Cele mai bune alimente pentru stimularea activității cerebrale
Creierul este, incontestabil, cel mai complex și misterios element de cercetare a Universulului, prin prisma tuturor simțurilor, experiențelor și gândurilor. Creierul funcționează total dependent de fiecare mișcare a noastră și ne oferă exact ceea ce îi comandăm, conștient sau nu.
Așa cum corpul, pentru o cât mai bună funcționare, are nevoie de aportul unor alimente anume, la fel și creierul necesită anumite substanțe nutritive care să-i stimuleze activitatea și să-i mențină sănătatea și buna funcționare. Deși ocupă, ca spațiu, doar 2% din corpul nostru, creierul consumă mai mult de 20% din energia acestuia.
Principalele alimente de care creierul are nevoie pentru o funcționare ca la carte
Broccoli. Sursă extraordinară de vitamina K (stimulent al activității cognitive), broccoli nu ar trebui să lipsească din alimentația oferită creierului. Cercetătorul nutriționist Kerry Torrens a raportat că broccoli, fiind bogat în compuși numiți glucozinolati, poate încetini descompunerea neurotransmitătorului numit acetilcolină, de care avem nevoie pentru ca sistemul nervos central să funcționeze corect și să ne păstreze creierul și amintirile. Când nivelurile de acetilcolină scad, se instalează boala Alzheimer.
Nucile. E suficient să privești miezul unei nuci pentru a-ți da seama că se află în strânsă legătură cu creierul. Creier în miniatură, nuca, bogată în vitamina E, susține activitatea cerebrală și previne îmbătrânirea precoce, conform Institutului American de Epidemiologie.
Semințele de dovleac. Bogate în zinc, semințele de dovleac reprezintă desertul preferat al creierului și sunt esențiale pentru imbunătățirea memoriei. Cu un conținut considerabil de magneziu, vitamina B și triptofan, substanțe asemănătoare serotoninei, semințele de dovleac ar trebui să fie parte din meniul zilnic pe care să îl oferi creierului tău.
Ouăle. Alimente aparent banale, la îndemâna tuturor, ouăle sunt spectaculoase pentru creier. Bogate în vitaminele B6 și B12, ouăle sporesc activitatea cerebrală, încetinesc îmbătrânirea și previn boala Alzheimer. Totodată, acestea sunt bogate în acid folic, element important care te ajută să fii mai pozitivă!
Astăzi, când demența cerebrală, în cazul persoanelor tot mai tinere, a devenit o obișnuință, oxigenarea corectă a creierului este obligatorie. În acest caz, sfecla este o sursă extraordinară de nitrați naturali, care ajută atât la buna oxigenare a creierului, cât și la buna circulație a fluxului de sânge și la sănătatea cardiovasculară.
Afinele, datorită antioxidanților, au avantajul de a activa eliberarea de dopamină în creier, reducând stresul. O porție de afine pe zi poate face minuni pentru întreținerea sănătății creierului și, până la urmă, a întregului organism.
Ciocolata neagră. Deși, indiscutabil, preferăm ciocolata cu lapte, tableta neagră rămâne cea mai sănătoasă variantă, benefică funcționării corecte a creierului. Cu un conținut bogat de teobromină, ciocolata neagră ne ajută să avem o stare mai bună, mai multă energie și un tonus ridicat. Concentrarea e și ea un efect important al consumului de ciocolată neagră, amăruie.
Un studiu recent arată că, peștele, consumat adesea, contribuie la sănătatea creierului, îmbunătățind semnificativ memoria și stimulându-i funcționarea cu mai mult de 15%.
Curcuma, prin producerea de curcumină, antioxidant antiinflamator, contribuie la procesul de producere de noi celule ale creierului.
Aceste alimente pentru creier, consumate în mod regulat, ajută considerabil la o funcționare corectă a activității cerebrale.
În clipul de mai jos găsesti câteva informații la îndemâna ta, oricând!
Deși cercetările care leagă dieta și demența sunt încă în fază incipientă, există câteva relații importante între substanțele nutritive și sănătatea creierului care merită explorate. Având o dietă sănătoasă, creierul are o mai mare putere de evitare a bolilor. Dacă dieta este dezechilibrată, indiferent de motiv, îți recomandăm să iei în considerare un complex multivitaminic și mineral și un supliment de acizi grași Omega 3. Dacă intenționezi să iei un supliment, cel mai bine este să discuți acest lucru cu medicul, încurajează nutriționistul Kerry Torrens.
Pentru ajutor în menținerea sănătății creierului, poți încerca WELLTEEN, tablete naturale de la Vitabiotics, recomandate mai ales adolescenților, pentru a-i spriji în activitatea intelectuală prelungită. Wellteen conține fier si zinc - cu rol important în funcționarea neurologică normală, în special în perioada de suprasolicitare intelectuală, fiind extraordinar și pentru vegetarieni. |
Vitaminele A, C, E, complexul de vitamine B, Zincul, Seleniul, Magneziul și Fierul cresc imunitatea și îmbunătățesc sistemul osos. Sănătatea nu a fost niciodată mai la îndemână!
Produsul poate fi gasit online pe vavianpharma.ro si in farmacii.
Surse foto: iStock