Cele mai bune 7 remedii impotriva racelii

Cele mai bune 7 remedii impotriva racelii

Masha Florea

Desi te-ai ferit toata toamna de raceala, acum, la inceput de iarna ai reusit sa iei infectia de la colega de serviciu, de la partenerul tau sau de la copilul racit al prietenei care a venit in vizita la tine zilele trecute. Cert e ca ai febra, o stare de somnolenta, dureri articulare si musculare, dureri de cap si iti curge nasul sau este infundat. Iata cateva trucuri pentru a scurta durata racelii.

Consuma lichide


In urma febrei, rinoreei si chiar lacrimatiei, organismul tau are tendinta sa se deshidrateze. Acest fapt il va impiedica sa se apere eficient impotriva agentului infectios, iar infectia va dura mai mult. Asadar, este absolut necesar sa te hidratezi corespunzator, consumand multa apa, ceaiuri si sucuri naturale.

Cu toate ca o vorba din popor spune ca atunci cand esti racit un pahar de tuica va face minuni, alcoolul, ca si cafeaua, are efect diuretic, ajutand la eliminarea apei din organism, accentuand deshidratarea. Din aceasta cauza, este bine sa eviti alcoolul, cafeaua si sucurile care contin cafeina, incluzand aici si energizantele.

Mananca lamai


Sau mai bine le storci pana obtii jumatate de pahar de zeama de lamaie, pe care o diluezi cu inca jumatate de pahar de apa. Lichidul astfel format poate fi folosit pentru a face gargara, avand un efect local puternic importiva microorganismelor care determina durerea in gat.

Lamaile au un continut crescut de antioxidanti si vitamina C, iar o parte din efectele benefice asupra organismului sunt cele antibacteriene, antivirale dar si proprietatea de stimulare a sistemului imunitar. In plus, poate avea efect decongestionant respirator si pulmonar (ajuta la eliminarea mucusului).

Prepara urmatoarea reteta: fierbe 200 ml de apa impreuna cu jumatate de ceapa si o lamaie taiata bucati. Pentru a beneficia de proprietatile acestui lichid, trebuie sa bei cate o cana de 3-4 ori pe zi. Daca nu iti place gustul poti sa adaugi si miere (pentru ca este amar).

lamai si storcator

Odihneste-te


Stresul de la serviciu, treburile casnice si efortul fizic nu iti aduc niciun folos atunci cand esti racita. Incearca sa nu te fortezi sa faci treaba sau sport, intrucat acestea stimuleaza circulatia sangvina, potentand imprastierea virusului in organism, intarziind astfel insanatosirea. Este indicat sa te odihnesti atat cat simti nevoia, in special pentru ca in timpul somnului organismul se poate regenera si poate produce mai multi anticorpi pentru a lupta cu infectia. Daca nu poti dormi, intinde-te in pat intr-o pozitie cat mai confortabila si incearca sa ai o activitate cat mai relaxanta: urmareste un film sau citeste o carte.

Supa de pui


Am invatat de la bunicii nostri sau din filmele americane ca supa de pui (de fapt, orice supa) este recomandata atunci cand esti racita. Iata si motivul: lichidul cald ajuta la reducerea congestiei, in special a celei nazale. De altfel, printre remediile chinezesti impotriva infectiilor respiratorii superioare se numara supele picante, ele avand un puternic efect de drenare a secretiilor respiratorii.

supa de pui in bol alb


Foloseste un umidificator


Daca ai nasul infundat este bine sa incerci sa stai intr-un mediu umed, pentru ca mucoasa nazala sa nu se usuce. Ca si alternativa la umidificator, poti opta pentru inhalarea aburului produs prin fierberea apei. De asemenea, iti poti face propria sauna la tine acasa: un dus (sau o baie) fierbinte iti va desfunda nasul si iti va alina durerile musculare.

Scapa de congestia faringiana cu sare de bucatarie


Amesteca un pahar de apa calda cu jumatate de lingurita de sare si apoi fa gargara. Sarea va atrage apa din mucoasa faringiana congestionata, calmand astfel durerea si facand procesul inghitire mai facil.

sare de bucatarie si lingura

Foloseste condimente


In special usturoi si ghimbir. In timp ce usturoiul iti intareste sistemul imunitar, ghimbirul calmeaza greata si diminueaza inflamatia de la nivelul foselor nazale.

Medicamentele: le poti evita

Suntem obisnuiti sa fugim la farmacie pentru cele mai usoare raceli. Spre deosebire de remediile naturale, in cazul racelilor, medicamentele au un raport risc-beneficiu care inclina in favoarea riscului. Majoritatea sunt simptomatice (inlatura simptomele, dar nu lupta impotriva cauzei), deci nu scad durata bolii, dar prezinta efecte adverse.

Alege picaturi nazale pe baza de solutie salina in locul celor care contin substante farmaceutic active (daca alegi sa le folosesti pe acestea din urma, ele nu trebuie utilizate mai mult de 3 zile, deoarece dau recaderi ale congestiei nazale). Antitusivele prezinta efecte adverse puternice la copiii mici, incluzand si deprimarea centrului respirator, astfel ca ele trebuie evitate la copiii sub 2 ani.

Bineinteles, daca simptomatologia este puternica si greu de suportat, medicamentele reprezinta solutia pe care trebuie sa o alegi. Este bine sa mergi la medic daca raceala nu se rezolva in 10-14 zile sau daca simptomele se accentueaza.
Articolul urmator
Medicamente pentru digestie: cele mai bune vitamine si minerale pentru digestie
Medicamente pentru digestie: cele mai bune vitamine si minerale pentru digestie
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (21)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Elena Barabula
    13 decembrie 2012 10:10

    Remedii impotriva racelii.