Cum afectează alăptarea pe timp de noapte dantura bebelușlui
Cuprins
Alăptarea pe timp de noapte este o problemă nu doar pentru mămică, fiindcă trebuie să se trezească des, ci și pentru copil. Cel mic riscă să își strice dantura dacă se învață să sugă și noaptea.
Noaptea, bebelușul nu ar trebui să fie alăptat, ci să primească numai apă, dacă se trezește și plânge. Dacă va primi lapte, de la sân sau din biberon, riscă să își strice dantura, avertizează stomatologul pediatric Kirsten FitzGerald, de la spitalul Crumlin, Irlanda.
Ea recomandă ca ultima alăptare din zi să aibă loc seara, înainte de culcare, iar cel mic să fie învățat de la bun început că după ce este pus în pătuț nu va mai primi lapte. Dacă micuțul se trezește în timpul nopții și plânge, poate primi apă, nicidecum lapte sau ceai îndulcit. În timp, el se va obișnui să doarmă toată noaptea, nu se va mai trezi și va înțelege că pe timpul nopții nu primește lapte.
De asemenea, copilul nu ar trebui să mai primească suzetă după vârsta de 18 luni. Părinții trebuie să aibă mare grijă când aleg pasta de dinți pentru cel mic. Nu este recomandat să folosească o pastă cu fluor înainte de vârsta de 2 ani, pentru că smalțul dinților nu este bine format.
Când trebuie făcut primul control stomatologic
Totodată, controlul stomatologic trebuie să înceapă încă de la 1 an, pentru a preveni apariția unor probleme grave, precum cariile sau dinții distruși, care trebuie extrași.
În timpul apariției primilor dințișori, părinții pot folosi produse speciale, care ameliorează durerea și disconfortul gingiilor. Acestea sunt concepute pentru bebeluși, au ingrediente naturale și sunt sigure, putând fi folosite de mai multe ori pe zi, de câte ori este nevoie.
Un astfel de produs este gelul Multi-Mam BabyDent, care poate reduce inflamația și durerea provocată de creșterea primilor dinți. Gelul are un efect bioadeziv, formând un strat moale pe gingii, care ameliorează disconfortul. De asemenea, distruge bacteriile dăunătoare din gură. Conține substanțe naturale, extrase din plante, care au un rol important și în reducerea hipersalivației din timpul erupției dentare. |
Din păcate, în ultimii ani, din cauza dietei bazate pe multe alimente procesate și dulciuri, copiii au tot mai multe probleme dentare. Carii grave apar deja la copii de numai 5 ani, iar în cazul adolescenților este nevoie deseori chiar de extracții dentare. Din păcate, cei mai mulți copii ajung prima dată la medicul dentist abia după ce împlinesc 7-8 ani, iar problemele lor sunt deja grave. Nu este vorba doar de procedurile complicate, care pot traumatiza copilul, ci și de costul mult mai ridicat pe care părinții trebuie să îl suporte.
Prevenirea problemelor dentare
Cel mai simplu mod pentru a preveni apariția cariilor este consultul la medicul stomatolog, imediat după apariția primilor dințișori. Medicul le va spune părinților ce trebuie să facă pentru sănătatea dentară a celui mic. Acest lucru presupune igiena orală cu produse adecvate vârstei copilului: de exemplu, gelurile speciale, care pot fi folosite în timpul erupției dentare, iar apoi pasta de dinți fără fluor.
Dieta este esențială! Copilul trebuie să consume cât mai multe alimente proaspete, legume și fructe și foarte puține dulciuri. Când este foarte mic, nu trebuie alăptat noaptea. Ca regulă, trebuie să învețe de la bun început că după ce a fost spălat pe dinți și pus în pat nu mai primește decât apă, nicidecum mâncare.
Iată de ce este importantă prevenirea problemelor dentare! Iar acest lucru începe cu refuzul alăptării pe timp de noapte, cu o dietă echilibrată și sănătoasă și cu o igienă dentară corectă.
Surse foto: Pexels