Cum să dormi bine când e frig: trucurile care îți salvează somnul

Cum să dormi bine când e frig: trucurile care îți salvează somnul

Paula Rotaru

În sezonul rece suntem tentați să lenevim mai mult în pat, din cauza vremii mohorâte, însă nu toți avem parte de un somn odihnitor, mai ales dacă temperatura din cameră este nepotrivită.

Chiar dacă în timpul iernii suntem mai letargici și somnoroși, asta nu înseamnă neapărat că avem nevoie de mai mult somn. De multe ori, senzația de oboseală este cauzată de lipsa de vitamina D din organism, care este asimilată în mare măsură prin intermediul razelor soarelui. Având în vedere că soarele este scump la vedere în sezonul rece, nu ar strica să consumăm mai multe alimente bogate în vitamina D, cum ar fi ciupercile, ouăle, carnea și peștele, sau să apelăm la suplimente alimentare, care să ne asigure energia și puterea de concentrare de care avem nevoie.

Mai mult decât atât, creierul nostru produce mai puțină melatonină, hormonul somnului, din cauza întunericului care se lasă mai devreme, motiv pentru care ne simțim somnoroși înainte de ora cinei. Prin urmare, este indicat ca mediul în care lucrezi să fie foarte bine luminat și aerisit, astfel încât productivitatea și randamentul să nu aibă de suferit.

Pentru că temperaturile de afară sunt din ce în ce mai scăzute, multe persoane se plâng că somnul le este afectat și că se trezesc obosite. Iată care sunt trucurile de care trebuie să ții cont pentru a dormi bine când e frig afară!

Recomandări pentru un somn odihnitor pe timp de iarnă

Mișcare înainte de culcare

Exercițiile fizice de intensitate redusă cresc temperatura corpului și te ajută să adormi mai ușor, Stretchingul, respirația profundă și exercițiile yoga sunt excelente pentru a-ți încălzi corpul, fără a te extenua.

Ceaiuri pentru somn liniștit

Ceaiurile calde din plante, fără cafeină, îți conferă o senzație de căldură, perfectă înainte de a merge la culcare. Același efect benefic îl are apa caldă cu lămâie și miere. Evită însă ciocolata caldă, pentru că zahărul te poate agita și te va împiedica să ai un somn odihitor. Sunt recomandate ceaiurile de sunătoare, tei sau mentă, recunoscute pentru efectele lor calmante.

Golden Linden Tea

Sursa foto: Flickr @ Natalie Panga

Duș cu apă caldă, nu fierbinte!

Chiar dacă frigul de afară te îndeamnă să faci un duș sau o baie fierbinte, este indicat să nu faci asta, pentru că îți vei deregla și mai mult temperatura corporală. Apa nu trebuie să depășească temperatura corpului, adică 37 de grade Celsius, pentru ca organismul să nu fie obligat la un efort suplimentar de adaptare. Sunt indicate dușurile cu apă caldă, nici prea rece, nici prea fierbinte, în care ai adăugat câteva picături cu ulei esențial de lavandă, recunoscut pentru proprietățile sale relaxante și sedative. 

Îmbracă-te potrivit

Pentru a evita supraîncălzirea pe timpul nopții, sunt de evitat pijamalele foarte groase. În schimb, sunt indicate piesele de lenjerie „în straturi”, pe care le poți da jos pe măsură ce te încălzești. Studiile arată că somnul este mai profund și mai odihnitor dacă purtăm haine din bumbac, care nu sunt mulate și permit o evaporare mai rapidă a transpirației, ajutând astfel la răcorirea corpului.  

Reglează temperatura din dormitor

Potrivit sleepfoundation.org, pe timp de iarnă, temperatura din camera unde dormi nu trebuie să depășească 18 grade Celsius. Chiar dacă ești tentată să setezi centrala sau caloriferul la o temperatură mai mare, specialiștii atrag atenția că astfel nu faci decât să îți strici somnul. Un studiu realizat de Kantar EMNID la începutul acestui an a scos la iveală că aproape jumătate dintre români consideră că o temperatură peste 23 de grade Celsius este optimă pentru odihna din timpul nopții, dar, în același timp, aproape un sfert dintre ei suferă de insomnie. Prin urmare, încearcă să îți obișnuiești corpul cu o temperatură ambientală mai scăzută pe timpul nopții, pentru a evita tulburările de somn.

Ține aproape o pătură călduroasă

Chiar dacă ai o plapumă groasă care îți ține de cald, nu strică să ai la îndemână și o pătură pe care să ți-o așezi pe picioare, mai ales că de aici „ne ia” adesea frigul. După ce ajungi la o temperatură confortabilă, o poți da deoparte, bucurându-te de un somn liniștit. Un alt truc eficient pentru a-ți încălzi rapid picioarele: plasează o sticlă cu apă caldă sub pătură, lângă picioare. 

Time to sleep

Sursa foto: Flickr @ Julia Krasovskaya

Poartă șosete de lână

Lâna este cel mai bun material pentru a crește și a menține temperatura corpului. Și pentru că picioarele și extremitățile în general sunt primele care se răcesc din cauza frigului, dar și a proastei circulații sangvine, șosetele din lână sunt exact ceea ce ai nevoie pentru a te simți confortabil. Ține lângă pat o pereche de astfel de șosete și ia-le în picioare când simți că te ia frigul. N-ar strica să îți cumperi și o pereche de papucei sau botoșei de casă călduroși, cu talpă antiderapantă, care îți vor ține de cald pe parcursul zilei, când faci treabă prin casă.

Acoperă spațiile goale care favorizează apariția curentului

Ferestrele care nu sunt bine izolate și spațiile de sub ușă, care rămân goale, permit curenților de aer să treacă dintr-o cameră în alta. Pentru a evita acest lucru, acoperă aceste spații cu o pătură rulată sau cu perne decorative lungi. Curenții reci vor dispărea, iar somnul tău va avea doar de câștigat!

Menține umiditatea din cameră

În sezonul rece, se întâmplă frecvent ca umiditatea din locuințe să scadă și aerul să devină mai uscat, ca urmare a temperaturilor crescute din interior. Nu e de mirare, astfel, că ne trezim dimineața cu nasul și ochii uscați, cu dureri în gât sau cu dureri puternice de cap. Dacă ai astfel de simptome, nu ezita să investești într-un umidificator, măcar în camera unde dormi. Acest aparat va crește umiditatea din locuință, ameliorând simptomele neplăcute menționate mai sus și prevenind în același timp tulburările de somn și scăderea temperaturii mediului ambiant.

La fel de util se poate dovedi și un purificator de aer, mai ales dacă ai animale de companie. Un astfel de aparat filtrează aerul de alergeni, bacterii sau virusuri, asigurându-ți un climat optim pentru sistemul respirator. Respirând mai ușor, vei avea un somn mult mai odihnitor și vei ține la distanță simptome specifice alergiei, precum nas înfundat, secreții nazale, strănut, ochi roșii și înlăcrimați sau piele iritată!

Ține zgomotele la distanță

Orice mic zgomot în liniștea nopții îți poate perturba somnul liniștit, astfel că dimineața te vei trezi mai obosită decât la culcare. Sunetul mașinilor și conversațiile vecinilor îți împiedică trupul să se recupereze complet în timpul somnului. 

Pentru a izola astfel de zgomote, folosește cu încredere dopurile de spumă pentru urechi Quies de la Vavian Pharma. Acestea se ajustează după forma canalului tău auditiv și atenuează zgomotele puternice, asigurându-ți un somn liniștit pe parcursul întregii nopți. Preț 15,29 de lei

 

Surse foto: iStock, Flickr, Pinterest

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.