Constipatia-simptome,diagnostic,tratament.

Constipatia-simptome,diagnostic,tratament.

Bulgaru Cristina Maria

Constipatia ar parea a fi un lucru banal insa cercetarile si realitatea au aratat contrariul.

Aceasta mica "neplacere" odata instalata ne poate crea mari probleme-una dintre cele mai temute complicatii ale sale fiind cancerul colorectal. 


Dar mai intai ce este constipatia?

Constipatia este un simptom ce se caracterizeaza prin frecventa redusa si dificultatea in evacuarea materiilor fecale.Termenul medical care denumeste acest simptom este coprostaza.

Adultii au de obicei intre 5-21 de scaune/saptamana, scaderea frecventei sub pragul inferior pune diagnosticul de constipatie.

Majoritatea persoanelor au 2 scaune pe zi,dimineata si seara,considerandu-se constipati cand au un singur scaun si din acest motiv isi autoadministreaza laxative - total gresit.


De ce apare constipatia?

Cauza cea mai frecventa care duce la aparitia constipatiei este reprezentata de neindeplinirea corecta a functiilor intestinului gros.Pentru a intelege cum poate sa apara constipatia trebuie sa cunoastem care sunt rolurile indeplinite de intestinul gros:

- elimina o parte din apa din organism, in materiile fecale
- depoziteaza materiile fecale
- favorizeaza eliminarea acestora prin contractiile muschilor din peretii intestinului gros.

Astfel constipatia se poate instala:

- cand colonul absoarbe mai multa apa decat ar trebui ceea ce duce la formarea unor scaune de consistenta tare care sunt greu de eliminat
- cand contractiile colonului nu sunt eficiente si fecalele nu sunt impinse de-a lungul intestinului gros,neputand astfel sa fie eliminate
- Cand subiectul nu poate sa elimine materiile fecale, inperforatia anala (congenital) sau obstacol pe traiectul intestinului sau la nivelul sfincterului anal.

Si greselile in ceea ce priveste alimentarea corecta pot determina instalarea constipatiei.Dintre acestea cele mai des intalnite sunt:

-consumarea unei cantitati insuficiente de lichide:este recomandat a se consuma 2 l de lichide zilnic;lichidele au rolul de a da volum fecalelor dar si de a creste fluiditatea colonica.
-o dieta saraca in fibre alimentare:fibrele au rolul de a preveni aparitia scaunelor de consistenta tare,si se regasesc in fructe,legume dar si cereale.


Pe langa cauzele enumerate, la instalarea constipatiei contribuie si urmatorii factori de risc:

-ignorarea nevoii de a defeca: determina ceea ce se numeste constipatie habituala
-curele de slabire:deoarece sunt sarace in fibre
-lipsa de miscare:incetineste activitatea colonului incetinand totodata si eliminarea scaunului
-sarcina:in timpul graviditatii este prezenta o tendinta spre constipatie
-folosirea excesiva a laxativelor:poate avea un efect invers determinad constipatia si nu combatand-o (dupa utilizare, este nevoie de un interval de timp pentru a se forma bolul fecal intrucat tot continutul colonului a fost eliminat).


Semnele ce anunta existenta constipatiei pot fi diferite de la un bolnav la altul:

-frecventa redusa a defecatiei fata de normal
-evacuarea unei cantitati mai mici de fecale decat in mod normal
-absenta consistentei care sa declanseze defecarea
-dificultatea evacuarii fecalelor din rect
-senzatia de golire incompleta
-disconfort in etajul inferior al abdomenului,insotit de cefalee(dureri de cap), greata.

Constipatia este un simptom,dar in ce boli apare?

Numeroase boli prezinta ca simptom si constipatia:

-tumori ale colonului
-fisurile anale
-stenozele
-diverticuloza
-anxietatea si depresia
-hipotiroidia,hipertiroidia
-hipercalcemia
-feocromocitomul
-sindrom parkinson
-boala Hirschprung
-emfizemul pulmonar
-tuberculoza
-accidentele vasculare cerebrale
-sindromul de colon iritabil

Diagnosticul de constipatie se stabileste atunci cand pacientul prezinta mai putin de 5 scaune pe saptamana.Pentru diagnostic nu sunt de obicei necesare investigatii speciale,fiind necesara doar prezentarea la medic.

Doctorul poate recomanda unele investigatii atunci cand constipatia de insoteste si de alte simptome (durere, pierdere in greutate, sange in scaun) sau exista o alternanta intre constipatie si diaree:

-colonoscopia-permite vizualizarea colonului cu ajutorul unei camere video atasate la un cablu flexil,putand descoperi eventualele leziuni prezente sau chiar tumori.

-evaluarea timpului de tranzit colono-rectal:se face la pacientii cu constipatie cronica si consta in administrarea unei substante radio-opace a carui parcurs va fi urmarit cu ajutorul radiografiilor la fiecare 24 h pana la eliminarea completa.

-irigografia-permite observarea colonului si decelarea posibilelor leziuni obstructive sau modificari ale mucoasei.


Complicatiile arma inamicului?  
Constipatia se transforma intr-un dusman tacut odata ce se instaleaza complicatiile:

-cancerul colonic
-hemoroizi
-incontinenta fecala
-ulcer stercoral
-megacolon
-encopresis (murdarirea lenjeriei cu fecale)
-balonarea

Cum ma tratez?

Mijloacele de tratament disponibile sunt cele de ordin dietetic, psihologic , medicamentos (laxative) si chirurgical.

Dieta: va fi bogata in fibre alimentare, vegetale, salate, fructe.Se vor consuma minim 2 l de lichide zilnic.Consumati mai ales alimente bogate in fibre, in celuloza ca: fasolea verde, mazarea, dovlecei, morcovi, telina, cartofi, salata verde, ceapa, castraveti, rosii, praz, spanac, struguri, portocale, mere,  pere, banane, prune, smochine, paine graham, miere, lape batut.

Incearca sa reduci consumul de produse de patiserie si de sucuri acidulate in favoarea consumului de legume si fructe crude iar sucurile acidulate inlocuieste-le cu sucuri de fructe,mult mai benefice pentru intreg organismul.

Terapia psihologica
:prin intermediul acestei terapii bolnavul este invatat sa adopte o atitudine de relaxare si de reducere a anxietatii si tensiunii psihice,si sa coreleza stress-ul cu simptomele.

Terapia cu laxative
:se utilizeaza pentru perioade de timp limitat de!!!! catre medic.Este important ca acestea sa nu fie administrate perioade indelungate de timp si sa nu fie consumate in exces

Terapia chirurgicala este rezervata pacientilor cu boala Hirschprung si celor cu megacolon.

Schimbarea stilului de viata
este uneori cel mai bun tratament. Daca nici aceasta metoda nu da rezultate este necesara o vizita urgenta la medic.


Asadar nu ignora " banala " constipatie!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (40)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Mirela (anonim)
    5 decembrie 2012 21:09

    Eu nu am mai iesit cu treaba mare de aseara.sunt foarte ingrijorata.nu am dureri abdominale.am fost zilele acestea stresata,prajeli nu am mancat.sa fie ceva grav?:(

    Madalina (anonim)
    4 ianuarie 2011 15:03

    buna...cu aceasta problema ma confrunt si eu,din pacate! am tinut si cure de slabire doar sperand ca v-oi reusiisa dau jos acele kg-me in plus.Ba chiar parintii mi-au cumparat tot felul de bauturi sperciale pt colon pt a avea si eu un scaun regulat :( imi mergea bn o perioada dupa care intram la "normal"...eu personal va spun sincer ca ies pe afara o 1 data de 2 ori pe sapt...sunt zile cand nu imi aduc aminte pur si simplu cand am iesit ultima data :)) :( mi-am facut si analizele necesare...sunt ok.partial! acm vreau sa continui minunatul tratament de "Colon Hellp" de care am auzit foarte multe, de bine! :D Va recomant cu incredere sa incercati si voi (multa apa,fructe si mai ales ananas pt ei care vor sa si slabeasca si mai ales COLON HELLP) are gust de..tarate si se geleatineaza repede..in rest numai de bn! multa fafta mie si voua!!!!! :)