Cei mai periculoși îndulcitori. Te pot îmbolnăvi de diabet

Cei mai periculoși îndulcitori. Te pot îmbolnăvi de diabet

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Îndulcitorii au fost introduși pe piață în 1950, iar cercetările științifice ulterioare i-au asociat cu multe efecte adverse periculoase. Aceștia au avut ca rol satisfacerea poftei de dulce, fără a adăuga calorii dietei. Așadar, sunt folosiți ca alternativă a zahărului rafinat și a îndulcitorilor naturali. Totuși, se pare că efectele negative pe care le au pur și simplu nu merită sacrificiul de a-i include în dieta noastră. Aceste substanțe dulci false pot duce la simptome precum dureri de cap, migrene, luare în greutate și chiar boli cardiovasculare, conform ncbi.nlm.nih.gov.

Un studiu din 2017 a arătat că îndulcitorii sunt legați, dimpotrivă, de luarea în greutate, nu de slăbit, în ciuda faptului că majoritatea oamenilor îl folosește în controlarea caloriilor. Așadar, aceste substanțe cresc indicele de masă corporală, ducând la apariția sindromului metabolic, dar și a diabetului de tip 2, conform jwatch.org.

O altă lucrare științifică a arătat că băuturile cu îndulcitori consumate în fiecare zi cresc cu 35% riscul de a dezvolta sindromul metabolic și cu 67% de a face diabet de tip 2, conform care.diabetsjournals.org. Totuși, care sunt îndulcitorii pe care nu ar trebui să îi consumăm?

bol cu bomboane

Cei mai comuni îndulcitori

Înainte de a afla care sunt cei mai periculoși îndulcitori, trebuie să știi care sunt cei mai comuni aditivi pe care îi găsești în alimentația ta. Aceștia sunt extrem de periculoși și pot să îți afecteze starea de sănătate. Așadar, înainte de a afla care sunt îndulcitorii pe care trebuie să îi excluzi complet din dieta ta, trebuie să recunoști aceste substanțe pe etichete.

Iată care sunt cei mai comuni îndulcitori, conform draxe.com:

- Aspartam

- Acesulfam de potasiu (sau Acesulfam K)

- Alitam

- Ciclamat

- Dulcin

- Equal

- Glucin

- Kaltame

- Mogroside

- Neotame

- NutraSweet

- Nutrinova

- Phenlalanine

- Saccharin

- Splenda

- Sorbitol

- Sucralose

- Twinsweet

- Sweet 'N Low

- Xylitol

Unde găsești acești îndulcitori periculoși

Îndulcitorii se pot găsi în orice mâncăruri preparate, medicamente și băuturi. Iată câteva exemple la care cu siguranță nu te-ai fi gândit până acum:

1. Pastă de dinți și apă de gură

2. Vitaminele masticabile ale copiilor

3. Sirop de tuse și alte medicamente lichide

4. Gumă de mestecat

5. Apă aromată fără calorii și alte băuturi asemănătoare

6. Băuturi alcoolice

7. Dressing-ul salatei

8. Iaurt înghețat și alte deserturi înghețate

9. Bomboane

10. Prăjituri la cuptor

11. Iaurt

12. Cereale pentru micul dejun

13. Gustări preparate

14. Sucuri de fructe „light” sau alte băuturi de dietă

15. Cărnuri procesate

16. Gumă cu nicotină

jeleuri

 Top 5 cei mai periculoși îndulcitori

 Deși am văzut mai sus că sunt foarte mulți îndulcitori care se pot afla în mâncarea sau băutura preferată și pe care trebuie să îi eviți, există 5 îndulcitori pe care nu ar trebui să îi consumi cu orice preț. Iată care sunt aceștia, conform draxe.com:

1. Aspartam (Equal, NutraSweet, NatraTaste Blue)

Aspartamul a fost aprobat de U. S. Food and Drug Administration (Ministerul alimentatiei publice) acum 35 de ani.În prezent, face parte din peste 6000 de alimente și băuturi, peste 500 de medicamente. Potrivit unui studiu, aspartamul poate afecta memoria și poate crește stresul oxidativ în creier. Femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să evite acest îndulcitor, conform ncbi.nlm.nih.gov. De asemenea, în sursa menționată mai sus este subliniat și faptul că femeile care consumă acest îndulcitor în timp ce sunt însărcinate predispun copiii bolilor metabolice și obezității. Printre efectele comune ale aspartamului se află durerile de cap, migrenele, tulburările de comportament, amețeala și episoadele de manie.

2. Sucralose (Splenda)

Această substanță a fost inițial folosită pentru insecticide, nu pentru a fi consumată. Este de 600 de ori mai dulce ca zahărul și poate crea dependență. Mai mult, gătită la temperaturi ridicate, poate avea un efect toxic asupra organismului, conform ncbi.nlm.nih.gov.

3. Acesulfam K (ACe K, Sunette, Equal Spoonful, Sweet One, Sweet 'n Safe)

Acest îndulcitor se găsește în guma de mestecat fără zahăr, băuturile alcoolice, bomboane și iaurturi dulci. Compușii chimici din acest îndulcitor pot provoca amețeli, tulburări de comportament, anumite tipuri de cancer, afecțiuni ale ficatului și rinichilor, probleme de vedere și chiar autism, conform ncbi.nlm.nih.gov. 

4. Saccharin (Sweet 'N Low, Sweet Twin)

În 1970, se credea despre această substanță că poate duce la apariția cancerului de vezică urinară. Din nefericire, face parte din majoritatea medicamentelor pentru copii, inclusiv aspirină masticabilă, sirop de tuse ș.a. Acest îndulcitor duce la apariția fotosensibilității, a amețelii, a tulburărilor digestive, tahicardiei și a anumitor tipuri de cancer, conform ncbi.nlm.nih.gov.

5. Xylitol (Sorbitol, Erythritol, Maltitol, Mannitol)

 Acest tip de îndulcitor nu este absorbit cum trebuie de organism și poate duce la numeroase reacții alergice în cazul persoanelor sensibile.  Așadar, poate provoca balonare, crampe și diaree. De asemenea, nici animalele nu ar trebui să consume aceste îndulcitor, deoarece este toxic îndeosebi în cazul câinilor.

 Alternative sănătoase ale îndulcitorilor

Atunci când simți nevoia de ceva dulce, poți încerca fără probleme alternativele sănătoase precum siropul de arțar, zahărul de cocos, ștevie, piure de fructe sau miere. De asemenea, mai poți adăuga arome naturale alimentelor pe care le consumi pentru a compensa nevoia de dulce. Aromele de vanilie, cacao, scorțișoară și lemn dulce te pot ajuta să reduci nevoia de dulce. Dacă vrei să consumi o băutură dulce, poți să îți faci acasă apă aromată, suc de fructe sau ceai.

Renunță la acești îndulcitori periculoși pentru sănătate și alege, în schimb, alternative sănătoase, care nu îți afectează sănătatea!

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Legătura mai puțin cunoscută dintre depresie și insomnie
Legătura mai puțin cunoscută dintre depresie și insomnie
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?
Incepe quiz
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.