Cele mai eficiente trucuri pentru a scăpa de durerile de articulații apărute iarna

Cele mai eficiente trucuri pentru a scăpa de durerile de articulații apărute iarna
Paula Rotaru
Vineri, 08.12.2017

Cuprins

O vorbă din bătrâni spune că durerile de articulaţii pot prezice vremea. Multe persoane cred că ploile şi vremea rea sunt „anunţate” de articulațiile înțepenite, iar acest lucru ar putea avea o legătură cu scăderea presiunii atmosferice.

Potrivit medicului reumatolog Bonita S. Lidman, profesor la Universitatea de Medicină din Vermont, „această predicție ar putea avea un sâmbure de adevăr”. Studii realizate în trecut, publicate de fundația Arthritis, au arătat că, într-adevăr, cu cât presiunea atmosferică este mai scăzută, cu atât durerile articulare sunt mai intense. Iar acest fenomen meteo, cu umiditate crescută și presiune scăzută, are loc în special toamna și iarna. Iată, deci, că oamenii au dreptate când spun, de exemplu, că „durerea mea de genunchi anunță vreme rea”.

Acten Joint Pain Treatment

Sursa foto: Flickr @ Aron Carls

Dacă este sau nu adevărată legătura dintre durerile articulare și vremea rea, rămâne de studiat pe viitor, însă un lucru e cert: există soluții pentru a scăpa de durerile articulare iarna, altele decât medicamentele, care pot avea reacții adverse, dacă sunt administrate pe termen lung. Căldura, hidratarea, masajul și suplimentele alimentare sunt doar câteva dintre trucurile la care poți apela pentru ameliorarea durerilor.

Descoperă mai jos care sunt cele mai eficiente remedii pentru a scăpa de nesuferitele dureri de articulații apărute iarna!

Soluții naturale pentru a scăpa de durerile de articulații 

Poartă haine călduroase și încălțăminte confortabilă

Temperaturile scăzute pot înrăutăți durerile de articulații iarna, însă poți preveni acest lucru îmbrăcându-te corespunzător. Așadar, poartă pantaloni groși, mănuși care să-ți țină de cald și un fular pufos de lână. Pentru că efortul de a merge prin zăpadă este destul de mare, ai grijă să te îmbraci în straturi, pentru a evita transpirația, care poate amplifica senzația de frig. La fel de importantă ca îmbrăcămintea este încălțămintea, care trebuie să asigure confort, stabilitate și protecție antialunecare.  

Hidratează-te și ține sub control umiditatea din cameră

Pe timp de iarnă, umiditatea din locuințe scade, ca urmare a creșterii temperaturii interioare față de cea exterioară. Specialiștii atrag atenția că umiditatea relativă optimă din locuințe pe timpul iernii trebuie să fie între 40 și 60%. Scăderea sub acest nivel a umidității poate favoriza uscarea pielii, apariția problemelor respiratorii și deshidratarea. Potrivit unui studiu publicat în 2015 în revista Experimental Physiology, deshidratarea este una dintre cauzele principale ale exacerbării durerilor articulare. Prin urmare, bea mai multă apă și lichide calde și ia câteva măsuri pentru a controla umiditatea din cameră, cum ar fi:

  • Montează un umidificator care eliberează aburi reci în cameră.
  • Nu seta caloriferul sau centrala la o temperatură prea crescută – pe timp de iarnă, temperatura optimă din camera de zi trebuie să fie între 19 și 22 de grade Celsius, cea din dormitor – 16-18 grade Celsius – iar cea din baie nu trebuie să depășească 24 de grade Celsius.
  • Ține plante în cameră, pentru că acestea cresc umiditatea în mod natural (ferigă, trandafir, filodendron etc.).
  • Folosește-te de obiectele decorative, umplându-le cu apă; aceasta se va evapora treptat, reglând umiditatea din cameră.

Cyathea cooperi, june 4 09

Sursa foto: Flickr @ anderse79

Încearcă să slăbești

Potrivit unui raport publicat în The Journal of the American Medial Association (JAMA), kilogramele în plus pun o presiune uriașă asupra articulațiilor, cauzând durere. Din acest motiv, dar nu numai, este esențial să ajungi la o greutate normală. Studiile arată că durerile de genunchi cauzate de artrită sunt semnificativ ameliorate dacă slăbești.

Află aici care este cea mai bună dietă în funcție de greutate și nu uita nici de mișcare! Cu cât ești mai activă, cu atât mai puțin vei resimți durerile articulare iarna, arată un studiu realizat în 2015, publicat în revista Arthritis Care & Research.

Dacă nu ești adepta mișcării în aer liber, mai ales când afară plouă sau ninge, specialiștii îți recomandă exercițiile ușoare făcute în casă sau la sală. Stretchingul, yoga, înotul, pedalatul la bicicleta eliptică și joggingul pe banda de alergare sunt doar câteva din exercițiile care pot ameliora durerile articulare.

123596314

Sursa foto: Flickr @ Drugvilla

Fă o baie caldă și lasă-te masată

Înotul într-o piscină cu apă caldă sau o baie fierbinte este o metodă excelentă de a scăpa de durerile articulare iarna. Însă ai grijă să nu ieși imediat după baie afară, la temperaturi foarte scăzute, ci să-ți lași mai întâi corpul să își regleze temperatura internă.

Pentru că durerile de articulații pot fi cauzate și de inflamațiile musculare, un masaj periodic va face minuni pentru starea ta de bine. Permite-ți răsfățul de a te lăsa masată timp de o oră, o dată pe săptămână, iar durerile vor fi semnificativ reduse.

Potrivit unei cercetări publicate în 2015, în The Journal of Alternative and Complementary Medicine, masajul efectuat săptămânal, timp de cel puțin două luni, ameliorează vizibil durerile de articulații. Îți recomandăm, totuși, masajul realizat la un salon profesionist, unde experții știu întocmai cum să te maseze pentru a elibera presiunea din mușchi și articulații. O altă variantă este acupunctura, o procedură despre care aceeași cercetare afirmă că diminuează durerile articulare și induce o stare de relaxare profundă.

Suffering from Chronic Joint Pain?

Sursa foto: Flickr @ Keith Chambers 

Apelează la suplimente alimentare

Nivelurile scăzute de vitamina D pot crește sensibilitatea articulațiilor, favorizând apariția inflamațiilor și a durerii, arată un studiu publicat în revista Pain Management. De asemenea, carența de vitamina D crește riscul de osteoporoză, numită și „boala oaselor fragile”, de care suferă una din șase femei la nivel mondial.

Pentru că vitamina D nu poate fi produsă de organism decât în prezența soarelui, care se lasă rar văzut în sezonul rece, sunt indicate suplimentele alimentare și alimentele fortificate în vitamina D, cum ar fi laptele de soia, cerealele, ciupercile și citricele.

O altă substanță nutritivă de care ducem lipsă și care poate reduce nivelul inflamațiilor este acidul gras Omega 3, care se găsește în pește, pe care nu obișnuim să îl consumăm atât de des cât ar trebui, de 2-3 ori pe săptămână. Pentru a beneficia de efectele pozitive ale acizilor grași Omega 3, poți lua suplimente cu ulei de pește, care ameliorează durerile de articulații. Însă nu depăși doza zilnică recomandată de medic, pentru că excesul de Omega 3 crește riscul de hemoragii.

Pentru a ține la distanță durerile articulare iarna, Vavian Pharma îți recomandă Jointace Original, un supliment alimentar care contribuie la menținerea supleții și flexibilității articulațiilor, ideal pentru toate vârstele. Conține glucozamină, condroitină, extract de ghimbir, vitamine (C, D, E, B12) și minerale (zinc, mangan, cupru, seleniu), ingrediente active care reduc inflamația și previn durerile de articulații. Preț 50,14 lei


Surse foto: Pexels, Flickr

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Fenilalanina: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Miercuri, 23.04.2025
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 13.10.2024
Ceai de fenicul: beneficii și proprietăți
Raluca Margean | Joi, 28.11.2024

Ne găsești pe