Cum îți pregătești sistemul imunitar pentru temperaturile scăzute

Cum îți pregătești sistemul imunitar pentru temperaturile scăzute

Redactor Andreea Baluteanu

Muncit din răsputeri, uneori peste limitele sale, sistemul imunitar ajunge la un moment dat să nu mai dea randament. Și atunci când se confruntă și cu temperaturi scăzute și cu afluența de virusuri și de bacterii, nu mai e deloc de mirare că predispoziția spre gripe și răceli crește.

Tocmai de aceea, este cazul să acționezi, cât încă se mai poate. Îți spunem mai jos cum să îți pregătești sistemul imunitar pentru venirea frigului. Descoperă metodele care sunt mai importante și mai necesare ca oricând în această perioadă!

6 sfaturi pentru un sistem imunitar care funcționează brici pe timp de frig

Deși temperaturile se mențin încă ridicate, știi că nu mai e mult și iarna va bate prea puțin politicoasă la ușa ta. Și, din păcate, sistemul imunitar nu are de înfruntat doar temperaturile scăzute sau numărul ridicat de virusuri și de bacterii. Alimentația dezechilibrată, stresul și sedentarismul, dar și poluarea și lipsa de somn sunt factori care periclitează funcționarea imunității noastre.

femeie cu pulover galben

Din fericire, există mijloace testate prin care poți susține singură sistemul imunitar. Ține cont de sfaturile noastre de mai jos și vei vedea că e posibil să traversezi sezonul rece cu o sănătate ireproșabilă!

Fă mișcare! Ne dăm întâlnire mai rar cu sportul în sezonul rece, ceea ce constituie o mare greșeală. Dacă nu te mai lasă sufletul să alergi afară, mergi la sală, practică yoga acasă sau pur și simplu dansează până ce simți că nu mai poți. Cercetătorii consideră că mișcarea este una dintre cele mai bune forme pentru a întări imunitatea.

Susține sistemul digestiv. Flora microbiană a sistemului digestiv reprezintă, conform ultimelor studii, o barieră importantă contra virusurilor și bacteriilor. Iar legătura dintre imunitate și digestie este tot mai nuanțată pe măsură ce oamenii de știință înțeleg mai bine cele două mecanisme. Pentru a sprijini digestia și pe cale de consecință sistemul natural de apărare consumă alimente bogate în fibre (fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, paste și orez, dar și nuci și semințe). Completează cu un aport esențial de probiotice (iaurt, kefir, murături, lapte bătut, varză murată sau măsline verzi).

Bazează-te pe vitamina C. Vitamina C, administrată în doze suplimentare, poate scurta durata răcelii comune, spune un studiu, deși există și alte cercetări care contrazic aceste ipoteze. Oricum ar fi, cert este că vitamina C e minunată pentru imunitatea ta, așa că apelează la un supliment sau consumă alimente precum ardeii grași, citrice, roșii sau legume verzi.

femeie pregateste un ceai

Nu uita nici de vitamina B6. Vitală desfășurării reacțiilor biochimice care sunt necesare pentru imunitate, vitamina B6 este una dintre aliatele unei sănătăți de fier în perioada temperaturilor scăzute. Acest nutrient se regăsește în mod natural în pui, somon sau ton: nu e de mirare că o supă caldă este exact alimentul de care ai nevoie când ești răcită.

Ai nevoie și de zinc. Studiile ne ajută din nou: conform oamenilor de știință, să iei un supliment cu zinc atunci când ai răcit poate diminua până la o treime din simptome atât timp cât acționezi din primele 24 de ore. Printre cele mai importante surse de zinc se numără carnea roșie, leguminoasele, semințele, nucile, lactatele, ouăle și cerealele integrale. De ce să mai ții cont? Conform estimărilor, circa 2 miliarde de oameni prezintă carențe de zinc.

Vitamina D e însă vedeta. Când ne referim la nutrientul care asigură cea mai eficientă protecție pe timp de sezon rece, vitamina D este regină. Ceea ce e ironic, dat fiind faptul că organismul o produce în mod natural prin expunerea la soare, exact ceea ce ne lipsește pe timp de frig. Inteligent, corpul nostru își face însă rezerve, dar problema e că nici vara și primăvara nu mai stăm atât de mult în bătaia razelor, iar atunci când o facem, ne blindăm cu protecție solară (și pe bună dreptate).

Mai mult, nici sursele naturale de vitamina D nu sunt prea generoase. Nutrientul e prezent în ciuperci, pește gras sau ouă, precum și în cereale sau lapte din plante fortificat, dar dozele sunt extrem de reduse.

De partea cealaltă, suntem avertizați că un număr tot mai mare de persoane prezintă deficiențe de vitamina D, ceea ce echivalează cu un risc crescut de boli ale oaselor (osteoporoză sau rahitism), depresie, scleroză multiplă sau probleme cu imunitatea. Mai ales ultima parte ne interesează: vitamina D îmbunătățește acțiunea globulelor albe, ce modulează răspunsul imunității, și luptă contra inflamației din corp. Este motivul pentru care guvernul recomandă în mod oficial, în Marea Britanie, ca toate persoanele peste 12 luni să ia suplimente cu vitamina D în timpul sezonului rece.

Dacă dorești să te comporți și tu precum o british girl prin excelență (ceea ce îți recomandăm), îți sugerăm Vitoral D Spray Oral pentru Adulti, cu gust de mentă și de xylithol. Destinat administrării orale, suplimentul include o combinație de vitamina D3 și vitamina K2, ce îmbunătățesc absorbția calciului și mențin sănătatea sistemului osos și a dinților. Pentru a administra, agită bine înainte de folosire, apoi folosește un puf pe zi. Suplimentul este disponibil la Vavian Pharma.

 

 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.