Difteria - simptome, diagnostic, tratament

Chiriac Iulia

Exista boli care prin vaccinare pot fi prevenite si chiar eradicate. In lume nu mai exista variola. In Romania, datorita vaccinarii incepand de la nastere, evolutia difteriei a scazut drastic.

Ce este difteria?

Difteria este o afectiune acuta caracterizata prin manifestari datorate infectiei cailor respiratorii superioare si manifestari sistemice datorate efectului toxinei difterice. Toate celulele umane au receptorul pentru toxina difterica, astfel incat toate tesuturile pot fi afectate in cadrul difteriei.

Cauza este reprezentata de infectia cu Corynebacterium  diphtheriae, o bacterie care se gaseste in tractul respirator superior, in plagi, pe tegumentele persoanelor infectate sau la purtatori sanatosi.

Transmiterea difteriei se face direct prin contact cu persoanele infectate sau pe cale aerogena (stranut, tuse).

Simptomele difteriei

Difteria  prezinta o perioada de incubatie de aproximativ 7 zile. Primele mainifestari apar dupa o saptamana de la contactul infectant.

Exista 2 faze ale evolutiei difteriei: o faza initiala cu faringita severa cu membrane care pot determina sufocare si o a doua faza, tardiva, sistemica determinata de efectele toxinei circulante asupra tesuturilor.

Simptomele si semnele difteriei sunt:

- la debut: astenie, anorexie, febra, dureri faringiene;

- edem important al regiunii submandibulare si cervicale anterioare cu limfadenopatie ce determina aspectul de "gat de taur";

- raguseala;

- tuse uscata;

- respiratie zgomotoasa si prelungita;

- prezenta unei membrane asimetrice la nivelul amigdalelor, adenopatie cervicala;

- secretii nazale purulente sau sero-sanguinolente;

- ulcere tegumentare cu margini edematiate care nu se vindeca la tratament obisnuit;

-caracteristica difteriei este formarea unei membrane la nivelul unei plagi care nu se vindeca;

- tahicardie, marirea frecventei cardiace;

- paloare.

difterie

Complicatiile difteriei

Infectia cu C. diphtheriae determina o serie de complicatii sistemice aparute ca urmare a prezentei toxinei in sange:

- complicatiile cardio-vasculare (miocardita) pot surveni in primele 2-4 saptamani de la debutul bolii si sunt insotite de astenie progresiva, dispnee, insuficienta cardiaca, uneori stop cardiac;

- complicatii neurologice cu paralizia valului palatin si imposibilitatea alimentatiei corecte, paralizia nervului oculomotor ce determina tulburari de vedere si polinevrita periferica.

- complicatii renale care pot evolua catre insuficienta renala acuta sau cronica;

- suprarenalita toxica prin leziuni hemoragice sau degenerative.

Stabilirea diagnosticului de difterie

Exista o serie de persoane predispuse la infectia cu C. diphtheriae: cele care nu au fost vaccinate pentru difterie sau au intrat in contact cu persoane cu aceasta afectiune. Si persoanele care au calatorit intr-o regiune in care difteria nu a fost eradicata (Africa, Asia) prezinta un risc crescut.

Prezenta unei membrane amigdaliene asimetrice, aderente, insotita de adenopatie si tumefierea (umflarea) regiunii cervicale la o persoana cu febra, stare generala alterata, astenie, paloare sunt elemente sugestive pentru diagnosticul de difterie.

Confirmarea diagnosticului se realizeaza prin efectuarea examenelor de laborator:

- izolarea C.diphtheria din diferite prelevate (tampon nazal, faringian);

- testul Elek- demonstreaza prezenta toxinei in sange;

examen microscopic direct.

Tratamentul difteriei

Difteria este o boala infecto-contagioasa, grava, care necesita o schema complexa de terapie. Tratamentul difteriei include:

- tratament specific cu Antitoxina difterica cu scopul de a neutraliza toxina care nu estefixate pe celule;

- antibioticele stopeaza producerea de toxina la pacientii infectati (Panicilina,Eritromicina). Dupa 48 de ore de tratament cu antibiotice pacientii nu mai sunt contagiosi. Tratamentul difteriei dureaza 14 zile.

- suport nutritiv (alimente bogate in toate principiile energetice: carne, lactate,fructe, legume);

- repaus strict la pat in cursul perioadei acute de difterie (timp 30-60 de zile).

Prevenirea difteriei

Difteria afost tratata cu succes inca din 1913 cand a fost creat vaccinul compus din toxina difterica denumita anatoxina. Din 1940 se realizeaza profilaxia difteriei prin vaccinul combinat DTP (diftero-tetano-Pertussis). Imunizarea in copilarie determina persistenta antitoxinei pana in perioada adulta, cand este necesar un nou rapel, de aceasta data cu toxoid difteric.

Rapeluri regulate cu toxoid difteric sunt importante pentru adultii care calatoresc in zonele in curs de dezvoltare in care difteria reprezinta o problema de sanatate.

Articolul urmator Sindromul Ramsay-Hunt: cauze, simptome și tratament

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (16)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.