Hemoroizii - Simptome, diagnostic si tratament

Hemoroizii - Simptome, diagnostic si tratament

Teodora Paraschiv

Hemoroizii reprezinta  un subiect ce tine de intimitate si despre care evitam adesea sa vorbim. Afla  care sunt semnele hemoroizilor, cum prevenim si tratam aceasta boala.

Hemoroizii reprezinta dilatatia si inflamatia venelor din jurul anusului sau a rectului inferior, (segmentele terminale ale intestinului gros) cel mai frecvent ca urmare a cresterii  presiunii si fluxului de sange in regiunea pelvina. Putem privi hemoroizii ca fiind niste varice  asemanatoare celor care se dezvolta  frecvent pe membrele inferioare.

 

Boala hemoroidala  este  extrem de frecventa, se intalneste la una din trei persoane si afecteaza in aceeasi masura femeile si barbatii. Aceasta afectiune trece adesea neobservata pentru ca nu produce nici o modificare a starii de sanatate. Totusi  este extrem de important sa consultam un specialist inca de la primele semne deoarece boala poate avea un impact major asupra organismului sau poate fi confundata cu alte afectiuni mai grave.

  
 

Cauzele hemoroizilor si preventia lor

 

Poti avea hemoroizi  chiar daca esti  sanatoasa si duci o viata normala, insa ei pot apare si in cazul unor boli asociate.

 

Ai grija daca suferi de constipatie, daca  stai mult in picioare si pentru perioade lungi de timp, daca nu faci miscare sau daca greutatea ta corporala este  mai mare decat ar trebui si mananci  mult la o masa. Toti acesti factori colaboreaza strans cu gravitatia si produc  impingerea venelor hemoroidale in afara anusului, favorizand astfel aparitia hemoroizilor.

 

Femeile gravide sunt o categorie aparte ce pot avea hemoroizi  datorita presiunii exercitate de uter asupra peretelui intestinului gros dar si din cauza influentarii hormonale.  Dupa nastere insa hemoroizii pot dispare ca urmare a inlaturarii cauzelor.

 

Persoanele ce prezinta alte boli asociate precum: ciroza, insuficienta cardica, tumori pelvine, traumatisme ale maduvei spinarii, hernii, prolaps genito-urinar  sau prostata vor dezvolta si hemoroizi.

 

Poti  preveni aparitia hemoroizilor printr-un regim de viata echilibrat, cu mese moderate cantitativ ce nu vor suprasolicita intestinul gros si cu o dieta bogata in fibre ce va accelera tranzitul intestinal.  Ar fi bine sa eviti alcoolul, tigarile si cafeaua in exces pentru ca reprezinta un factor favorizant al acestei boli.

 

Simptomele hemoroizilor

 

Daca ai pruritul anal (mancarimi) si senzatia de greutate ano-rectala in special la defecatie este posibil sa prezinti boala hemoroidala.

 

Mancarimile se localizeaza pe marginea anusului sau in regiunea interfesiera.  Ele apar datorita mucozitatilor  care irita pielea si infectiilor cu microorganisme care se asociaza acestei  boli. Mancarimile pot fi atat de persistente incat determina iritarea pielii (leziuni de grataj).

 

Senzatia de greutate ano-rectala  apare pentru ca pachetul hemoroidal intern se comporta ca un corp strain. Din aceasta cauza si continenta este dificila. Apar tulburari de tranzit  cum ar fi senzatia de scaun dar fara emisiuni fecale, se pierd cateva picaturi de sange urmate de senzatia de tensiune anala.

 

Alte semne ale hemoroizilor sunt sangerarile care apar la suprafata scaunului si nu amestecate cu fecalele. Sangele este rosu aprins si poate ramane pe hartia igienica. Emisiile pot fi permanente sau capricioase si pot determina anemie;  este foarte  important sa consulti medicul.

 
 

Complicatiile hemoroizilor

 

Cand apar complicatiile bolii se instaleaza si durerea:

 

-durere vie, cu caracter de arsura sugereaza o fisura anala sau o tromboza  asociata;
-
durerea cu caracter pulsatil poate semnifica asocierea unui abces perianal;
-
durerea continua si intensa
este sugestiva pentru  o tromboza hemoroidala acuta;         

 

Dignosticul de boala hemoroidala

 

Este important sa ne prezentam la medic pentru a primi diagnosticul corect deoarece simptomele bolii hemoroidale pot ascunde afectiuni mult mai grave precum:

 

-rectocolita ulcero- hemoragica
-boli dermato-veneriene
-cancerul rectal sau anal
-tumora pelvina in evolutie
-polipi maligni
.

 

Trebuie sa stii ca prin simpla adresare la medicul de familie poti afla daca ai sau nu boala hemoroidala. Acesta va face un tuseu rectal prin care va aprecia prezenta hemoroizilor,  starea mucoasei si prezenta unei eventuale tumori. Desi este o manevra jenanta, nu trebuie sa te sperii caci va fi efectuata în conditii de intimidate, sterilitate si confort. Daca are unele suspiciuni, medicul de familie te poate trimite la medicul  gastro-enterolog sau chirurg unde se vor face rectoscopie sau clisma baritata.
 

 

Rectoscopia consta in introducerea unui tub flexibil la nivelul rectului, dupa ce inainte s-a facut o clisma evacuatoare.

 

Clisma baritata se face de asemenea dupa o clisma evacuatoare si presupune introducerea unei substante de contrast in colon care va favoriza vizualizarea unor eventuale leziuni pe radiografie.
 

 

Evolutia hemoroizilor

 

Netratati,  hemoroizii iti vor produce permanent disconfort. Simptomele se pot accentua periodic, in pusee evolutive obsedante, cu alterarea starii generale ducand pana la dezechilibre psihice.

 

In functie de cauza care iti provoaca hemoroizii se poate intampla ca respectarea igieniei si a unei diete sa fie singurul tratament. Insa  daca simptomele sunt mai agresive iar boala evolueaza in pusee  iar aspectul lor se modifica, medicul iti va recomanda tratamentul cel mai potrivit pentru tine.           

 

Tratament hemoroizi

 
medicatie hemoroizi

Tratamentul medical  va combate factorii care au dus la aparitia bolii si vor ameliora simptomele. Va trebui sa respecti un regim alimentar echilibrat si sa combati constipatia prin mijloace cat mai naturale, evitand laxativele. Este important sa ai grija mai mare la igiena regiunii anale, spalarea zonei dupa fiecare scaun, evitand utilizarea substantelor iritante. 

 

Acestor sfaturi se vor asocia si medicamente pentru combaterea durerii si disconfortului. Trebuie de asemenea asociat tratament venotonic si de scadere a presiunii la acest nivel.

Tratamentul sclerozant desi  evita spitalizarea este grevat de  disconfort local si numeroase complicatii: necroze, ulceratii, abcese sau flegmoane. Se fac ligaturi elastice sclerozante ce se aplica succesiv sau se pot face injectii sclerozante in submucoasa hemoroidala.

 

Tratamentul chirurgical se face la hemoroizii voluminosi, exteriorizati, care sangera in mod repetat sau in cazul complicatiilor. Exista diverse tehnici si procedee operatorii care vor extirpa hemoroizii dar si o parte din mucoasa canalului anal. Operatia se face in general  cu anestezie locala. Trebuie sa stii ca chirurgia hemoroizilor este  delicata si nu este lipsita de riscuri si complicatii imediate sau tardive.

 

Nu trebuie uitat ca hemoroizii pot fi doar manifestarile altei boli si singurul remediu de durata va fi rezolvarea cauzei ce a determinat aparitia lor.

 

NOTE BIBLIOGRAFICE

 

1.  Chirurgie generala, Prof. Dr. Nicolae Angelescu, Petre Dorin Andronescu, Editura Medicala, Bucuresti, 2000
2.  Manual de chirurgie pentru studenti, sub redactia Eugen Bratucu, Editura Universitara "Carol Davila" Bucuresti, 2009
3. Harrison - Principiile medicinei interne, vol 1+2, 14 edition, editia a II-a in limba romana, A. S. Fauci E. Braunwald K. J. Isselbacher J. D. Wilson J. B. Martin D. L. Kasper S. L. Hauser D. L. 

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.1 (33)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.