De ce nu trebuie să-ți lipsească uleiul esenţial de clementină din casă

Redactor Andreea Baluteanu

În miezul verii, casa ta poate mirosi precum o oază din raiul sicilian sau o bucată pitorească din California: cine nu și-ar dori să aducă o porție din aceste locații magice în propria locuință? E posibil cu uleiul esențial de clementină, despre care specialiștii insistă că nu ar trebui să îți lipsească din casă.

Dar prin ce se remarcă uleiul esențial de clementină și cu ce e el diferit de „suratele” mandarină și portocală? Nu facem un top, căci nu e cazul, dar îți vorbim în rândurile de mai jos despre specificul, proprietățile și utilizările mult-lăudatului ulei esențial de clementină!

Ce este uleiul esențial de clementină?

Cu toate că citricele sunt catalogate, pe plan local cel puțin, drept fructele iernii, află că nimic nu rivalizează cu plăcerea de a pătrunde într-un interior răcoros, mirosind proaspăt a clementine, după o zi petrecută afară, în vara toridă.

clementine si sticlute cu ulei esential de clementina

Iar uleiurile esențiale de citrice sunt din păcate subestimate și adesea trecute pe un plan secund după mai popularele lavandă sau rozmarin. Cum am mai spus, nu facem topuri, căci nu e cazul pentru că toate uleiurile esențiale au darurile lor, însă, dând o șansă acestui elixir, vei înțelege de ce deplângem că nu e mai apreciat.

Renumit pentru aroma sa dulce și proaspătă, clementina, rod al copacului Citrus clementina, e un hibrid între portocal și mandarin despre care se spune că a apărut în mod spontan într-o grădină din Algeria în secolul al XIX-lea. Soiul a fost preluat apoi în California și de acolo crescut cu dragoste în toată lumea.

De ce e clementina adorată? Pentru că, spre deosebire de celelalte tipuri de citrice, nu e atât de pretențioasă la căldură, fiind mult mai tolerantă față de variațiile climatice și dezvoltându-se cu ușurință și în zonele cu temperaturi moderate. Aroma sa are bogăția notelor portocalei sălbatice, dar subtilitatea lămâii, alt motiv pentru care e atât de prețuită.

Proprietățile uleiului esențial de clementină

E suficient să tragi în piept aroma sa efervescentă și revigorantă ca să înțelegi că uleiul esențial de clementină e aducător de fericire, dar întrebuințările în aromaterapie nu sunt singurele sale daruri. Iată pentru ce îl mai folosim!

Are proprietăți antioxidante. Bogat în limonem, unul dintre principalii săi compuși, clementina are capacități antioxidante care o ajută să neutralizeze cu succes radicalii liberi și efectele devastatoare ale stresului oxidativ.

Te protejează de bolile de inimă. Cercetările desfăşurate de Dr. Jidong Sun și publicate în Alternative Medicine Review arătau că uleiul esențial de clementină poate să reducă nivelurile de colesterol, protejând astfel organismul uman de bolile cardiovasculare.

Susține digestia. Uleiul esențial de clementină conturează o stare de bine și de sănătate și grație faptului că reduce arsurile stomacale și neutralizează acizii gastrici secretați în exces. O să te simți mult mai bine după mesele copioase.

Are potențial antibacterian și antifungic. Uleiul esențial de clementină e aliatul tău la curățenie chiar și atunci când nu ai chef să deretici. E minunat atunci când îl folosești în produsele de curățenie.

Calmează și revigorează. Cum e posibil să le facă pe amândouă? Pentru că e un supererou! Uleiul esențial de clementină, prin notele sale dulci și citrice cu accente florale, e folosit în aromaterapie atât pentru diminuarea anxietății, a tensiunii și a stresului, dar și pentru starea de pace și liniște pe care o infuzează organismului.

Grăbește vindecarea. Proprietățile antifungice ale uleiului esențial de clementină îi încurajează folosirea pentru cicatrizarea rănilor, dar e mai mult decât atât. Virtuțile sale relaxante și calmante grăbesc și vindecarea sufletului și a minții, acest ulei fiind folosit în spitalele din Europa pentru pacienții care au trecut prin suferințe și traume grave.

Susține imunitatea. Uleiul esențial de clementină ajută la întărirea mecanismelor de apărare ale organismului, important din acest punct de vedere fiind și coeficientul său antioxidant.

Cum să utilizezi uleiul esențial de clementină

Am înțeles de ce e musai să îl avem în casă, dar ce facem cu el odată ce l-am adăpostit în locuința noastră? Îl descoperi pas cu pas, experimentând după sugestiile de mai jos!

În dispozitivul de aromaterapie. Uleiul esențial de clementină e minunat pentru camera copiilor, instaurând o atmosferă de pace și de liniște, dar îl vei aprecia și în bucătărie sau în dormitor. Mai ales înainte de culcare e un elixir de odihnă cu o valoare inestimabilă: te calmează și restaurează funcțiile creierului, pregătindu-te de somn. În timpul nopții stimulează rejuvenarea întregului organism, iar dimineața te ajută să te trezești plină de chef de viață și de energie.

În produsele de curățenie homemade. Adaugă 3-4 picături în soluțiile cu care speli perdelele sau suprafețele din casă și vei sesiza deja diferența. Nu numai că te vei desfăta cu un miros dulce și plăcut, de citrice, natural, nu artificial, precum cel emanat de detergenții din comerț, dar vei beneficia și de proprietăţile sale antifungice și antibacteriene.

În geluri de duș sau loțiuni tonice. Vei avea o experiență revitalizantă și relaxantă în timpul dușului: nu o să îți vină să crezi, dar chiar vei ieși un alt om din baie. Picură ulei esențial de clementină în gelul de duș sau în loțiunea tonică și vei savura nu numai aroma divină, dar vei avea de ce să fii recunoscătoare și abilităţilor de purificare.

Uleiul esențial de clementină CLEMENTINE de la Esentia

Uleiul esențial de clementină CLEMENTINE de la Esentia trebuie neapărat să se regăsească în casa ta! Un lichid limpede și transparent cu o aromă proaspătă și florală discretă, uleiul esențial se remarcă și grație faptului că nu conține furocumarine. De ce ținem să subliniem acest lucru? Deoarece compușii pot cauza reacții fototoxice la om, riscul fiind însă nonexistent în cazul specialității de la Esentia, originară de pe plaiurile însorite ale Italiei.

La Esentia te așteaptă paradisul naturii, al uleiurilor esențiale și al celor vegetale. Descoperă în mediul online tot ce îți trebuie pentru o casă curată și purificată!

Surse foto: iStock

Articolul urmator Uleiul de mac: beneficii, administrare și contraindicații

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.