale.
- Ceai verde. Bogat în antioxidanți puternici, ceaiul verde ajută la relaxarea arterelor și îmbunătățirea circulației fluxului sangvin, prin împiedicarea acumularii de placă în artrere (ateroscleroză). Ingredientul minune din ceaiul verde este considerat a fi epigalocatechin galat-ul sau EGCG. Pe lângă prevenirea aterosclerozei, EGCG poate ajuta la stimularea metabolismului și îmbunătățirea funcției celulelor endoteliale din vasele de sânge. În plus, ceaiul verde scade colesterolul și trigliceridele, reducând riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.
- Ceai negru. Ceaiul negru provine din aceeași plantă ca și ceaiul verde, însă modalitatea de preparare este diferită. Gustul ceaiului negru are o aromă mai intensă decât ceiaul verde, însă la fel de multe proprietăți terapeutice. Unii specialiști îl consideră ca fiind cel mai bun ceai pentru circulația sângelui datorită conținutului bogat de antioxidanți. Ajută la dilatarea vaselor de sânge și reduce nivelul de colesterol și trigliceride din sânge. Totuși, este bine să bei ceai negru în moderație, deoarece conține cofeină și, astfel poate cauza aritmii cardiace.
Alte ceaiuri care conțin flavonoide sunt: ceaiul de soc, tei, ienupăr sau trifoi roșu.
Ceaiul bun pentru circulația sângelui: ceai de ghimbir
Ceaiul de ghimbir reprezintă unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru îmbunătățirea circulației sângelui. Iată de ce:
- Ghimbirul are capacitatea de a reduce tensiunea arterială (atât presiune diastolică, cât și sistolică). Atunci când presiunea pe artere este redusă la minimum, permite fluxului sanguin să circule mai ușor.
- Ghimbirul poate subția sângele. Dacă sângele este mai subțire este mai ușor pentru inimă să-l pompeze în organism.
- Gingerolul prezent în compozițiaghimbirului este responsabil pentru proprietățile antiinflamatorii. Astfel, ceaiul de ghimbir poate reduce inflamațiile de la nivelul vaselor de sânge, îmbunătățind circulația fluxului sangvin. Specialiștii susțin că un consum regulat de ceai de ghimbir poate ajuta la prevenirea cheagurilor de sânge și la reducerea riscului de boli de inimă și ateroscleroză.
Ceai natural pentru circulația sângelui: ceaiul de coada calului
Coada calului este una din cele mai cunoscute plante medicinale. Ea este folosită pentru tratarea mai multor afecțiuni medicale, în special ale tractului urinar și digestiv. Puțini știu că această plantă este bună și pentru stimularea fluxului sangvin, datorită conținutului bogat de antioxidanți. Ceaiul de coada calului este bun pentru circulația sângelui deoarece previne îngroșarea arterelor și relaxează vasele de sânge.
Deși este deosebit de benefică pentru sănătate, există și anumite CONTRAINDICAȚII pentru consumul acestei plante pe perioade îndelungate. Iată care sunt acestea:
- Administrarea de coada calului pe termen lung poate cauza deficit de vitamina B1.
- Nu se recomandă consumul pe perioada sarcinii și alăptării, deoarece nu se cunosc efectele pe care le-ar putea avea asupra fătului.
- Consumul regulat de coada-calului poate duce la eliminarea excesivă a potasiului din organism. Din acest motiv, persoanele cu deficit de potasiu nu ar trebuie să bea un astfel de ceai.
Ceai de păpădie, excelent pentru circulația sângelui
Datorită conținutului bogat de fier din păpădie, ceaiul din această plantă este bun pentru circulația sângelui, Totodată, păpădia ajută la transportul oxigenului din plămâni și restul corpului. În plus, este o sursă bogată de vitamina K, care poate ajuta la prevenirea și combaterea cheagurilor de sânge.
Alte proprietăți ale păpădiei care o determină să fie recomandată pentru circulația sângelui sunt:
- Efect antiinflamator- reduce inflamația vaselor de sânge și îmbunătățește fluxul sangvin
- Reduce hipertensiunea arterială – ajută la scăderea colesterolului rău (LDL) și a trigliceridelor din sânge, prin inhibarea enzimelor responsabile cu digestia grăsimilor.
În plus față de aceste beneficii, ceaiul de păpădie este unul dintre cele mai puternice detoxifiante naturale, așadar este bine să-l consumi în mod regulat.
Ceai de salvie, bun pentru circulație, contraindicat gravidelor
Salvia officinalis face parte din aceeași familie de plante ca menta și este folosită pentru tratarea mai multor afecțiuni de sănătate. Grație conținutului bogat de antioxidanți, ceaiul din salvie este bun pentru circulația sângelui și pentru menținerea sănătății inimii. Unul dintre acești oxidanți, acidul rosmarinic, are proprietăți importante pentru sănătate, inclusiv scăderea inflamației și a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce ajută la îmbunătățirea circulației sangvine. De asemenea, salvia are efecte diuretice și antiinflamatorii, care ajută la îmbunătățirea fluxului de sânge în organism.
Ceaiul de salvie este contraindicat femeilor însărcinate deoarece poate provoca sângerări, contracţii şi avort spontan.
Ceai de urzică pentru circulația sângelui
Ceaiul de urzică face minuni pentru circulația sângelui. El curăță sângele, eliminând toxinele și rezidurile. Acest lucru ajută la transportarea mai bună a substanțelor nutritive și a oxigenului prin corp. De asemenea, urzica ajută la formarea globulelor roșii și a hemoglobinei, reglând inclusiv nivelul de glucoză din sânge.
Pe lânga faptul că acest ceai este bun pentru circulația sângelui, este bine de știut că urzica oferă organismului vitaminele și mineralele de care are nevoie pentru a funcționa optim. Această plantă conține vitamina A, B2, C, K, calciu, magneziu și fier.
Ceai de nuci. Cât trebuie să beau pentru circulația sângelui?
Nucile sunt alimente deosebit de sănătoase pentru organismul uman. Ele conțin multe substanțe nutritive, precum proteine, grăsimi vegetale, fibre, antioxidanți, vitamine și minerale. Cojile de nuci sunt, de asemenea, extrem de benefice, fiind folosite ca remediu naturist pentru mai multe afecțiuni medicale, inclusiv pentru circulația sângelui. Ceaiul de nuci subțiază sângele, astfel inimii îi va fi mai ușor să-l pompeze în întreg organismul. Pentru a fi eficient, ceaiul de nuci trebuie consumat zilnic, de 3 ori pe zi.
Pentru prepararea ceaiului din coji de nucă, ai nevoie de cojile de la 6 nuci și 300 de ml de apă. Nu trebuie decât să pui apa la fiert, iar când începe să facă mici bule, adaugă cojile de nuci înăuntru. Lasă-le la fiert 3-5 minute, apoi pune deasupra un capac. Lasă la infuzat 10 minute și apoi, savurează ceaiul bun pentru circulația sângelui.
Pe lângă ceai, poți prepara și un macerat din coji de nuci. Pentru a-l obține, toacă mărunt coaja de la 20 de nuci uscate, adaugă 500 de ml alcool (alcool alimentar, votcă sau țuică) și lasă amestecul la macerat timp de 2 luni și jumătate. Când este gata, ia câte o linguriță dimineața, pe stomacul gol, dacă ai probleme cu vasele de sânge, inclusiv tromboză.
Cel mai bun ceai pentru circulația sângelui la picioare
Dacă ai picioarele mereu reci, umflate și dureroase, cel mai probabil ai probleme cu circulația sângelui. Dacă vrei să te simți mai bine în câteva zile, îți recomandăm nu un singur ceai pentru circulația sângelui la picioare, ci mai multe. Iată care sunt acestea:
- Ceai de fructe de măceș
- Ceai de hibiscus
- Ceai de frunze de gingko biloba
Cum te ajută aceste ceaiuri la circulație?
Aceste plante îmbunătățesc circulația periferică, dilatând vasele de sânge de la nivelul mâinilor și picioarelor. În plus, ele au un efect detoxifiant, diuretic și antiinflamator, ajutând la curățarea sângelui și eliminarea toxinelor. Se recomandă o cură de ceai de 2 luni, cu pauză o săptămână și apoi reluarea tratamentului încă 1 lună. Bineînțeles, pe lângă consumul de ceai pentru circulația sângelui, este important să eviți sedentarismul și statul mult în picioare. Exercițiile fizice regulate (nu neapărat intense) activează circulația sangvină, așadar mergi la plimbare, la înot sau cu bicicleta, dacă vrei să nu mai ai astfel de probleme de sănătate.
Unde poți găsi ceai pentru circulația sângelui?
Unele ceaiuri le poți face chiar tu acasă, însă dacă îți este mai ușor să cumperi, poți găsi la orice plafar sau farmacie. Poți opta fie pentru o singură plantă (de exemplu păpădie, gălbenele sau păducel), fie poți alege o combinație de plante. Găsești ceai pentru circulatia sangelui la Fares sau la alți producători locali, la un preț mai mult decât rezonabil. Ceaiurile de la companiile românești sunt foarte accesibile, o cutie de ceai pentru circulația sângelui nu depășește prețul de 10 ron.
Așadar, nu există un singur ceai bun pentru circulația sângelui, sunt mai multe plante medicinale care te pot ajuta. Alege-l pe cel care-ți place cel mai mult, însă consumă-l în mod regulat pentru a avea vreun efect. Nu uita să discuți înainte cu un medic, pentru a fi sigură că nu interferează cu medicamentele pe care le iei și nu-ți afectează starea de sănătate!



Surse foto: iStock.com